De ce ne este atât de necesar fierul și ce se întâmplă cu întreg organismul din cauza lipsei acestui mineral

Din cuprinsul articolului

Fierul este esenţial pentru organismul nostru. Este necesar atât pentru sănătatea mentală şi fizică, cât şi pentru păstrarea rezervelor energetice. Fierul este conţinut în substanţa numită hemoglobină, ce se găseşte în celulele roşii ale sângelui. Hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni în întregul organism.Creierul are nevoie de oxigen pentru concentrare, iar muşchii îl folosesc pentru producerea de energie fizică. Fierul este de asemenea necesar pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos, ajutându-vă să combateţi infecţiile.

Conform unui studiu recent, 44% dintre femeile care au răspuns la un chestionar consideră că lipsa (carența) de fier are un impact negativ considerabil asupra stării generale de bine, pentru 28% dintre respondente carența de fier afectează semnificativ activitatea la locul de muncă, pentru 22% dintre acestea carența de fier are un impact considerabil asupra vieții de familie, asupra vieții sociale pentru 20% dintre femei, iar pentru 18% au de suferit relațiile personale.

De asemenea, 22% dintre femeile care au efectuat analize de sânge prin care a fost testat nivelul de fier din organism au primit diagnostic de anemie feriprivă și 19% de carență de fier.

„Rezultatele acestui studiu de piață ne arată nivelul de cunoștințe al persoanelor intervievate cu privire la rolul fierului în organism și care este înțelegerea lor cu privire la consecințele carenței de fier asupra bunei funcționări a organismului. Fierul este un element mineral vital dezvoltării sistemului nervos, care asigură organismului energia de care are nevoie zilnic și un micronutrient esenţial pentru funcţia imunitară, metabolismul muscular şi funcţionarea creierului. Chiar dacă o parte dintre participantele la studiu au arătat că înțeleg aceste lucruri și au identificat corect cauzele carenței de fier, nu toate femeile sunt la fel de informate și de conștiente cu privire la această chestiune de sănătate. Este foarte important ca femeile să meargă periodic la medicul de familie atunci când simt că ceva nu este în regulă cu ele. De multe ori, în spatele unei stări generale mai proaste, a faptului că se simt obosite tot timpul sau nu au suficientă energie, stă o problemă de sănătate. Cu cât află mai din timp de problema respectivă, cu atât sunt șanse mai mari să o corecteze mai repede și să-și recapete starea de bine.” a declarat Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Vicepreședinte, Societatea Națională de Medicina Familiei.

Fierul este folosit în majoritatea proceselor care fac posibilă funcționarea corpului uman: de la creier la
mușchi, până în ADN. Fierul este utilizat pentru transportul oxigenului în celulele roșii din sânge şi pentru
depozitarea oxigenului în țesuturile musculare. De asemenea, fierul este esențial în producerea energiei de care are nevoie creierul zi de zi . O parte din energie este folosită în formarea de noi sinapse între celulele nervoase, pe lângă menținerea în funcțiune a celor deja existente.

Referitor la înțelegerea rolului pe care-l joacă fierul în organism, peste jumătate dintre respondente consideră că rolul fierului este de a asigura funcționarea optimă a sistemului imunitar. De asemenea, femeile sunt de părere că fierul folosește la transportul oxigenului în celulele roșii; însă mai puțin de 1/3 dintre femeile intervievate cunosc faptul că fierul este implicat în procesele de creștere și regenerare a celulelor, în producerea de energie, în dezvoltarea și funcționarea creierului și funcționarea optimă a mușchilor.

Participantele la studiul de piață menționat au răspuns la întrebări referitoare la cauzele carenței de fier din organism și consecințele acesteia asupra organismului. Mai mult de jumătate dintre femei consideră că lipsa de fier este determinată în principal de pierderi de sânge (56% dintre respondente) și de un regim alimentar sărac în fier (52%). Mai puțin de 1/4 dintre femei consideră însă că necesarul crescut de fier din perioada de sarcină și cea de creștere a copilului pot fi cauze ale carenței de fier.

Întrebate dacă știu care sunt consecințele carenței de fier asupra sănătății, 59% dintre respondente afirmă că nu știu. Femeile care susțin că știu, identifică printre consecințe imunitatea scăzută și capacitate de efort redusă (aproximativ 75% dintre acestea). Faptul că lipsa de fier atrage după sine consecințe precum memorie și capacitate de concentrare scăzute și eficacitate redusă la locul de muncă, este cunoscut de un procent mai mic (22%, respectiv 15%) dintre femeile intervievate.

Cum simțim lipsa de fier:

  • oboseala cronică
  • durerea de cap
  • iritabilitate
  • paloarea
  • leziuni la colțurile gurii
  • căderea părului
  • unghii fragile
  • intoleranța la frig

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

5 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

6 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

6 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

7 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

7 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică