Categories: Ştiri sănătate

De ce te trezești mai devreme pe măsură ce îmbătrânești? Explicația specialiștilor

De ce te trezești mai devreme pe măsură ce îmbătrânești? Dacă aveți persoane mai în vârstă în familie sau în cercul de cunoștințe, s-ar putea să-i găsiți dimineața treji, chiar înainte răsăritul soarelui. Iar acesta poate fi considerat sau nu un semn de insomnie.

În general, majoritatea vârstnicilor întâmpină dificultăți de somn cu trezirea în miezul nopții și incapabilitatea de a dormi din nou, nevoia de a urina sau din cauza durerii de la orice boală de lungă durată.

Procesul natural de îmbătrânire poate afecta timpul în care corpul nostru adoarme seara și se trezește în mod natural, dimineața. Unul dintre motivele din spatele schimbării tiparelor de somn este acela că creierul nostru devine mai puțin receptiv pe măsură ce îmbătrânim.

Răspunsurile creierului nostru la simțuri, cum ar fi apusul, lumina soarelui etc. nu sunt la fel de bune ca înainte din cauza îmbătrânirii. Acest lucru ne perturbă simțul timpului și capacitatea noastră de a marca locul în care ne aflăm într-o zi.

De ce te trezești mai devreme pe măsură ce îmbătrânești? Explicația specialiștilor

Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile se schimbă atât intern, cât și extern, iar acest aspect este un factor major în spatele schimbărilor de somn care apar mai târziu în viață.

„La fel ca majoritatea lucrurilor care se schimbă odată cu vârsta, nu există un singur motiv și toate sunt interconectate”, a spus Cindy Lustig, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan.

Lustig și alți experți au mai detaliat și principalele motive pentru care se întâmplă acest lucru. De asemenea, ei au vorbit și despre ce poți face dacă vrei să dormi mai mult.

Orele de trezire fac parte din procesul natural de îmbătrânire. La fel ca și alte aspecte ale sănătății noastre fizice și mentale, creierul devine mai puțin receptiv, pe măsură ce înaintăm în vârstă.

„Cablajul creierului probabil nu simte și nu răspunde la intrări așa cum ar trebui. Este un creier îmbătrânit”, a spus dr. Sairam Parthasarathy, directorul Centrului pentru Somn și Științe Circadiene de la Universitatea de Științe ale sănătății din Arizona, potrivit HuffPost.

Aceste intrări includ apusul, lumina soarelui, mesele, indicațiile sociale și activitatea fizică. Ele ajută la marcarea locului în care ne aflăm într-o zi.

„Aceștia sunt toți ceea ce numim dătători de timp, sau ei dau timp creierului”, a mai spus el. Cu alte cuvinte, ele ajută creierul să simtă unde se află în ciclul circadian de 24 de ore.

Incapacitatea de a simți timpul și tulburări de vedere

Deoarece adulții în vârstă nu sunt capabili să simtă timpul corect, ei tind să obosească înaintea copiilor sau nepoților lor. Drept urmare, se trezesc complet odihniți și mai devreme decât restul lumii.

Modificările vederii care apar odată cu vârsta reduce intensitatea stimulării luminoase pe care o primește creierul nostru.

Această stimulare luminoasă joacă un rol important în setarea ceasului nostru circadian. Adulții în vârstă cu cataractă se confruntă de obicei cu acest factor, din cauza unor probleme precum vederea încețoșată, vederea dublă și probleme generale de vedere.

Expunerea la lumină poate ajuta

Dacă doriți să dormiți mai bine, să ațipiți nu prea devreme și, de asemenea, să nu vă treziți prea devreme dimineața, acest sfat vă poate ajuta. Expuneți-vă la lumină puternică seara târziu, cu 30 până la 60 de minute înainte de apus.

Puteți face acest lucru mergând la o plimbare în aer liber înainte de apus, citind o carte pe un iPad luminos sau urmărind televizorul pe un ecran luminos. Aceste lumini strălucitoare vor spune creierului tău că soarele nu a apus încă.

Acest lucru va ajuta la menținerea producției timpurii de melatonină și vă poate repara ciclul de somn. Melatonina este un hormon pe care creierul îl produce ca răspuns la întuneric. Când mai puțină lumină intră în ochi, este un semn că acum este timpul să dormi. Corpul tău începe apoi să elibereze melatonină, numită și hormonul somnului.

Recent Posts

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

18 minute ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

38 de minute ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

57 de minute ago

Perfecționismul și vulnerabilitatea la depresie

Se consideră că anumite caracteristici dispoziționale specifice predispun indivizii la depresie. Un astfel de factor…

o oră ago

TOPUL ZODIILOR care pun pe primul loc FAMILIA. Care sunt cei mai familişti nativi ai horoscopului?

Pentru unii ntivi ai horoscopului, familia înseamnă totul. Viața lor se învârte în jurul celor…

2 ore ago

Tribut pentru medicii români care i-au salvat viaţa unui chitarist celebru după un infarct

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în România, după ce anul trecut i s-a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar