Disfuncția sexuală. Iată medicamentele care reduc libidoul

Medicamente care reduc libidoul. Libidoul poate varia de la o persoană la alta. Mai mulți factori, cum ar fi stilul de viață, condițiile de sănătate și influențele psihologice pot avea un impact asupra dorinței sexuale a unei persoane.

Medicamentele pot afecta, de asemenea, libidoul unei persoane, inclusiv prin diminuarea acestuia

Atunci când libidoul scade, acesta ar putea avea mai puține gânduri și fantezii sexuale, precum și mai puțin interes pentru activitatea sexuală. Medicamentele pot avea acest efect asupra libidoului. Iată ce se poate face pentru a ajuta:

Medicamente care scad libidoul
O varietate de medicamente pot avea ca efect secundar scăderea libidoului.

  • Contraceptivele
    Controlul nașterilor este utilizat de obicei pentru a reduce șansele de a rămâne însărcinată. De asemenea, poate fi folosit pentru a ușura perioadele mai abundente decât de obicei, crampele sau simptomele sindromului premenstrual care interferează cu viața de zi cu zi.

Unele metode contraceptive hormonale, cum ar fi pilula, ar putea avea ca efect secundar scăderea libidoului. Raționamentul exact din spatele acestui lucru nu este încă complet înțeles. Una dintre principalele convingeri este că administrarea de contraceptive hormonale scade hormonii sexuali, cum ar fi androgenii, și anume testosteronul, și că acest lucru, la rândul său, reduce apetitul sexual.

Concluziile cercetărilor: Unele persoane nu au raportat nicio schimbare în libidoul lor după ce au început să folosească metode contraceptive, în timp ce altele chiar au raportat că au experimentat o creștere a dorinței sexuale.

Pentru cei al căror libido este afectat în mod negativ, se poate recomanda oprirea metodei contraceptive actuale și trecerea la o metodă alternativă.

  • Antidepresivele
    În timp ce antidepresivele pot ajuta în mod semnificativ la îmbunătățirea depresiei sau a anxietății, acestea pot, de asemenea, să interfereze cu apetitul sexual.

Disfuncția sexuală este deosebit de frecventă în cazul antidepresivelor cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS).

Aceste medicamente ajută în cazul depresiei prin creșterea nivelului de serotonină, o substanță chimică ce reglează starea de spirit, în creier. Creșterea  serotoninei poate afecta hormonii și neurotransmițătorii, cum ar fi testosteronul și dopamina. Deoarece testosteronul poate afecta excitarea sexuală, iar dopamina are un rol în atingerea orgasmului.

O doză mai mică de antidepresive poate fi recomandată în cazul în care scăderea libidoului afectează negativ viața cuiva.

  • Medicamente pentru tensiune arterială
    Tensiunea arterială ridicată, sau hipertensiunea arterială, este adesea gestionată cu medicamente. Deși aceste medicamente ajută la menținerea tensiunii arteriale la niveluri sigure, ele pot veni cu efectul secundar nedorit al scăderii libidoului.

Beta-blocantele, un tip comun de medicamente utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială, dar acestea pot provoca disfuncții sexuale, care includ lipsa dorinței de a face sex. Se crede că medicamentul hipertensiv ar putea afecta libidoul deoarece împiedică eliberarea de testosteron.9

S-a constatat că metoprololul, în special, are un impact negativ asupra libidoului la femei.

Diureticele, care sunt denumite uneori pastile de apă și care pot ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale, pot, de asemenea, să scadă libidoul.

Medicamente antiepileptice pentru convulsii
Medicamentele antiepileptice sunt esențiale pentru a preveni crizele convulsive. Cu toate acestea, aceste medicamente pot afecta hormonii de reproducere și pot scădea libidoul atât la bărbați, cât și la femei.

Chimioterapia poate scădea nivelul de testosteron al bărbaților

O modificare a concentrației de hormoni steroizi sexuali la femei poate cauza scăderea interesului sexual și a plăcerii în activitatea sexuală.11 Bărbații care iau medicamente antiepileptice pot prezenta niveluri mai scăzute de testosteron, reducând dorința sexuală.

Tratamentul împotriva cancerului

Pe măsură ce oamenii sunt supuși unui tratament împotriva cancerului, pot simți o dorință redusă pentru sex. Tipul de tratament, precum și doza și durata acestuia, pot juca un rol în modul în care este afectat libidoul.13

Chimioterapia poate scădea nivelul de testosteron al bărbaților și, la rândul său, libidoul în timpul perioadei de tratament.13 Chimioterapia poate, de asemenea, să scadă nivelul de estrogen și să provoace insuficiență ovariană primară la femei. care este atunci când ovarele încetează să mai funcționeze așa cum ar trebui înainte de 40 de ani. Unul dintre simptomele acestei insuficiențe este scăderea apetitului sexual.

Terapia hormonală poate duce, de asemenea, la o scădere a dorinței sexuale. În cazul bărbaților, aceasta se datorează scăderii nivelului de testosteron.13 În cazul femeilor, se datorează faptului că hormonii care au un rol în dorința sexuală sunt blocați.

Medicamentele utilizate pentru a trata durerea asociată cu tratamentul cancerului, precum și medicamentele care afectează nervii și vasele de sânge, pot afecta, de asemenea, dorința sexuală.

Efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului ar putea avea, de asemenea, un impact asupra libidoului. De exemplu, oboseala, greața, durerea și anxietatea asociate chimioterapiei pot face ca sexul să fie mai puțin dorit. Aspectul unei persoane se poate schimba, de asemenea, în timpul tratamentului împotriva cancerului, ceea ce ar putea crea ezitare în jurul sexului pentru cel care trece prin aceste schimbări.

Medicamente pentru diabet
Cu efectul său de scădere a testosteronului, diabetul în sine poate duce la scăderea libidoului. Dar câteva studii mici arată că și metforminul, medicamentul pentru diabet, poate provoca o scădere a dorinței sexuale.

Un studiu realizat în 2021 pe 80 de participanți a constatat că, în rândul bărbaților cu diabet de tip 2, administrarea de metformină timp de trei luni a redus nivelul de testosteron.18 Un alt studiu mic – cu doar 64 de participanți – a constatat că metforminul a dus la o reducere semnificativă a nivelului de testosteron și a apetitului sexual.

Concluzie:

Dacă libidoul scăzut are un impact negativ asupra vieții dumneavoastră, luați în considerare posibilitatea de a face o programare la un medic specialist pentru a discuta despre medicamentele actuale.

Anticoncepționalele, antidepresivele și tratamentul cancerului, printre alte medicamente, pot juca un factor în scăderea libidoului, potrivit health.com.

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

4 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

5 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

6 ore ago

Citeste si: