Ce trebuie să știm despre dermatita atopică. Este sau nu o boală contagioasă?

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii care apare frecvent în primele luni de viață, însă poate să-și facă simțită prezența și după vârsta de 3 ani.

Evoluția bolii se ameliorează o dată cu creșterea în vârstă a copilului, la pubertate un număr mic de copii prezintă pe corp semnele acestei afecțiuni.

Datele statistice arată că pe glob, între 10% și 20% dintre copii au dermatită atopică, și 1% până la 3% dintre adulți. Specialiștii subliniază că această afecțiune nu este infecțioasă și de aceea cei mici pot intra fără probleme în colectivitate.

Afecțiunea are ca principale simptome prezența unor leziuni roși, pielea este foarte uscată, iar cel mic resimte un prurit puternic. Leziunile apar pe obraji, frunte, la cot, pe genunchi. De regulă, dermatita atopică la copil se manifestă pe cap, în zona obrajilor și pe frunte.

Alimentele nu provoacă dermatită atopică

Însă, există studii care susțin că alergiile alimentare pot face rău unui copil diagnosticat cu această afecțiune. Altfel spus, copiii care au dermatită atopică au adesea alergii alimentare la anumite alimente: lapte și alimente care conțin lapte (de exemplu, iaurt și brânză), nuci și crustacee. De aceea, medicii pediatri susțin că în cazul micuții care au dermatită atopică, diversificarea este indicată să se realizez cu mare grijă. Astfel, introducerea unui aliment nou în meniu este bine să se facă la un interval de 3 zile.

Cercetătorii încă studiază ce cauzează dermatita atopică. Însă trebuie știut faptul că aceasta nu este o boală contagioasă.

Care sunt factorii de risc:

  • Factorii genetici,
  • Anumite afecțiuni alergice,
  • Unii factori de mediu precum: umiditatea din mediul înconjurător, contactul cu polenul, acarienii din praful de casă, produse destinate spălării hainelor ( detergenți, balsam).
  • Alimente cu potențial alergen: ciocolata, nuci, căpșuni.

Tratament compus din reguli

Trebuie specificat faptul că tratamentul nu poate vindeca dermatita atopică, dar o poate controla. Practic, se va urmări reducerea mâncărimilor, ușurarea durerilor și calmarea pielii precum și prevenirea eventualelor infecții ale pielii. Un plan de tratament include adesea medicamente, îngrijirea pielii și modificări ale stilului de viață. Îngrijirea pielii și modificările stilului de viață pot ajuta la prevenirea apariției de erupții. Astfel, o atenție deosebită trebuie acordată igienei. De asemenea, copilul trebuie să fie îmbrăcat în haine de bumbac și acestea trebuiesc spălate  fără utilizarea balsamului. Totodată este indicată înlăturarea prafului, aerisirea camerei, iar după baie este aplicat emolientul pe pielea umedă. Există și tratament medicamentos dar acesta este prescris numai la recomandarea medicului specialist.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

4 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

34 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică