Categories: Ştiri sănătate

Dispozitiv sub forma unei pastile care îţi taie pofta de mâncare prin vibraţii

Din cuprinsul articolului

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Harvard a inventat un nou dispozitiv pentru controlul greutății de dimensiunea unei pastile, care poate fi administrat pe cale orală.

Potrivit specialiştilor, mecanismul este simplu: odată ajunsă în intestine „pastila” vibrează, activând senzația de sațietate și oprindu-i pe oameni din mâncat.

Dispozitivul, denumit stimulator bioelectronic ingerabil cu vibrații sau VIBE, se prezintă sub formă de pastilă și poate fi înghițit ca oricare medicament. Odată ce și-a făcut loc prin intestin și intră în contact cu lichidul gastric, acesta începe să vibreze.

Vibrațiile stimulează nervul vagal (nervul vag) într-un mod similar cu cel al operației de bypass gastric, acesta, la rândul său, creeînd senzația de sațietate.

sursa foto: Science-Advances.com

Potrivit studiului publicat recent în revista Science Advances şi citat de 360medical.ro, cercetătorii compară noua invenție cu alte medicamente noi pentru controlul greutății, precum Wegovy și Ozempic, care conțin substanța activă semaglutidă ce vizează hormonul GLP-1, care declanșează senzația de sațietate în organism după masă.

Ca și în cazul acestor medicamente de slăbit, noul sistem poate ajuta oamenii să își gestioneze consumul de alimente și, astfel, să evite problemele legate de obezitate, cum ar fi diabetul și hipertensiunea.

Teste reuşite pe porci

Dispozitivul a funcționat deja în cadrul testelor efectuate pe porci. Atunci când a fost introdus în stomacul animalelor, aceștia au mâncat cu 31% mai puțin, au declarat cercetătorii. Aceștia avertizează însă că este nevoie de lucrări suplimentare asupra dispozitivului, dar speră că noua metodă ar putea fi utilă pentru ca oamenii să prevină creșterea în greutate și să reducă numărul de calorii pe care le consumă.

„Studiul nostru demonstrează eficacitatea unei intervenții neinvazive, cu costuri reduse, pentru a reduce aportul alimentar și consumul de calorii. Dispozitivul funcționează eficient în stomac și induce sațietatea”, a declarat Giovanni Traverso, gastroenterolog la unul dintre spitalele universitare Harvard (Spitalul Brigham and Women’s), și unul dintre autorii invenției.

Dispozitivul are potențialul de a revoluționa opțiunile terapeutice pentru pacienții cu obezitate, spune el. Studiile viitoare vor explora efectele fiziologice ale dispozitivului, înainte ca acesta să fie disponibil pentru pacienți.

Recent Posts

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

17 minute ago

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

47 de minute ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

o oră ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

2 ore ago

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre ce ofertă este vorba

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre…

2 ore ago

O nouă metodă de transplant ar putea fi aplicată şi în România

În viitor, medicii români ar putea să transplanteze organe de la donatori decedaţi prin „moarte…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra