Categories: Ştiri sănătate

Depistarea precoce a tulburării de spectru autist ar putea deveni obligatorie pentru copiii între 0 și 3 ani

Deputatul neafiliat Gabriela Podașcă a depus în Parlament un set de propuneri care vizează îmbunătățirea legislației în domeniul protecției, sprijinirii și integrării persoanelor cu tulburări de spectru autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate.

1 din 100 de persoane la nivel mondial este diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA), 70 de milioane de oameni, adică 1% din populația globului. În România, aproximativ 30.000 de copii sunt diagnosticați cu TSA, numărul exact nefiind cunoscut deoarece România nu deține date oficiale cu referire la numărul exact de persoane diagnosticate.

Prima dintre inițiativele legislative se referă la modificarea și completarea Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate.

”Statul a făcut până acum prea puțin pentru acești copii valoroși, dar speciali, care au nevoie de o susținere mai concretă pentru a reuși să depășească barierele pentru a se integra în școală, în societate și pentru a avea o viață independentă. Acest proiect de lege urmărește tocmai să aducă o abordare integrată și coerentă în ceea ce privește serviciile și suportul pe care statul trebuie să le acorde acestor categorii vulnerabile. Depistarea precoce trebuie să devină obligatorie, la fel și crearea unui Registru care să centralizeze numărul și date despre persoanele diagnosticate cu TSA. Fără aceste informații ne este imposibil să înțelegem cum putem să îi ajutăm”, a declarat Gabriela Podașcă.

Astfel, una dintre modificări vizează depistarea precoce a tulburării de spectru autist prin obligativitatea aplicării screening-ului de către medicul de familie la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani. În concordanță, Ministerul Sănătății va trebui să facă un Registru Unic de evidență centralizată a persoanelor cu tulburări din spectrul autist din România, cu scopul unei evidențe clare și a unor tratamente și terapii mai eficiente.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate vor avea acces liber și gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale. Totodată, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiției Sociale vor trebui să dezvolte programe de formare profesională continuă pentru profesioniștii care lucrează cu persoane care se încadrează în categoriile vizate.

Al doilea proiect de lege depus vizează completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare. În acest sens, se propune scutirea de la plata impozitului pe venit pentru personalul de specialitate de îngrijire și asistență din cadrul furnizorilor de servicii sociale entități nonprofit și/sau unități de cult acreditate în acest sens.

”Este o facilitate similară celei care se acordă personalului din IT sau celor din cercetare- dezvoltare. Trebuie să încurajăm munca valoroasă a acestor specialiști implicați în procesele de terapie, educație și integrare pentru că ei vin în susținerea politicilor statului de asistență socială a persoanelor în dificultate”, a spus Gabriela Podașcă.

Prezentul pachet legislativ a fost dezbătut cu asociațiile și organizațiile specializate și profesioniștii din domeniu. ”Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit cu expertiza lor la aceste inițiative: Help Autism, Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA), Asociația de recuperare terapeutică aplicată (ARTA), Asociația Română de Terapie și Autism și ADHD, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, dar și doamnei doctor Magdalena Budișteanu de la Spitalul clinic de psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Ca om de stânga, voi continua să susțin și să promovez proiecte menite care au ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor aflate în dificultate”, a mai spus Gabriela Podașcă.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

6 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

7 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

7 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

8 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

8 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra