Categories: Expertul zilei

Psoriazisul, o afecțiune cu incidență în creștere. Dr. Lucian Russu: psoriazisul se poate trata!

Psoriazisul, o afecțiune cu incidență în creștere, care se manifestă prin apariția unor leziuni, placarde pe piele, poate fi tratată prin fototerapia UV. Razele ultraviolete acționează pozitiv asupra leziunilor. Afecțiunea se caracterizeăza prin creșterea rapidă șiexagerată a celulelor pielii.

În sezonul rece, când pacienții nu beneficiază de ultraviolete naturale, fototerapia UV în clinicile dermatologice este o opțiune de substituție a luminii naturale. Există aparate care tratează întreaga suprafață corporală, aparate destinate tratării palmelor și picioarelor(tălpilor) sau care acționează țintit pe zone bine delimitate (coate, genunchi etc.).

Doza de ultravioleteneste controlată electronic și respectă recomandareamedicului dermatolog, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Fototerapia este fundamentată științific șimultiplu testată, fiind o alternativă non-invazivă, sigură pentru pacienți și, de foarte multe ori, mult mai eficien în conjuncție cu tratamentul clasic.

Cauzele care duc la apariția psoriazisului

Psoriazisul poate debuta la orice vârstă, afectează în mod egal femeile și bărbații, și presupune existența (aparitia) unor leziuni eritemo-scuamoase tipice localizate cel mai frecvent pe scalp, coate, genunchi, inclusiv mucoase.

Pe lângă leziunile cutanate din această condiție, în proporție de 30% din pacienții cu psoriazis asociază și afectare articulară. Deşi nu este o boală contagioasă, persoanele cu psoriazis sunt frecvent stigmatizate pentru simplul motiv pielea lor arată altfel.

În mod normal, celulele tegumentului cresc și se maturează gradat, pe parcursul unui ciclu de 28 de zile, urmând ca apoi sa fie înlocuite de alte celule tinere. Înpsoriazis, celulele nu se maturează suficient, însămigrează rapid spre straturile superficiale ale pielii (în 3-6 zile) și formează leziunile caracteristice bolii (plăcilehiperkratozice).

Cauzele psorizisului nu sunt pe deplin elucidate, acesta  este în principal influențat genetic și imunologic.

Istoricul familial joacă un rol important, se pare aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rudă de gradul I cu această afecţiune.

 Se cunosc și o serie de factori stresori:

  • stresul de orice natură,
  • depresia,
  • conflictele frecvente,
  • traumatismele,
  • infecțiile, dar și
  • anumite tratamente medicamentoase.
  • Sezonul rece, gripele/virozele etc. contribuie la exacerbarea simptomatologiei psoriaziforme.

Psoriazisul are o evoluție favorabilă în timpul verii. În urma expunerii la ultraviolete, cu o usoară protecție solară, pacienții au observat adeseori îmbunătățiri. Razele ultraviolete sunt capabile suprime sau reducă semnificativ rata multiplicării celulare. Din fericire, astăzi există aparate de fototerapie care pot suplini cu succes lipsa soarelui, ba chiar pot pătrunde în zone în care soarele nu ajunge în mod natural.

Ce este fototerapia și cum poate ajuta în psoriazis?

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermatologie și  venerologie, în cadrul clinicilor Bioderm, București, explică ce este fototerapia și cum poate ajuta în psoriazis.  

Sursă foto: Dr. Lucian Russu

Fototerapia constă în expunerea pielii la lungimi de undă controlate ale luminii. În prezent, există multiple tipuri de fototerapie, în funcție de lungimea de undă utilizată, fiecare destinată tratării unor anumite afecțiuni:

  • terapia culumină roșie (633-835 nm) – rozacee și cuperoză,
  • terapia cu lumină albastră (405-420 nm) – pentru diferite forme de acnee și
  • terapia cu ultraviolete (290-440 nm) eczeme, vitiligo, psoriazis etc.

Terapia cu lumină ultravioletă este indicată în dermatologie pentru proprietățile antiproliferative și imunosupresive, mai exact pentru a încetini înmulțirea prea rapidă a celulor pielii. Din acest motiv, s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea psoriazisului.

Diferența între ultravioletele emise de aparate și ultravioletele la care ne expunem natural constă în dozajul controlat al UV cu lungimea de undă benefica afectiunii in cauza si care este adaptat de medic, de la caz la caz. Fototerapia este o alternativă non-invazivă, sigură pentru pacienți și, de foarte multe ori, mai eficace in conjunctie cutratamentul clasic”, explică Dr. Lucian Russu.

Diferența dintre fototerapia UVA și UVB

La rândul lor, terapiile cu lumină ultravioletă folosite întratarea psoriazisului sunt de două tipuri: UVB și UVA.

Ultravioletele UVB (290-320nm) acționează doar la nivelul primului strat cutanat, epidermul, în timp ce ultravioletele UVA (320-440nm) acționează mai profund, la nivelul dermului, al doilea strat al pielii.

Ultravioletele UVB cu lungimea de undă 311-312 nm sunt denumite Narrow Band UVB (banda îngustă noncancerigenă).

Atât NB-UVB, cât și UVA sunt eficiente pentru tratareaformelor ușoare și moderate de psoriazis, dar și pentrucontrolul reapariției leziunilor. Mai mult, sunt indicate și întratamentul altor afecțiuni dermatologice, în care mecanismul inflamator sau imunitar joacă un rol important:acnee, foliculită, dermatită, vitiligo sau alopecie areata”, adaugă medicul dermatolog Lucian Russu.

Fototerapia UVB

Pentru început, expunerea la ultraviolete B este foarte scurtăîntre 30 și 60 de secunde. În momentul încare pielea se obișnuiește cu fototerapia, iar pielea nu se mai înroșește la 24 de ore de la tratament, mediculcrește timpul de expunere al pacientului.
Pentru efecte maxime, sunt recomandate mai multeședințe pe săptămână.
Una din opțiuni include fototerapia UVB Narrowband, lungime de undă care s-a dovedit a fi eficace întratarea psoriazisului.

Fototerapia cu ultraviolete de tip A

O ședință tipică de fototerapie UVA durează secunde – minute.
De regulă, terapia UVA este asociată cu tratamentmedicamentospsoralenimotiv pentru care este denumită PUVA, iar în acest caz timpul de tratament/expunere este redus considerabil.
Psoralenul are rolul de a crește reactivitatea pielii la terapia cu lumină ultravioletă, fiind cunoscut și subdenumirea de fotosensibilizant”, mai spune medicul dermatolog.

Mai multe tipuri de aparate de fototerapie

Unele se aseamănă cu o cabină foto, altele, cu o cabină de bronzat, în care pacientul este expus total. Există și aparate care acționează țintit asupra zonelor afectate de psoriazis (coate, genunchi, scalp etc.).

În gama aparatelor UV, le recomandam pe celeWaldmann țintite pe tipul de afecțiune: palmo-plantar,special conceput pentru tratamentul leziunilor de pe mâiniși picioare, cabina Waldmann, destinată întregii suprafețecorporale.

De asemenea, aparatul Excilite NB-UVB poatetrata țintit unele suprafețe afectate de boală, fără a mai fi nevoie de expunere totală (coate, genunchi etc.).

Schema de tratament este personalizată, durata și frecvențaședințelor de fototerapie depind de stadiul afecțiunii”, exemplifică Dr. Lucian Russu.

Excilite oferă o terapie fotodinamică de ultimă generație șieste standardul de aur în tratarea cu succes a psoriazisului, vitiligo și a eczemelor.

Principalul avantajeste selectivitatea lungimii de undă (308 nm), care permiteintervenții în zone delicate ale pielii, precum cea a feței, minimalizând efecte secundare (eritem și/sau arsurile). Poate trata țintit suprafețele afectate de boală, fără a afecta țesuturile din jur. Un alt avantaj al terapiei cu   Excilite este faptul pacienții pot necesita un minim de tratament medicamentos”, adaugă medicul dermatolog.

Rezultatele fototerapiei cu Excilite se văd după 4-5 ședințe, mult mai puține decât în cazul altor aparate de fototerapie. Schema de tratament este personalizată înfuncție de afecțiune, cu o durată și frecvență specificăafecțiunii respective.

Pentru leziunile extinse de psoriazis și vitiligo este indicatăcabina UVB narrowband 311nm, în special pentru formelemoderate și severe. Medicul dermatolog poate folosi combinația de două sau trei aparate pentru aceeași afecțiune.

Contraindicații

Pacienții care suferă de xeroderma pigmentosum șilupus eritomatos
Femeile care alăptează
Pacienții cu istoric de cancer de piele
Unii bolnavi care suferă de afecțiuni cardiovasculare

 

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică