Categories: Expertul zilei

Dentist: ”Pastele de dinți cu efect de albire fac minuni”

Sărbătorile se apropie iar în abundența de bomboane și dulciuri de casă este ușor să pierdem din vedere importanța igienei orale și al unui zâmbet sănătos. Copii în special sunt predispuși la un consum mare de dulciuri și adesea uită sau evită să mai urmeze regulile îngrijirii dinților.

Nu sugerăm să vă abțineți sau să vă opriți din a mânca cât mai multe delicatese – în schimb vă vom oferi 5 sfaturi despre cum vă puteți bucura împreună cu cei mici de magia sărbătorilor în timp ce vă păstrați un zâmbet strălucitor.

Împreună cu Dr. Vivian Șendroiu am realizat un articol cu cele mai bune modalități de a vă proteja dinții în timpul sărbătorilor!

Ce alimente pot fi dăunătoare dinților?

Fie că este vorba despre cozonac, bomboane de pom, ciocolată sau prăjituri, toate aceste alimente sunt bogate în zahăr. Bacteriile din cavitatea bucală se hrănesc cu zahăr iar rezultatul este acid, care la rândul său provoacă carii.

Consumat iresponsabil, zahărul poate fi periculos pentru sănătatea orală.

Dulciurile precum acadelele sau caramelele – în general cele care rămân lipite de dinți – ar trebui evitate în favoarea celor simple precum fursecurile sau prăjiturile.

1. Nu este niciodată prea târziu pentru o vizită la dentist

O vizită la medicul stomatolog este mereu bine venită – iar înainte de perioadă sărbătorilor aceasta este chiar recomandată.

Mergi la dentist în luna Decembrie și află starea completă a sănătății tale orale. Eventualele carii sau alte probleme care îți provoacă disconfort pot fi rezolvate din timp. De asemenea, în cazul în care suferi de probleme în stadiul de dezvoltare, medicul stomatolog te poate sfătui în legătură cu alimentația potrivită și măsurile pe care trebuie să le iei.

Vizita la dentist este cu atât mai importantă la cei mici – în care au ținut postul, starea lor de sănătate trebuie atent monitorizată.

2. Spălați-vă pe dinți după fiecare masă!

Dacă îți dorești ca alimentația sărbătorilor să nu își lase semnele asupra danturii tale atunci este crucial să te speli pe dinți cât de des poți.

Un periaj dentar corect poate elimina resturile de alimente dintre dinți și îți garantează că dinții tăi nu sunt expuși zahărului pentru o perioadă îndelungată. Pe lângă avantajele medicale, periajele dentare între mese te vor face să te simți reîmprospătat și fresh. Nu uita de ața dentară pentru un periaj atent și apă de gură pentru distrugerea tuturor bacteriilor.

Puteți să faceți din spălatul pe dinți un obicei distractiv cu cei mici – împreună vă va fi mai ușor să vă amintiți și treceți la acțiune!

3. Nu faceți exces de dulciuri!

Un sfat general valabil pentru orice zi, nu doar pentru perioada sărbătorilor.

Evident, tentația va fi mai mare, dar excesul de zahăr poate fi periculos.  Încercați să consumați dulciuri de casă – sunt mai sănătoase și nu atât de bogate în zahăr precum cele comerciale. Limitați consumul la un desert sau la câte o gustare între mese. În aceste fel veți avea grijă atât de dietă cât și de dinți. Iar după fiecare gustare dulce – nu uitați să vă spălați pe dinți!

4. Aveți grijă la băuturile consumate!

Băuturile acidulate, atât de populare în perioada sărbătorilor, conțin o cantitate foarte mare de zahăr și pot fi echivalentul unei gustări. Încercați să le evitați pe cât posibil și să consumați apă în schimb.

În special la copilași, sucurile pot fi dăunătoare – aceștia au adesea tendința să consume mult i băuturi ar acest lucru poate duce la balonare și alte probleme medicale datorate concentrației mari de zahăr și cofeină.

Vinul de la masa de Crăciun este nelipsit dar și el poate dăuna danturii. Consumul de vin, în special cel roșu lasă pete pe dinți fapt care va stânjeni zâmbetului. Un sfat non-conformist – folosiți un pai pentru băuturi! Contactul îndelungat cu cafea sau vin duce la pete pe dantura, iar un pai te poate ajuta să eviți aceste probleme.

5. O periuță nouă și o pastă de dinți dedicată albirii pot face minuni.

Înainte de a intra în sezonul festiv, faceți o schimbare în echipamentul de baie – o nouă periuță, pastă de dinți cu efect de albire, ață dentară și apă de gură proaspătă, toate vă vor îndemna la un periaj des și eficient.

Periuțele cu peri tari pot dăuna danturii sensibile. Pentru o sănătate orală completă optați pentru o periuță cu peri moi și fini care se strecoară discret în locurile dificil de periat.

Pasta de dinți cu efect de albire protejează suprafața și oferă o albire instant care nu va întârzia să fie remarcată.

 

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

20 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică