Categories: Știrile zilei

Decizia de ultimă oră a Guvernului privind cărțile de identitate

Cărțile de identitate emise și după 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, vor constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, conform unei ordonanțe de urgență pregătite de Guvern.

Legea prevede acum că buletinele simple, emise după aceasta dată, nu mai pot fi folosite pentru astfel de călătorii, fiind înlocuite de cartea electronică de identitate.

Urgența adoptării ordonanței este motivată de faptul că Imprimeria Națională nu a finalizat achizițiile pentru emiterea cărților electronice de identitate, iar legislația actuală prevede că pot fi utilizate ca document de călătorie în UE doar cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023.

Modificări de urgență privind cartea de identitate

„Pentru a nu fi îngrădit dreptul la libera circulație până la punerea în circulație la nivel național a cărții electronice de identitate, este necesară permiterea utilizării cărților de identitate emise și după data de 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca atare”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, Ordonanța de Urgență modifică articolul 3 al OUG 97/2005, care făcea referire doar la cartea electronică de identitate.

,,(3) Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”, arată proiectul.

Începând cu 1 ianuarie 2024, toți românii vor primi cărți de identitate electronice. Ce conține CIP-ul noilor documente și în ce condiții mai putem folosi vechea carte de identitate?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie.

Cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie.

Cartea electronică de identitate ar fi fost actul de identitate ce urma să fie emis, după această dată, pentru exercitarea dreptului la libera circulație în aceste state. Acest lucru înseamnă că un buletin simplu, care ar fi emis începând de anul viitor, nu ar mai fi putut fi utilizat pentru călătorii în străinătate.

Recent Posts

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

3 minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

33 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

o oră ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică