Categories: Ştiri sănătate

Cercetător român de la Cambridge, descoperire uimitoare în tratarea bolii care afectează sistemul nervos

Descoperire uimitoare în tratarea bolii Parkinson, o tulburare progresivă care afectează sistemul nervos și părțile corpului controlate de nervi. Simptomele încep încet. Primul simptom poate fi un tremor abia vizibil într-o singură mână. Tremorurile sunt frecvente, dar tulburarea poate provoca, de asemenea, rigiditate sau încetinirea mișcării.

George Balmuş, un mare cercetător român de la Cambridge,  a făcut o descoperire ce ar putea revoluționa tratamentul pentru cei afectați de boala Parkinson.

Progres medical ce ar putea aduce beneficii semnificative bolnavilor

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

George Balmuş și echipa sa au dezvoltat un medicament care inhibă sau elimină proteina USP30, distrugând astfel mitocondriile afectate în cazul bolii Parkinson, potrivit stiridiaspora.ro.

Pentru că boala Parkinson afectează peste 6 milioane de oameni în întreaga lume,  cercetarea lui Balmuş ar putea oferi o soluție eficientă pentru această afecțiune neurodegenerativă. Acest progres medical ar putea aduce beneficii semnificative celor peste 70.000 de români care suferă de Parkinson.

„Mitocondriile care sunt componente celulare. În boala Parkinson, aceste mitocondrii, aceste centrale energetice sunt afectate. Ce am observat noi, este ca prin inhibarea sau scoaterea din celule a unei proteine care se numește USP30, putem distruge practic mitocondriile care sunt bolnave”, a declarat George Balmuş, cercetător.

Investiții în cercetare în România

Balmuş subliniază nevoia de mai multe investiții în cercetare în România și spune că a ales să plece din țară pentru a-și continua cariera științifică. Cercetătorul menține, totuși, o colaborare cu Institutul de Neuroștiințe din Cluj-Napoca.

„Sunt foarte interesat să am această relație cu România și să creștem cât mai mult știință din România. Cred că asta poate fi spus despre toți românii care sunt plecaţi şi fac cercetare”, a declarat George Balmuş, cercetător.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, România alocă sub 20 de euro per locuitor pentru cercetare, în timp ce media europeană ajunge la 244 de euro.

În cadrul eforturilor de a menține minți strălucite în țară, Ministerul Cercetării din România promite o creștere substanțială a bugetului de cercetare pentru anul viitor, de la 2 miliarde la 5,4 miliarde de lei.

„România are o mină e aur prin mintile geniale pe care le da lumii si din acest punct de vedere, eu cred ca statul roman in ultimii 33 de ani a facut insuficient pentru ei”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării. Legea, aflată la stadiu de draft, ar putea intra în vigoare de la anul.

Acest demers ar putea contribui la stoparea „exodului” de cercetători români către alte țări și la valorificarea potențialului științific al țării.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

41 de minute ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

o oră ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

2 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

2 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

3 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

3 ore ago

Citeste si: