Categories: Stil de viaţă

De ce simțim mirosul ploii înainte să înceapă să picure

Există persoane care afirmă că pot detecta mirosul ploii apropiindu-se, înainte de apariția primelor picături. Deși pare incredibil să poți simți mirosul ploii, care este, în esență, doar apă, cercetătorii spun că se poate.

Există chiar dovezi științifice care susțin că unele persoane pot mirosi cu adevărat ploaia înainte ca aceasta să sosească. Această abilitate de a detecta iminența ploii este atribuită în principal unui miros distinctiv produs de anumite bacterii din sol, care eliberează un compus chimic numit „geosmin”.

Geosminul este responsabil pentru mirosul pământului proaspăt după o ploaie și este cunoscut pentru mirosul său pământos, dulce și distinct. Deși acest compus chimic poate fi prezent în sol în orice moment, el este eliberat în atmosferă în cantități mai mari atunci când solul este udat de ploaie sau de umezeală. Acest miros este perceput de unii oameni cu o sensibilitate extraordinară a simțului olfactiv.

Surprinzător, oamenii au un simț al mirosului extrem de sensibil pentru geosmin, chiar mai sensibil decât capacitatea unui rechin de a detecta sânge în apă. Acest lucru poate explica de ce unele persoane sunt capabile să detecteze mirosul de ploaie cu mult înainte ca primele picături să cadă, chiar și atunci când nu există semne evidente în atmosferă.

De ce simțim mirosul ploii înainte să înceapă

Acest miros distinct devine în mod particular evident atunci când plouă și picăturile ajung pe sol. Bălțile pot capta bule de aer. Pe măsură ce aceste mici bule de aer se ridică la suprafață, ele eliberează geosmin și alte microorganisme din baltă în atmosferă.

În plus, trebuie să ținem cont și de influența ozonului din atmosferă asupra mirosului de dinainte de ploaie.

Ozonul, o formă a oxigenului cu o structură moleculară distinctă, este prezent în atmosferă și are un miros ușor dulceag, asemănător mirosului de electricitate statică. Acesta contribuie, de asemenea, la mirosul caracteristic resimțit înainte de ploaie.

Pe măsură ce furtuna se apropie, vânturile din atmosferă transportă particulele de ozon la nivelul solului. Astfel, ozonul devine detectabil de către simțul nostru al mirosului, oferindu-ne un indiciu suplimentar despre apropierea unei furtuni.

Deci, data viitoare când observi cum se adună nori pe cer, inspiră adânc. Acest gest simplu îți poate permite să detectezi furtuna și să te pregătești corespunzător.

Recent Posts

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

11 minute ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

41 de minute ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

13 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

13 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

14 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

14 ore ago

Citeste si: