Categories: Ştiri sănătate

Decizia Guvernului privind eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale

Din cuprinsul articolului

Guvernul va lua cât mai curând o decizie cu privire la eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, două dintre categoriile de beneficiari urmând a fi pacienții oncologici și femeile însărcinate.

Atât din coaliția de guvernare, cât și din opoziție au fost depuse inițiative legislative care propun eliminarea parțială sau totală a acestei taxe introduse de la începutul anului pe motiv că ar exista români care ar abuza de concediile medicale.

La ședință de Guvern de săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu, miniștrii sănătății, Alexandru Rafila și de finanțe, Marcel Boloș au discutat o foaie de parcurs pentru scutirea de la plata taxei de 10% pe concediul medical pentru bolnavii grav, dar și pentru femeile însărcinate. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a spus că Executivul dorește să adopte cât mai repede actul normativ care să prevadă această scutire.

Mihai Constantin pentru RRA: „Calendarul este cât de repede se poate. Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea ședință de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanțelor pentru această speță.

Decizia este luată, a fost comunicată în spaţiul public. Este şi oportună, după cum s-a precizat deja, se folosește deja termenul de ‘boli cronice grave’, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat.

E posibil, așadar, ca dincolo de sfera oncologică, să fie cuprinse și alte categorii”.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ședința Guvernului din această săptămână ar putea să fie vineri, după ce premierul Marcel Ciolacu și miniștrii săi se vor întoarce de la Roma, unde vor participa la o ședință comună a guvernelor român și italian și la un forum economic.

Guvernul a revenit asupra acestui impozit suplimentar după criticile formulate de asociaţiile de pacienţi şi după ce în Senat au fost propuse amendamente care să elimine ceea ce opoziţia a numit deja ca fiind o „taxă pe boală”.

TAXAREA CONCEDIILOR MEDICALE

Salariații care își iau concediu medical în 2024 vor plăti un impozit de 10% pentru asigurările de sănătate (CASS).

Măsurile sunt cuprinse în OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a anunţat că a depus un amendament din partea grupului parlamentar PNL prin care măsura impozitării concediilor medicale să fie eliminată.

„Sănătatea, din punctul meu de vedere, nu are culoare politică. (…) Eu cred că a fost o eroare în această ordonanţă cu impozitarea concediilor medicale. (…) Aducem amendamente pentru ca legile pe care le adoptăm să fie în lumina dorinţei cetăţenilor. Prin acest amendament dorim să eliminăm o inechitate.

Amendamentul, care a fost depus la comisiile de muncă şi de buget-finanţe, vizează toate concediile medicale – şi cele de maternitate şi cele de îngrijire a copilului, pentru că omul a contribuit în perioada cât a lucrat.

Nu de bună voie îşi ia un pacient oncologic un concediu medical, ci pentru că este obligat de situaţie să meargă la doctor. Îmi doresc ca toţi colegii din Parlament, indiferent de culoarea politică, să susţină acest amendament”, a afirmat Pauliuc

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: