Categories: Expertul zilei

Dr. Florin Roșu: așa se urmează corect un tratament cu antibiotice

O cură de antibiotice durează, de obicei, minimum cinci zile, potrivit doctorului Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. El precizează că farmaciștii nu au autoritatea de a elibera antibiotice fără o rețetă de la medic. „Suntem una dintre puținele țări în care pacienții suferă de infecții multirezistente din cauza folosirii greșite a antibioticelor”, subliniază medicul.

”Una dintre cele mai mari erori în ceea ce se cheamă în lume medicina bazată pe dovezi este antimicrobial stewardship-ul (contracararea efectelor și faptul cel mai ingrijorator, multi-drog rezistența cu rezultatul septicemiei, așa cum era cunoscută pana acum, în momentul de față: sepsis) este eliberarea de antibiotice către populație fără consult de specialitate (și doar pentru 3 zile)”, afirmă dr. Florin Roșu.

”Voi detalia: farmaciștii nu au competența de a elibera antibiotice fără rețeta prescrisă de un medic. Un tratament cu antibiotice se desfașoară cel putin 5 zile (dacă laboratorul de analize medicale nu îți eliberează o antibiogramă, astfel încât să poți să realizezi dacă germenul – factorul etiologic – îți permite dezescaladarea”: administrarea unui antibiotic cu spectru mai restrâns decât cel inițial)”, adaugă managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, potrivit RoHealth.

Antibioticele nu se administreaza la intamplare

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași atrage atenția că „antibioticele nu se administreaza la întâmplare”.

”Au permeabilitatea lor: unele ajung în zone ale organismului unde nu există oxigen sau pătrund bariera feto-placentară, afectând ireversibil fătul, bariera hemato-encefalică, ajutând la vindecare”, explică medicul.

De asemenea, antibioticele nu se administrează în cazul unei viroze, deoarece ele combat doar bacteriile, transmite medicul.

”Sigur, există frecvent suprainfecția bacteriană în cazul unei viroze și se administrează și antibiotic. Dar asta doar când examenul clinic, analizele de laborator și radiologice o impun și sunt recomandate de medic”, afirmă managerul.

”Suntem una dintre puținele țări în care pacienții prezintă infecții multidrog rezistente din cauza abuzului de antibiotice”, mai transmite medicul.

Recent Posts

Ce este insuficiența hepatică. De ce apare și care sunt semnele revelatoare

Ce este insuficiența hepatică. Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește…

30 de minute ago

Ce sume de bani mai încasează ucrainenii refugiați din România, de la 1 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească

După începerea războiului în februarie 2022, ucrainenii au fost nevoiți să fugă din calea bombardamentelor.…

60 de minute ago

Grăsimea de pe brațe ar putea prezice riscul de fracturi ale coloanei vertebrale, la persoanele de peste 50 de ani

Măsurarea masei totale de grăsime din brațe ar putea ajuta la prezicerea riscului de fracturi…

o oră ago

Medici experți avertizează: Dacă observați aceste simptome, ar putea fi noua variantă COVID

Noua variantă COVID este KP.2, iar experții spun că este cea mai proeminentă tulpină la…

2 ore ago

Semnal de alarmă tras de medicii dermatologi: numărul bolnavilor de cancer de piele este în creştere

Medicii dermatologi atrag atenția că din cauza modificărilor climatice, expunerea excesivă la soare și pandemia,…

2 ore ago

Alina Bădic, previziuni pentru săptămâna 12- 18 mai. „O perioadă plină de încercări”. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

Pentru săptămâna 12-18 mai, Alina Bădic vine cu vești minunate pentru Berbeci și Fecioare, care…

3 ore ago

Citeste si: