Categories: Stil de viaţă

De ce te trezești în fiecare noapte la aceeași oră. Factori de risc care pot altera somnul

 De ce te trezești în fiecare noapte la aceeași oră. Există mai multe motive posibile pentru care te poți trezi în fiecare noapte la o anumită oră. Iată câteva posibile explicații.

Rutina: Dacă te trezești în fiecare noapte la aceeași oră, este posibil să ai o rutină de somn bine stabilită. Corpul tău s-a obișnuit să se trezească la aceeași oră în fiecare zi și continuă să facă acest lucru chiar și atunci când nu este necesar.

Stres sau anxietate: Stresul și anxietatea pot altera somnul și pot determina treziri nocturne. Dacă ai probleme sau gânduri negre care te îngrijorează, acestea pot să te trezească la ore neobișnuite, inclusiv la ora 4 dimineața.

Ce provoca treziri nocturne

Probleme de sănătate: Anumite condiții de sănătate, precum refluxul gastroesofagian sau problemele respiratorii, pot provoca treziri nocturne. Este posibil ca în momentul în care ajungi la acea oră să te confrunți cu simptomele acestor afecțiuni care te trezesc din somn.

Anumite medicamente pot avea un efect asupra somnului

Medicație: Dacă iei anumite medicamente, acestea pot avea un efect asupra somnului și pot determina treziri nocturne. Verifică prospectul medicamentelor pe care le iei pentru a vedea dacă somnul tulburat este unul dintre efectele secundare.

Sursă foto: Tracey Hocking on Unsplash

Lisa Artis, director general adjunct al The Sleep Charity, afirmă că alimentația joacă un rol important în calitatea somnului.

„O dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați poate provoca fluctuații ale zahărului din sânge, ducând la trezirea în timpul nopții. Este puțin probabil să vă fie foame în mijlocul nopții dacă îți scade glicemia.

Pentru un somn bun, încercați alternative pentru masa de seară sau gustare. În loc de carbohidrați sau gustări dulci, optați pentru alimente bogate în proteine ​​și magneziu, cum ar fi ouă fierte, brânză de vaci, semințe de dovleac, spanac, ciocolată neagră, caju, pulpe de pui sau curcan.

În lista de factori, Lisa Artis enumeră câțiva vinovați, cum ar fi hormonii: „Somnul este ghidat de ceasul nostru intern sau de ritmul circadian. Unul dintre cele mai importante și cunoscute ritmuri circadiene este ciclul somn-veghe. Somnul este reglat de nivelul a doi hormoni: melatonină și cortizol, care urmează un ritm regulat timp de 24 de ore”.

Melatonina te ajută să adormi, în timp ce cortizolul te ajută să te trezești și te ține treaz.” Ea spune că este important să te dedici activităților calme înainte de culcare, cum ar fi cititul, exercițiile de respirație etc.

Recent Posts

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Un radiolog explică cum să te pregătești cel mai bine

Ce să știi despre mamografie. De ce este important să faci o mamografie de rutină…

15 minute ago

Ce este insuficiența hepatică. De ce apare și care sunt semnele revelatoare

Ce este insuficiența hepatică. Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește…

45 de minute ago

Ce sume de bani mai încasează ucrainenii refugiați din România, de la 1 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească

După începerea războiului în februarie 2022, ucrainenii au fost nevoiți să fugă din calea bombardamentelor.…

o oră ago

Grăsimea de pe brațe ar putea prezice riscul de fracturi ale coloanei vertebrale, la persoanele de peste 50 de ani

Măsurarea masei totale de grăsime din brațe ar putea ajuta la prezicerea riscului de fracturi…

2 ore ago

Medici experți avertizează: Dacă observați aceste simptome, ar putea fi noua variantă COVID

Noua variantă COVID este KP.2, iar experții spun că este cea mai proeminentă tulpină la…

2 ore ago

Semnal de alarmă tras de medicii dermatologi: numărul bolnavilor de cancer de piele este în creştere

Medicii dermatologi atrag atenția că din cauza modificărilor climatice, expunerea excesivă la soare și pandemia,…

3 ore ago

Citeste si: