Categories: Expertul zilei

De ce ne îmbolnăvim de CANCER. Care este factorul de risc din spatele acestei boli

Cancerul, boala care ucide fără milă. „Prevenirea primară a cancerului prin eradicarea sau atenuarea factorilor de risc modificabili este cea mai bună speranță…”

Un studiu publicat în revista medicală britanică „The Lancet” arată că aproximativ jumătate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite unui anumit factor de risc modificabil, care a reprezentat aproape jumătate din mortalitatea globală.

Aproape jumătate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite unui anumit factor de risc, în principal tutunul şi alcoolul, potrivit unui studiu publicat vineri în celebra revistă „The Lancet”.

„Având în vedere povara tot mai mare a cancerului la nivel mondial, acest studiu poate ajuta factorii de decizie politică și cercetătorii să identifice factori de risc modificabili importanți care ar putea fi vizați în eforturile de a reduce povara cancerului la nivel global, regional și național”, spun experții.

„Conform analizei noastre, 44,4% dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial sunt atribuite unui factor de risc care a fost măsurat”, se arată în studiu. Acest vast program de cercetare, finanțat de Fundaţia Bill Gates, este de o amploare inegalabilă, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii.

 

Prin urmare, acest studiu face posibilă cunoaşterea mai în detaliu a factorilor de risc în funcţie de regiunile lumii chiar dacă, în ansamblu, concluziile sale confirmă ceea ce se ştia deja: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

 

Principalul factor de risc atât la bărbați, cât și la femei

Următorul cel mai frecvent factor de risc la bărbați a fost consumul de alcool (6,9% din decese) și la femei a fost sexul neprotejat (6,5% și, respectiv, 8,2%). Iar cea mai frecventă cauză a deceselor atribuibile riscului la bărbați și femei a fost cancerul de trahee, bronhie și plămâni, reprezentând 42,2% și, respectiv, 27,2% din decesele cauzate de cancer, urmate de cancerul de colon și rect la bărbați (13,3%) și de col uterin. cancer la femei (17,9%).

Concluziile studiului pledează pentru acordarea unui loc mai important prevenţiei în materie de sănătate publică, deoarece mulţi dintre aceşti factori de risc se referă la comportamente care pot fi schimbate sau evitate. Cu toate acestea, peste jumătate din cazurile de cancer nu sunt atribuite unui anumit factor de risc, ceea ce arată că prevenţia nu este suficientă.

Doi piloni importanţi: un diagnostic suficient de precoce şi tratamente eficiente

Într-un comentariu independent, publicat în aceeași ediţie a revistei „The Lancet”, doi epidemiologi, Diana Sarfati şi Jason Gurney, au susţinut aceste concluzii, estimând totodată că studiul subliniază importanţa prevenţiei. Ei au atras însă atenţia asupra preciziei estimărilor studiului, dat fiind faptul că strângerea datelor este supusă numeroaselor deficienţe în mai multe ţări.

Concluzia cercetătorilor

„Prevenirea primară a cancerului prin eradicarea sau atenuarea factorilor de risc modificabili este cea mai bună speranță a noastră de a reduce povara viitoare a cancerului”, potrivit oncology.medicinematters.com.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

6 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

7 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

8 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

8 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

9 ore ago

Citeste si: