Descoperire revoluţionară despre predispoziția la boala Parkinson

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii americani au  identificat un tip nou de neuron care prezintă vulnerabilitate în boala Parkinson și nu a fost descris anterior în această patologie. Descoperirea ar putea ajuta la explicarea complexității simptomelor bolii și ar putea direcționa dezvoltarea de noi terapii.

Până acum nu era clar dacă și alte tipuri de celule în afară de neuronii din această regiune a creierului prezintă vulnerabilitate în boala Parkinson.

Specialiştii au identificat grupuri de celule reprezentând diferite tipuri de neuroni, glia, celule endoteliale, pericite, fibroblaste și celule T și a investigat modificările dependente de tipul de celule în expresia genelor în boala Parkinson. În special, un grup unic de neuroni marcat de expresia RIT2, o genă de risc pentru Parkinson, a prezentat, de asemenea, vulnerabilitate în boala Parkinson.

Echipa a validat această descoperire umană a neuronilor îmbogățiți cu RIT2 atât în organoizi mezencefalici, cât și în substantia nigra a șoarecilor, potrivit unui studiu publicat recent în revista Science Advances.

Cercetarea clarifică diversitatea tipurilor de celule, inclusiv a neuronilor dopaminergici, în substantia nigra și complexitatea modificărilor moleculare și celulare asociate cu patogeneza bolii Parkinson.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii au studiat țesutul cerebral postmortem de la pacienții cu boala Parkinson, organoizi derivați din celule stem umane și modele animale. „Am fost surprinși să descoperima un tip de neuron cu vulnerabilitate în boala Parkinson care nu a fost niciodată descris până acum”, a declarat dr. Zhenyu Yue de la Mount Sinai despre această cercetare.

Cercetătorii au studiat și neuronii dopaminergici rămași în stadii avansate ale bolii pentru a identifica indicii asupra modului în care aceștia se adaptează și supraviețuiesc, în timp ce marea majoritate a neuronilor dopaminergici sunt pierduți, potrivit studiului citat de 360medical.ro.

La fel de semnificativă este și identificarea modificărilor moleculare în diferite tipuri de celule cerebrale în boala Parkinson.

Aceste descoperiri oferă nu numai o perspectivă profundă asupra mecanismelor patogene care stau la baza bolii, ci și ținte terapeutice vitale pentru această boală devastatoare, scriu autorii.

Cauzele bolii Parkinson

Cauzele precise ale bolii Parkinson nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că implicațiile genetice și factorii de mediu ar putea juca un rol. Principalele caracteristici ale bolii includ:

  1. Deficitul de dopamină: Boala Parkinson este asociată cu o scădere semnificativă a nivelului de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru controlul mișcărilor.
  2. Agregarea proteinei alfa-sinuclein: În creierul persoanelor cu Parkinson, proteina alfa-sinuclein se aglomerează, formând structuri numite corpi Lewy, care contribuie la leziunile cerebrale.
  3. Factori genetici: Anumite forme rare de boală Parkinson sunt legate de mutații genetice, dar acestea reprezintă un procent mic din cazurile totale.
  4. Factori de Mediu: Expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine poate crește riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

8 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

10 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

10 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

11 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

11 ore ago

Citeste si: