Categories: Ştiri sănătate

Descoperire revoluționară cu ajutorul inteligenței artificiale: primul nou antibiotic din ultimii 60 de ani pentru bacteriile rezistente la medicamente

Pentru prima oară în ultimii 60 de ani, oamenii de știință au descoperit o nouă clasă de antibiotice și s-au folosit de inteligența artificială. Noile antibiotice pot distruge o bacterie rezistentă la medicamente care provoacă în fiecare an mii de decese.

Această nouă clasă de antibiotice are capacitatea de a trata infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la medicamente, se arată într-un raport publicat de revista Nature.

Specialiștii au folosit un model bazat pe inteligența artificială pentru a prezice eficiența, dar și nivelul de toxicitate al noului compus.

În acest caz, cercetătorii s-au concentrat pe Staphylococcus aureus rezistent la antibioticul meticilină.

Infecțiile cu MRSA pot varia de la simptome ușoare până la agravarea lor, cum ar fi pneumonia sau infecții ale sângelui.

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, peste 1,2 milioane de decese fiind raportate numai în 2019. Experții prezic că acest număr va continua să crească în următoarele decenii. Prin urmare, descoperirea este de maximă importanță pentru perioada pe care o trăim, scrie New Scientist.

În cadrul experimentelor, oamenii de știință au testat noul antibiotic pe bacteria Staphylococcus aureus (MRSA), care este rezistentă la meticilină, dar și pe Enterococcus, care este imună la medicamentele utilizate în mod obișnuit.

Numai în UE aproape 150.000 de infecții cu MRSA apar în fiecare an și cel puțin 35.000 de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotic, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Recent Posts

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

8 minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

18 minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

38 de minute ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

o oră ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

2 ore ago

Citeste si: