Dermatolog: ”Acneea în cazul adulților a ajuns la nivel de epidemie”. Ce factori o declanșează și cum se poate trata eficient

Nu doar adolescenții se confruntă cu coșurie și punctele negre. Acneea apare din ce în ce mai des și la adulți, potrivit unui studiu recent care a scos la iveală că mai mult de un sfert dintre femeile de 40 de ani și 15% dintre cele de 50 de ani se confruntă cu această problemă.

Acneea apare atunci când sebumul se combină cu celulele moarte de piele și blochează porii. La fel ca în cazul adolescenților, hormonii sunt de vină și pentru apariția acneei la maturitate. Testosteronul declanșează producerea în exces a sebumului, iar pe măsură ce îmbătrânim corpul produce mai puțin estrogen care să contrabalansee producția de testosteron.

”Acneea adulților a ajuns la nivel de epidemie. Stresul poate cauza și agrava acneea”, spune dr. Stefanie Williams, medic dermatolog. Există însă și alte cauze, mai puțin cunoscute:

-Șamponul

Șampoanele și balsamurile de păr uleioase ajung pe frunte, pe umeri și spate cauzând acnee.

Aceste produse pot duce și la apariția foliculitei. Produsele de hair-styling uleioase pot crea aceleași probleme, deoarece ajung pe piele și blochează porii.

SOLUȚIA: Spală-te pe păr la începutul dușului, apoi prinde-ți părul și clătește-te bine pe față și pe corp.

”Îmi sfătuiesc pacienții să verifice etichetele produselor pentru păr și să le evite pe cele care conțin ingrediente care blochează porii precum uleiul de cocos”, explică dermatologul.

-Cremele anti-rid

”Femeile din ziua de azi sunt foarte preocupate să întârzie îmbătrânirea și în multe cazuri nu își aleg cremele anti-rid potrivite pentru tenul lor. Cele prea grase pot bloca porii și pot duce la apariția acneei”, spune dr. Stefanie Williams

SOLUȚIA: Dacă ai pielea grasă, evită cremele care conțin uleiuri, în special pe cele cu ulei de migdale sau ulei din sâmburi de struguri.

Feriți-vă și de ingredientele care blochează porii precum lanolina și untul de cacao și de agenții de hidratare izostearat de izopropil și miristat de izopropil.

– Laptele degresat

Toate tipurile de lapte sunt asociate cu apariția acneei, însă cel degresat este cel mai dăunător, potrivit unui studiu recent.

Femeile care consumă mai mult de două pahare de lapte degresat pe zi sunt cu 22% mai predispuse să dezvolte acnee normală și cu 44% mai predispuse să facă acnee chistică.

Una dintre explicații ar fi că laptele conține hormoni și duce la un dezechilibru hormonal în organism. În timpul procesului de eliminare a grăsimii din lapte, este îndepărtat și estrogenul care protejează împotriva testosteronului-hormonul masculin care cauzează acnee.

SOLUȚIA: Optează pentru laptele de migdale, deoarece nu conține niciun fel de hormoni. De asemenea, adoptă o dietă bogată în fibre și săracă în zahăr și paste făinoase.

– Te speli prea des pe față

Indiferent ce tip de piele ai, dacă te speli prea des în încercarea de a scăpa de coșuri sau de imperfecțiuni, riști să agravezi lucrurile. Dacă te speli prea des îți usuci pielea și aceasta va produce și mai multe uleiuri pentru a compensa pentru cele pierdute și astfel acneea se va agrava.

”Spală-te pe față de două ori pe zi timp de 40-60 de secunde”, te sfătuiește dermatologul Rachael Eckel.

Dacă apare la maturitate, se suspicionează alte probleme de sănătate care pot duce la apariția acneei.

Printre acestea se numără:

  • sindromul ovarelor polichistice
  • sindromul Cushing
  • tratamentul cu hormoni corticosteroizi etc.

Uneori apare la culturiști sau alți sportivi din cauza suplimentelor nutritive ce conțin steroizi, pe care și le administrează pentru creșterea performanțelor fizice. Deși mulți pacienți incriminează dieta, studiile de specialitate nu au arătat o asociere clară între o anumită dietă și apariția acneei.

Este foarte importantă prezentarea la medicul dermatolog la primele semne ale acneei, pentru un sfat avizat în legătură cu tratamentele și produsele de îngrijire care trebuie folosite.

Tocmai din percepția greșită că acneea este o boala infecțioasă, mulți pacienți au tendința sa iși curețe excesiv fața, cu produse agresive, care, de multe ori, înrăutățesc situația.

De asemenea, este nevoie de răbdare multă din partea pacientului, deoarece această afecțiune nu se vindecă peste noapte, ci în timp. Pot apărea recidive și acest lucru nu se întâmplă din cauza faptului ca tratamentul nu a fost bun, ci din cauza predispoziției pielii spre formarea acneei.

Recent Posts

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

10 minute ago

România riscă să dispară ca nație. Rata natalităţii, la cel mai mic nivel de când se fac statistici. „Până în 2100 vor fi în jur de 14 milioane de români”

România trece prin cea mai gravă criză a istoriei sale recente. Natalitatea se prăbușește, iar…

39 de minute ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

o oră ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

2 ore ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

2 ore ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

3 ore ago

Citeste si: