Principalul vinovat al tensiunii arteriale crescute! Greșeala majoră a multor persoane

Hipertensiunea arterială este o afecțiune des întâlnită, mai corect spus este unul dintre factorii de risc cardiovascular major. Netratată corect și mai ales atunci când nu este ținută sub control, hipertensiunea poate duce la accident vascular cerebral, la complicații cardiovasculare sau chiar la insuficiență renală. Dieta poate juca un rol major în dezvoltarea hipertensiunii arteriale.

Medicii spun că factorii care pot duce la apariția hipertensiunii arteriale sunt: obezitatea, sarcina sau modificările hormonale. De asemenea, și anumite afecțiuni duc la creșterea tensiunii arteriale. Acestea sunt: boli renale, boli ale tiroidei, administrarea de antiinflamatoare nesteroide, administrarea unor anticoncepționale.

Iată care sunt principalii factori de risc:

  • Vârsta
  • Anxietatea, stresul
  • Consumul excesiv de alcool
  • Fumatul
  • Obezitatea
  • Sedentarismul
  • Consumul de alimente bogate în sare
  • Moștenirea genetică

Mai grav este că de cele mai multe ori, hipertensiunea arterială nu are simptome. Rar, atunci când acestea există, bolnavul se poate confrunta cu: amețeală, dureri de cap, vărsături, astenie, dureri în piept, sângerări nazale.

Cea mai simplă metodă pentru controlul tensiunii arteriale este alegerea alimentelor sănătoase. Dieta are un rol esențial. Cercetările privind tensiunea arterială mare ne arată că alimentele pe care le consumăm pot ajuta la scăderea și gestionarea hipertensiunii arteriale. Altfel spus, dieta poate juca un rol major în dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Dietele bogate în grăsimi și calorii pot duce la obezitate, care este un factor de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale. În mod similar, dieta poate juca un rol foarte important în tratamentul și controlul tensiunii arteriale.

Iată ce trebuie să mănânci, dieta fiind o parte importantă a tratamentului hipertensiunii:

  • fructe,
  • legume,
  • cereale integrale,
  • produse lactate cu conținut scăzut în grăsimi,
  • carne slabă,
  • nuci, leguminoase,

Trebuie să limitezi consumul de grăsimi trans, de sodiu, carnea roșie trebuie consumată cu moderație, la fel și dulciurile dar și alcoolul este bine să fie oprit. De asemenea, evită mâncarea prăjită, conservele.

Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea aportului zilnic de sodiu de cel mult 1500 miligrame.Mare atenție, în conserve, în alimentele prelucrate, în amestecurile de legume congelate există multă sare. Cel mai bine este să mănânci ceea ce gătești tu.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

4 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

6 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

6 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

7 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

7 ore ago

Citeste si: