Categories: Ştiri sănătate

De ce unii oameni slăbesc pe măsură ce îmbătrânesc? Uite care sunt cauzele

De ce unii oameni slăbesc pe măsură ce îmbătrânesc? Pe măsură ce îmbătrânim, corpul se schimbă: unii oameni vor avea tendința de a se îngrașa, în timp ce alții vor pierde în mod vizibil în greutate.  De ce există o legătură între pierderea în greutate și vârsta înaintată? Cum să inversați curba greutății sau să stabilizați pierderea de kilograme pentru a limita riscurile pentru sănătate?

Dr. Alexandra Dalu, medic nutritionist, specializata in medicina morfologica si geriatrie, a explicat care sunt cauzele.

De ce slăbim odată cu vârsta?

„Din perspectivă biologică, îmbătrânirea este produsul acumulării unei game largi de daune moleculare și celulare în timp. Acest lucru duce la o deteriorare progresivă a abilităților fizice și mentale, la creșterea riscului de îmbolnăvire și, în final, la deces”, subliniază direct OMS, Organizația Mondială a Sănătății (sursa 1). Din această observație, îmbătrânirea poate explica așadar o problemă de greutate , fie că este excesivă sau insuficientă.

 Odată cu vârsta, metabolismul slăbește și pentru o mulțime de factori (mediu de viață, obiceiuri alimentare, intensitatea activității fizice etc.), unii oameni vor pierde în greutate. Această scădere în greutate poate avea ca rezultat și o pierdere a grăsimii, a mușchilor și/sau a masei osoase ”, explică dr. Alexandra Dalu, medic geriatru.

Medic: 10 kilograme minus pe măsură ce îmbătrânești

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Să slăbești pe măsură ce îmbătrânești nu este inevitabil, va depinde cu adevărat de fiecare individ. Pe scurt: o persoană de 60 de ani poate, de exemplu, să constate o scădere de 10 kilograme pe măsură ce îmbătrânește când o altă persoană de aceeași vârstă va avea o greutate stabilă (la 5 kilograme +/aproape de greutatea lor la 40 de ani)”, mai spune medicul.

Care pot fi cauzele pierderii în greutate la vârstnici?

Factori biologici. Modificările fiziologice ale îmbătrânirii pot afecta starea nutrițională: „Pe măsură ce îmbătrânim, deficiențele senzoriale, precum scăderea simțului gustului sau mirosului , sau ambele, pot duce la scăderea apetitului și a setei și, prin urmare, uneori la scădere în greutate”, ilustrează dr. Alexandra Dalu.

„Scăderea funcțiilor cognitive poate limita mobilitatea și poate afecta capacitatea persoanelor în vârstă de a-și face cumpărăturile și deci de a pregăti mese echilibrate, dar și pur și simplu de a se deplasa. Vor avea așadar mai puțin apetit datorită activității fizice mai reduse”, continuă medicul anti-îmbătrânire.

„Sănătatea orală precară și problemele dentare pot duce la dificultăți de mestecat, inflamarea gingiilor și o dietă monotonă de proastă calitate poate crește, de asemenea, pierderea în greutate”, amintește OMS în raportul său privind îmbătrânirea și sănătatea (sursa 2).

Dincolo de modificările biologice, îmbătrânirea poate fi asociată și cu schimbări psihosociale și de mediu, cum ar fi izolarea, singurătatea (mai multă pierdere a persoanelor dragi din cauza vârstei înaintate), depresia sau lipsa resurselor financiare, care pot avea, de asemenea, impacturi semnificative asupra alimentației și greutății oamenilor.

Care sunt principalele riscuri pentru sănătate ale pierderii în greutate odată cu vârsta?
Subțirea la persoanele de o anumită vârstă poate slăbi metabolismul la diferite niveluri.

„Unul dintre principalele riscuri este osteoporoza , o boală osoasă caracterizată prin deteriorarea țesutului osos și sarcopenie , care se caracterizează printr-o reducere a masei musculare și a forței peste un anumit prag”, spune dr. Alexandra Dalu, specialist în morfologie și anti- medicament pentru îmbătrânire, potrivit Sante Magazin.

Acești factori riscă apoi să slăbească persoanele în vârstă care riscă să-și piardă echilibrul și să cadă, chiar să-și fractureze o parte a corpului. Cu consecințele uneori dezastruoase care pot rezulta din aceasta: depresie din cauza imposibilității sau dificultății de deplasare (mers în grădină, cumpărături etc.).

Persoanele în vârstă în stare de subțire pot fi, de asemenea, mai sensibile la deshidratare, hipotermie și hipertermie (sursa 2).

Recent Posts

Se schimbă CNP-urile. Ce date vor fi trecute în cartea de identitate?

Ministerul de Interne anunţă că va fi schimbat actualul sistem de numeritoare a Codului Numeric…

4 ore ago

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

5 ore ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

5 ore ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

6 ore ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

6 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar