Categories: Ştiri sănătate

Descoperirea care dă peste cap toată lumea medicală: Microbii intestinali avertizează asupra bolii Alzheimer cu mult înainte de apariția primelor simptome

Din cuprinsul articolului

Descoperirea care dă peste cap toată lumea medicală. Microbii intestinali, semn de avertizare asupra bolii Alzheimer cu mult înainte de apariția primelor simptome.

Studii recente au arătat că anumiți microbi intestinali sunt mai frecvenți la persoanele care prezintă semne foarte timpurii de Alzheimer.

Microbiota intestinală este un termen colectiv pentru bacteriile, virușii și alte organisme care trăiesc în intestin. Se crede că diversitatea microbiotei intestinale este crucială pentru sănătatea noastră generală. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, microbiota intestinală poate conține și microbi mutanți.

În boala Alzheimer, două proteine, cunoscute sub numele de amiloid-beta și proteina t (tau), se acumulează în mod anormal în creier.

Prezența lor are ca rezultat pierderea memoriei și declinul cognitiv caracteristice asociate cu boala, simptomele agravându-se progresiv în timp.

Se știe că amiloid-beta și tau încep să se acumuleze cu mult înainte de apariția simptomelor bolii Alzheimer. În acest stadiu (cunoscut sub numele de „stadiu preclinic”), cercetătorii au detectat modificări în microbiomul intestinal.

Cercetătorii au descoperit diferențe distincte în profilurile microbiomului intestinal al persoanelor în vârstă cu și fără semne de boală Alzheimer preclinică.

La cei cu semne de boală Alzheimer preclinică, diferențele în microbiomul intestinal păreau să fie legate de acumularea de proteine amiloid-beta și tau în creier.

Studii recente au arătat că cei care prezintă simptome de Alzheimer de foarte lungă durată au mai multe șanse de a avea paraziți intestinali, ceea ce ridică posibilitatea unei noi metode de diagnosticare.

Rezultatele multor teste de diagnosticare sunt folosite de medici pentru a determina dacă o persoană poate avea boala Alzheimer preclinică. În acest caz, cercetătorii au combinat aceste rezultate cu informații despre microbiomul intestinal al participanților și le-au încorporat într-un algoritm de învățare automată, care este un program matematic ce poate face predicții pe baza informațiilor pe care le furnizați.

Am descoperit că adăugarea de informații despre flora intestinală a îmbunătățit capacitatea unui algoritm de a diagnostica cu acuratețe boala Alzheimer preclinică. Chiar și după ce nu au fost incluse toate datele testelor de diagnosticare, această afirmație s-a menținut adevărată.

Unele dintre testele de diagnosticare pentru boala Alzheimer preclinică pot fi inconfortabile, cum ar fi puncția lombară, sau se bazează pe tehnologii imagistice costisitoare, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).
Ideea de a analiza microbiomul intestinal al unei persoane – ceva care necesită doar o probă de scaun – pentru a evalua riscul de boală este atrăgătoare. Ar fi o modalitate neinvazivă și mai accesibilă de a identifica persoanele cu risc de a dezvolta Alzheimer într-un stadiu incipient, oferindu-le mai mult timp pentru a se planifica și a se pregăti pentru viitor, potrivit pronews.gr.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că îmbunătățirea constatată în ceea ce privește predicția bolii Alzheimer preclinice prin includerea datelor privind microbiomul intestinal a fost destul de modestă. Astfel, deși analiza datelor privind microbiomul intestinal poate într-adevăr să completeze metodele existente pentru diagnosticarea bolii Alzheimer preclinice, nu le poate încă înlocui.

Optimism limitat din cauza unor constatări neașteptate

În mod neașteptat, unele dintre speciile care s-au dovedit a fi asociate cu semnele bolii Alzheimer preclinice au fost considerate anterior ca fiind benefice pentru sănătatea umană.

Una dintre cele identificate este o bacterie cunoscută sub numele de Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii), care, într-un studiu anterior, s-a dovedit a fi mai frecventă în microbiomul intestinal al persoanelor fără Alzheimer, în comparație cu cele cu această boală.

Nu este clar de ce ceea ce sunt considerați microbi potențial benefici au fost asociați cu persoanele cu simptome preclinice ale bolii Alzheimer, spre deosebire de cele care erau sănătoase din punct de vedere cognitiv.

Stadiul bolii

Este important să recunoaștem că a avea semne de boală Alzheimer preclinică nu înseamnă că o persoană va dezvolta cu siguranță boala Alzheimer propriu-zisă. Este posibil să existe modificări în microbiomul intestinal care apar în stadiile ulterioare ale bolii, cum ar fi pierderea F. prausnitzii.

Deși ar putea fi tentant să se concluzioneze că microbii intestinali – care sunt asociați cu semnele bolii Alzheimer preclinice – contribuie la dezvoltarea bolii, studiul în cauză nu oferă nicio dovadă a unei relații cauză-efect.

Recent Posts

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

18 minute ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

49 de minute ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

o oră ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

2 ore ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

2 ore ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

3 ore ago

Citeste si: