Categories: Ştiri sănătate

Documentul Wuhan. Scurgere de documente secrete din cadrul Guvernului Chinez privind pandemia

Din cuprinsul articolului

Dosarul Wuhan, Londra. Un grup de lucrători medicali din prima linie, probabil epuizați, stau strânși la un apel video-conferință în timp ce cel mai puternic om din China își ridică mâna în salut. Este 10 februarie la Beijing și președintele Xi Jinping, care de săptămâni a lipsit din viziunea publică, se adresează personalului spitalului din orașul Wuhan în timp ce se luptă pentru a limita răspândirea unui coronavirus încă fără nume oficial.

Dintr-o cameră securizată la aproximativ 1.200 de kilometri (745 mile) de epicentru, Xi și-a exprimat condoleanțele celor care au murit în focar. El a cerut o mai mare comunicare publică, întrucât în întreaga lume au crescut îngrijorările cu privire la potențiala amenințare reprezentată de noua boală.

Dosarul Wuhan

În aceeași zi, autoritățile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri confirmate – ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puțin de 400 de cazuri care au avut loc în afara Chinei continentale. Cu toate acestea, CNN poate dezvălui acum modul în care documentele oficiale circulate intern arată că aceasta a fost doar o parte din imagine.

Într-un raport marcat „document intern, vă rugăm să păstrați confidențialitatea”, autoritățile locale de sănătate din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, enumeră un total de 5.918 cazuri nou detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului public oficial confirmat de cazuri, împărțind totalul într-o varietate de subcategorii. Această cifră mai mare nu a fost niciodată pe deplin dezvăluită în acel moment, deoarece sistemul contabil al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.

Cifra nedezvăluită anterior se numără printre un șir de dezvăluiri cuprinse în 117 pagini de documente divulgate de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, partajate și verificate de CNN.

Luate împreună, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă prima fereastră clară a ceea ce autoritățile locale știau intern și când.

Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte guverne occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus, susținând că a fost deschisă de la începutul focarului. Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a ofensa rezultatele, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului.

Documentele, care acoperă o perioadă incompletă între octombrie 2019 și aprilie anul acesta, dezvăluie ceea ce pare a fi un sistem inflexibil de îngrijire a sănătății constrâns de birocrația de sus în jos și de procedurile rigide care nu erau echipate pentru a face față crizei emergente. În câteva momente critice din faza incipientă a pandemiei, documentele arată dovezi ale unor pași greșiți clari și indică un model de eșecuri instituționale.

Unele dintre cele mai izbitoare date se referă la lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții locali cu Covid-19. Chiar dacă autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului inițial ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii locali din domeniul sănătății se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase. Un raport din documente de la începutul lunii martie spune că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, despre care experții au spus că CNN ar fi îngreunat semnificativ pașii atât pentru monitorizarea, cât și pentru combaterea bolii.

China și-a apărat cu hotărâre gestionarea focarului. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a publicat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un mod „deschis, punctual și transparent”.

„În timp ce depunea eforturi pentru a controla virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de umanitate, poporul său, posteritatea și comunitatea internațională. A furnizat informații despre Covid-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil în mod regulat, astfel răspunzând în mod eficient la preocuparea publicului și construind consensul public „, spune Cartea albă.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, care supraveghează CDC provincial, pentru comentarii cu privire la constatările dezvăluite în documente, dar nu a primit niciun răspuns.

„Era clar că au făcut greșeli – și nu doar greșeli care se întâmplă atunci când aveți de-a face cu un virus nou -, de asemenea, erori birocratice și motivate politic în modul în care au gestionat-o”, a spus Yanzhong Huang, Manger Senior pentru Sănătatea Globală la Consiliul pentru relații externe, care a scris pe larg despre sănătatea publică în China.

„Acestea au avut consecințe globale. Nu puteți garanta niciodată 100% transparență. Nu este vorba doar de orice acoperire intenționată, ci vă constrânge și tehnologia și alte probleme cu un virus nou. Dar chiar dacă ar fi fost 100% transparente, nu ar opri administrația Trump să minimizeze seriozitatea acesteia. Probabil că nu ar fi oprit această dezvoltare într-o pandemie. ”

Marți, 1 decembrie, se împlinește un an de când primul pacient cunoscut a prezentat simptome ale bolii în Wuhan, capitala provinciei Hubei, potrivit unui studiu cheie din jurnalul medical Lancet.

În același timp în care se crede că virusul a apărut pentru prima dată, documentele arată că se desfășura o altă criză de sănătate: Hubei se confrunta cu un focar semnificativ de gripă. Documentele arată că a cauzat creșterea de 20 de ori a nivelului înregistrat în anul precedent, punând nivele enorme de stres suplimentar pe un sistem de îngrijire a sănătății deja aflat sub presiune.

„Epidemia de gripă”, după cum au menționat oficialii în document, nu a fost prezentă doar la Wuhan în decembrie, ci a fost cea mai mare în orașele învecinate Yichang și Xianning. Rămâne neclar ce impact sau legătură a avut vârful de gripă asupra focarului Covid-19. Și, deși nu există nicio sugestie în documente, cele două crize paralele sunt legate, informațiile referitoare la amploarea vârfului de gripă Hubei încă nu au fost făcute publice.

Dezvăluirile vin ca o presiune din partea SUA și a Uniunii Europene asupra Chinei să coopereze pe deplin cu o anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la originile virusului care s-a răspândit de atunci în toate colțurile globului, infectând peste 60 de milioane de oameni și ucigând 1,46 milioane.

Însă, până acum, accesul experților internaționali la înregistrările mediale ale spitalelor și la datele brute din Hubei a fost limitat.

Dosarele au fost prezentate CNN-ului de către un denunțător care a solicitat anonimatul. Acesta a spus că a lucrat în cadrul sistemului de sănătate chinez și a fost un patriot motivat să expună un adevăr care a fost cenzurat și să onoreze colegii care, de asemenea, s-au pronunțat pentru adevăr. Nu este clar cum au fost obținute documentele sau de ce au fost selectate lucrări specifice.

Documentele au fost verificate de șase experți independenți care au examinat veridicitatea conținutului lor în numele CNN. Un expert cu legături strânse cu China a raportat că a văzut unele dintre rapoarte în timpul cercetărilor confidențiale la începutul acestui an. Un oficial european de securitate, care cunoștea documentele și procedurile interne chineze, a confirmat, de asemenea, că dosarele sunt autentice.

Metadatele din fișierele văzute de CNN conțin numele funcționarilor CDC care servesc ca modificatori și autori. Datele de creare a metadatelor se aliniază la conținutul documentelor. Analiza criminalistică digitală a fost, de asemenea, efectuată pentru a testa codul computerului în funcție de originile lor pretinse.

William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt, a declarat că abordarea chineză este conservatoare, iar datele „ar fi fost prezentate într-un mod diferit dacă epidemiologii americani ar fi fost acolo pentru a ajuta”.

El a spus că oficialii chinezi „păreau de fapt să minimizeze impactul epidemiei în orice moment. Includerea pacienților suspectați de infecție ar fi extins în mod evident dimensiunea focarului și ar fi dat, cred, o apreciere mai adevărată a natura infecției și dimensiunea acesteia. ”

 

Recent Posts

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

14 minute ago

De ce se umflă picioarele și gleznele. Alimentele care cauzează retenție de apă

Alimente și băuturi de la care ți se umflă picioarele. Umflarea picioarelor și a gleznelor,…

43 de minute ago

Ce este pensia socială și de la ce vârstă poți beneficia de acest ajutor

Pensia socială. Știai că poți beneficia de o pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient?…

o oră ago

Băutura care dizolvă cristalele de acid uric și combate guta

Băutura care dizolvă cristalele de acid uric. Acidul uric este rezultatul descompunerii purinelor în organism.…

2 ore ago

Se dau 15.000 de lei de la stat pentru aceste categorii de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Se dau bani de la stat. Statul oferă ajutoare financiare pentru cuplurile care doresc să…

2 ore ago

Alimentul care protejează neuronii și ajută în prevenția bolii Alzheimer

Alimentul care poate preveni boala Alzheimer. Creierul nostru este un organ complex și vital care…

3 ore ago

Citeste si: