De ce mă doare sub sânul stâng? Medic gastroenterolog: se pot ascunde aceste afecțiuni medicale

Este neliniştitor când te doare orice parte a corpului, iar senzaţia de durere sub sânul stâng ar putea fi deosebit de îngrijorătoare. La urma urmei, o mulțime de organe și structuri importante se află pe acea parte a corpului, cum ar fi inima, plămânul stâng, stomacul, splina, esofagul, coastele și multe altele.

Dar dacă aveți dureri acolo, nu trageți la nicio concluzie, deoarece nu este întotdeauna cauzată de probleme cu aceste organe.

„Depinde cu adevărat de context”, spune Samantha Nazareth, medic gastroenterolog și consilier WH. „Câți ani are persoana, ce făcea persoana, care este tipul sau calitatea durerii, care este istoricul său medical, ce medicamente iau, prezintă alte simptome?” Trebuie să iei în considerare toate aceste detalii.

Durerea poate proveni, de asemenea, din probleme cu hormonii, sau ați putea să vă răniți de la sală, spune Jayne Morgan, MD, cardiolog și director clinic al Covid Task Force de la Piedmont Healthcare Corporation.

Acestea fiind spuse, uneori durerea este legată de o problemă medicală subiacentă. Așadar, ar putea fi o idee bună să fiți verificat de către medicul dumneavoastră și să vă asigurați că vă pun întrebările potrivite și vă oferă un examen fizic, spune dr. Nazareth.

Iată câteva motive posibile pentru care ați putea experimenta durere sub sânul stâng, potrivit experților medicali.

1. Dureri musculare

Dacă observați disconfort sub sânul stâng după un antrenament intens care implică mușchii pieptului sau alți mușchi din zona pe care nu o utilizați în mod normal, există șanse mari să vă doară.

Mușchii tăi ar putea fi sensibili la atingere, iar durerea s-ar putea simți surdă, strânsă și dureroasă, spune dr. Nazareth. De asemenea, este posibil să doare mai mult atunci când respirați adânc sau apăsați pe piept.

Dacă durerea este ușoară, va dispărea în câteva zile până la săptămâni și probabil că nu se va răspândi în alte părți ale corpului.

2. Reflux acid

Refluxul de acid are loc atunci când acidul curge din stomac înapoi în esofag, sau conducta alimentară, explică dr. Nazareth. Se simte ca o senzație de strângere sau de arsură în pieptul stâng și central, care se poate extinde la gât, spate, maxilar sau brațe.

Uneori, veți simți și un gust acru sau amar în gură, greață și chiar veți dezvolta tuse. Apare de obicei după mese și uneori cu stres și se simte în mod normal atunci când stai întins – poate dura de la câteva minute la câteva ore, notează Dr. Nazareth.

3. Costocondrita

Costocondrita apare atunci când aveți inflamație în cartilajul care vă unește coastele cu sternul (această zonă este cunoscută sub numele de articulația costocondrală). Durerea, care afectează de obicei cutia toracică inferioară, s-ar putea simți plictisitoare și roade și se va simți mai intensă dacă atingi zona, respiri adânc sau tusești. Poate începe pe partea stângă a pieptului și se poate extinde în restul pieptului, conform Cleveland Clinic.

Totuși, nu este clar de ce unii oameni dezvoltă această afecțiune. „La unii oameni ar putea fi cauzat de traume, de ridicarea greutăților, de exerciții fizice grele sau de o boală”, explică dr. Nazareth.

4. Sindromul Tietze

Aceasta este adesea confundată cu costocondrita, deoarece este, de asemenea, marcată de inflamația articulației costocondrale. Ei au simptome aproape identice, dar durerea cauzată de sindromul Tietze este de obicei simțită mai aproape de umăr și afectează cutia toracică superioară, conform Cleveland Clinic. Veți observa, de asemenea, umflarea pieptului, care este absentă în costocondrită.

În funcție de coastele afectate, s-ar putea să doară mai mult atunci când vă mișcați sau vă răsuciți partea superioară a corpului. Este posibil să simțiți durerea mai mult atunci când vă așezați sau vă întindeți în anumite poziții. Tusea, strănutul și vărsăturile pot fi, de asemenea, dureroase.

5. Pleurezie

Dacă simțiți dureri ascuțite în piept sau umăr atunci când inspirați profund, există șansa să fie rezultatul pleureziei, care este inflamația mucoasei plămânilor (denumită în continuare pleura). Apare atunci când inflamația plămânilor tăi se deplasează în pleure și îi determină să se umfle și să se frece unul de celălalt, conform Cleveland Clinic.

Durerea poate însoți o infecție virală sau poate rezulta dintr-o leziune toracică sau pneumonie, caz în care ați avea și febră și tuse, spune dr. Nazareth.

6. Hernie hiatala

O cauză mai rară a durerii sub sânul stâng, o hernie hiatală este atunci când stomacul superior se umflă prin diafragmă, care separă abdomenul și pieptul, conform Clinicii Mayo. Senzația dureroasă s-ar putea simți ca o smulgere  a diafragmei chiar sub sânul stâng, explică dr. Morgan.

S-ar putea să simți această durere atunci când ai crescut presiunea intra-abdominală, cum ar fi atunci când ridici greutăți, cumpărături sau alte obiecte grele. De obicei, durează atâta timp cât faci mișcarea care provoacă durerea.

7. Pericardita

Pericardita este o inflamație a căptușelii exterioare a inimii, numită și pericard, explică dr. Morgan. Durerea toracică apare atunci când straturile umflate și iritate ale pericardului se freacă unele de altele.

O infecție virală precum COVID, boli autoimune precum lupusul și leziuni ale inimii sau pieptului ar putea fi de vină. Durerea este ascuțită și se agravează odată cu respirația, deoarece vă întindeți pieptul atunci când inhalați și expirați. Durata variază în funcție de tipul de pericardită pe care îl aveți.

Alte simptome pe care le puteți experimenta includ tuse, oboseală, umflarea picioarelor, febră scăzută, o inimă accelerată, dificultăți de respirație în timp ce vă culcați și umflarea stomacului.

Regula generală: Consultați un medic dacă aveți dureri în piept , deoarece poate fi un semn de atac de cord. De asemenea, multe dintre simptomele pericarditei se suprapun cu cele ale altor afecțiuni cardiace și pulmonare, este întotdeauna mai bine să fii în siguranță.

8. Embolie pulmonară

O embolie pulmonară (EP) este un cheag de sânge în plămân. Este cel mai frecvent la persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală recentă, au stat în repaus la pat sau au stat o lungă perioadă de timp, ca într-un zbor, sau au fost însărcinate, spune dr. Nazareth. Tipul de durere variază, dar este de obicei ascuțită și înjunghiătoare și apare brusc, spune ea, adăugând că se agravează cu respirațiile adânci.

9. Angina pectorală

Angina se referă la „durere în piept sau în spatele sânului stâng, cauzată de arterele blocate și ar putea fi un semn de avertizare al unui atac de cord”, explică dr. Morgan. În general îi afectează pe cei care au un blocaj în arterele coronare, care sunt responsabile de transportul oxigenului către inimă.

Durerea se poate simțica o arsură, strânsă și plictisitoare și, de asemenea, este posibil să aveți o oarecare strângere și presiune. De asemenea, veți avea dificultăți de respirație, greață și durere care urcă pe brațul stâng, maxilar sau spate. Este, în general, provocată de efort fizic și poate rămâne chiar și după ce vă opriți activitatea.

Indiferent de cât durează, solicitați imediat asistență medicală dacă credeți că disconfortul dumneavoastră este legat de angină, deoarece ar putea semnala un atac de cord.

10. Infarct

Dacă simțiți ceea ce ați descrie drept o nouă durere în piept, care implică presiune sau disconfort în zonă care se agravează cu activitatea, există îngrijorarea că ar putea fi un atac de cord, spune dr. Nazareth. Este posibil să simțiți același disconfort și la umăr, brațe, spate, gât și maxilar.

 

Recent Posts

Cine va primi o pensie mai mare cu sume cuprinse între 600 și 1600 lei din septembrie

Pensionarii cu mulți ani de muncă vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, între 600…

4 minute ago

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

33 de minute ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

o oră ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

13 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

14 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

14 ore ago

Citeste si: