Categories: Ştiri sănătate

Descoperire surprinzătoare, cu ce este asociat consumul de ulei de măsline

Descoperire surprinzătoare, cu ce este asociat consumul de ulei de măsline. Într-un nou studiu publicat de ”Journal of the American College of Cardiology”, cercetătorii au analizat asocierea dintre utilizarea uleiului de măsline și ratele mortalității cauzate de o serie de boli cronice. Și au descoperit că uleiul de măsline este extrem de benefic, scrie Verywellfit

Studiul a analizat modul în care consumul de ulei de măsline poate prelungi viața. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat mai mult ulei de măsline au avut rate mai scăzute de mortalitate din cauza cancerului, a bolilor cardiovasculare, neurodegenerative și respiratorii. Descoperirea se adaugă mai multor cercetări, din ultimii ani, care au evidențiat efectele binefăcătoare ale uleiului de măsline asupra sănătății.

Uleiul de măsline este o componentă nelipsită a dietei mediteraneene și este frecvent apreciat datorită beneficiilor sale pentru sănătatea inimii și cogniție.

”Uleiul de măsline extravirgin a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva diferitelor boli cronice”, spune dieteticianul Elena Paravantes, autoarea cărții „The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners”.

Poate reduce inflamația, acesta fiind unul dintre beneficiile uleiului de măsline pentru sănătate

Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că un consum mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Uleiul de măsline are efecte antiinflamatorii, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, la îmbunătățirea colesterolului și la scăderea tensiunii arteriale.

Acest nou studiu prospectiv este primul care analizează asocierea dintre consumul de ulei de măsline și mortalitate în rândul populației din SUA, unde se consumă mai puțin ulei de măsline, în comparație cu țările mediteraneene.

Risc mai scăzut de deces din cauza unor boli cardiovasculare sau cancer

Cercetătorii au analizat datele de la 60.582 de femei și 31.801 de bărbați și au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate mai mare de ulei de măsline (mai mult de 0,5 lingurițe pe zi) au un risc mai scăzut de deces, din orice cauză. Mai precis, cei care nu au consumat niciodată sau rar ulei de măsline, în comparație cu cei care consumau mai mult de 0,5 lingurițe pe zi, au avut un risc cu 19% mai mare de mortalitate din cauza unor boli cardiovasculare și cu 17% mai mare de deces cauzat de cancer. Ei au prezentat, de asemenea, un risc cu 29% mai mare de deces în urma unor boli neurodegenerative și un risc cu 18% mai mare de mortalitate prin boli respiratorii.

Vitaminele E și K se găsesc în uleiul de măsline

„Uleiul de măsline conține o grăsime mononesaturată sănătoasă, numită acid oleic, care poate proteja inima, precum și vitaminele E și K”, spune dieteticianul Melissa Mitri. „Vitamina E este un antioxidant puternic, iar vitamina K joacă un rol în coagularea corectă a sângelui și în sănătatea inimii”, adaugă ea.

Autorii studiului spun că rezultatele lor vin în sprijinul recomandărilor privind înlocuirea grăsimilor animale cu uleiuri vegetale nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

5 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

6 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

6 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

7 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

7 ore ago

Citeste si: