Dr. Cătălina Niculescu: ”Riscurile primului trimestru de sarcină”

O femeie diagnosticată cu diabet zaharat tip 1 poate să rămână gravida și dacă are un bun management al diabetului va avea un copil sănătos. Dar trebuie îngrijită de o echipă multidisciplinară. 

Gravida cu diabet trebuie urmărită de o echipă multidisciplinară, unde pionii principali sunt medicul diabetolog și cel ginecolog, dar dacă are și alte probleme medicale trebuie să fie consultată și de medicul oftalmolog și de cel cardiolog.

„Trebuie să se știe că diabetul zaharat tip 1 nu reprezintă o contraindicație pentru sarcină. Da, boala de fond presupune o grijă suplimentară, grijă care trebuie să înceapă încă din pubertate la aceste persoane, dar diabetul nu reprezintă o interdicție a sarcinii. Foarte important este ca înainte de preconcepție controlul glicemic să fie următorul: HbA1c < 6,5%. De ce este important? Fiindcă la persoana cu diabet sarcina nu durează doar 9 luni ci 12 luni, primele 3 luni fiind luni de pregătire metabolică”, a explicat medicul diabetolog Cătălina Niculescu, în cadrul conferinței ”Noi și diabetul”, organizată de Asociația Sprijin pentru Diabet.

Vitaminele prenatale, esențiale

Medicul a mai subliniat și rolul vitaminelor prenatale. Mai exact se va administra acid folic 400 micrograme, acesta fiind foarte bun pentru dezvoltarea tubului neural al fătului. Se va lua și omega 3 care previne tensiunea în sarcină și asigură atingerea unei greutăți normale a fătului la momentul nașterii.

„Dacă există anumite medicamente pe care femeia le ia înainte de sarcină – de exemplu pentru hipertensiunea arterială sau statine pentru colesterol, acestea trebuie oprite cu 3 luni înainte de sarcină. Atenție! Ele sunt considerate medicamente cu risc morfofetal. Și pentru tăticii cu diabet zaharat este important controlul metabolic, fiindcă un dezechilibru metabolic de durată la bărbați poate să ducă la afectarea funcției sexuale, respectiv disfuncției erectile sau la afectarea calității spermei. Nu în ultimul rând diabetul zaharat poate afecta ADN-ul celulelor reproducătoare ducând la infertilitate”, a mai spus medicul diabetolog.

Ce se face în timpul sarcinii:

„Este esențial controlul glicemic – ținte glicemice a jeun < 95 mg/dl, la 1 h postprandial < 140 mg/dl, la 2 ore postprandial <120 mg/dl, HbA1c = 6-6,5% – deoarece studiile au arătat că dacă femeia gravidă cu diabet menține aceaste valori nu are risc de complicații în sarcină. Iar dacă le are, acestea sunt aceleași ca la o femeie fără diabet zaharat”, a mai explicat medicul Cătălina Niculescu.

De asemenea, regimul de viață trebuie să fie unul sănătos – compus din alimentație corectă. Mai exact din 175 de grame de glucide pe zi, 70 g de lipide si 30 g de fibre alimentare. Specialistul mai spune și că exercițiu fizic trebuie făcut zilnic, cel puțin 30-60 de minute. Nu trebuie omisă intensificarea insulinoterapiei pentru a obține acel control glicemic bun – se poate obține și prin injecții multiple.

Risc de hipoglicemii în primul trimestru de sarcină

Medicul susține că în primul trimestru de sarcină sensibilitatea la insulină crește.

„Cu alte cuvinte, înseamnă că există risc de hipoglicemii în primul trimestru de sarcină, iar acestea trebuie depistate și tratate precoce fiindcă ele pot genera tulburări cognitive dar și tulburări în dezvoltarea fătului. Pe de altă parte aceste hipoglicemii pot să fie agravate de greața și de vărsăturile caracteristice sarcinii. Din luna 5-6 de sarcină necesarul de insulină începe să crească fiindcă crește placenta și aceasta generează insulinorezistență. Se poate ajunge chiar la o dublare a necesarului de insulină, dar în ultimele 4-6 săptămâni de sarcină necesarul de insulină începe iarăși să scadă”, a mai spus Cătălina Niculescu.

Nu în ultimul rând foarte importantă este monitorizarea tensiunii arteriale (TA), principalele ținte fiind de 120-160/80-105 mmHg. Specialistul a mai afirmat că nu sunt indicate tensiunile mici în sarcină fiindcă acestea pot genera hipoperfuzie placentară.

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

8 minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

39 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică