Categories: Expertul zilei

Ecografiile și acidul folic în sarcină pot provoca autismul?

Există multe speculații alimentate de cei fără pregătire medicală, în urma unor studii ambigue, care susțin că majoritatea pașilor pe care îi parcurge o viitoare mămică poate provoca apariția autismului la copil. Sub semnul întrebării au fost puse ecografi ile din timpul sarcinii și administrarea de acid folic, însă realitatea despre aceste două etape ne-o dezvăluie Conf. Dr. Liana Pleș, medic primar ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în ultrasonografi e obstetricală și ginecologică, colposcopie, citodiagnostic și tratamentul infertilității

Conf.Dr. Liana Pleș

Autismul este reprezentat de un complex de tulburări neurocomportamentale, care include manifestări de severitate diferită determinând handicapuri psihice majore sau doar manifestări repetitive, deficiențe de adaptare, relaționare minore. Deoarece afectează sub diverse moduri societatea și viața de familie, cei mai mulți dintre copiii afectați având nevoie de îngrijiri și asistență specială, s-au făcut eforturi uriașe pentru a determina cauzele afecțiunii și a se încerca prevenirea apariției sale.

Efectele primei ecografii

Este cert că autismul are un determinism genetic, dar și că o serie de factori de mediu pot interveni și agrava sau iniția procesele care determină apariția sa în cursul vieții fetale. Mulți cercetători au inițiat studii pentru a stabili care pot fi acești factori, rezultatele obținute fiind de multe ori contradictorii sau fără bază științifică datorită modului defectuos în care s-au efectuat studiile – cazuri insuficiente; nu au fost eliminați factori care ar fi putut influența rezultatele; colectarea datelor nu a fost corectă etc. Să menționăm doar că s-a încercat rând pe rând corelarea autismului cu vaccinurile, cu operațiile cezariene, chiar și cu administrarea în exces de acid folic! Între aceste posibile corelații au fost puse sub semnul întrebării inclusiv ecografiile efectuate în primul trimestru de sarcină, existând un studiu care sugera că ar fi corelate cu manifestări mai severe ale autismului la băieți.

Studiu bazat pe amintirea părinților

În acest context, cea mai prestigioasă organizație (ISUOG -International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) care se ocupă studiul ecografiilor în obstetrică și ginecologie și care este nonprofit și fără interese în industria corelată a ecografiei, a inițiat mai multe studii pe baze științifice care să elimine factorii de eroare din studiul precedent. Unul dintre acestea avea ca temă efectuarea ecografiilor în primul trimestru de sarcină, dar care nu era documentată, ci bifată pe baza amintirilor părinților! Concluzia Comitetului de Siguranță al ISUOG a revăzut toate aceste studii efectuate pe un număr mare de copii afectați de autism a concluzionat că expunerea fătului la ultrasunete în primul trimestru de sarcină nu se corelează cu o incidență mai mare a manifestărilor autiste și nici cu severitatea mai mare a acestora, comparativ cu copiii care nu au fost expusi ecografiilor. Dacă ne întrebăm de ce rata autismului pare în creștere un răspuns foarte probabil ar fi că de fapt diagnosticul este mai rapid și mai corect pus, deoarece am devenit cu toții mai conștienți de existența acestor tulburări.

Rolul ecografiei în sarcină

Ecografia în sarcină are un rol decisiv în determinarea timpurie a unor afecţiuni sau posibile afecţiuni ale fă- tului. Mai mult, prin ecografia de la 16 săptămâni puteţi afla cu certitudine sexul copilului, acesta fiind unul dintre cele mai aşteptate momente pentru viitorii părinţi. Prima ecografie relevă cel mai important adevăr: sarcina şi numărul fe- ţilor! După zece săptămâni de la fixarea sarcinii, sacul embrionar se poate vedea clar pe monitorul aparatului ecograf şi se pot asculta primele bătăi ale inimii. În situaţii nefericite, sacul este gol sau fătul se dezvoltă în afara lui, ceea ce duce inevitabil la fatalitatea sarcinii. Cu cât se realizează examenul ecografic mai devreme şi i se oferă gravidei tratament, cu atât recuperarea ei este mai rapidă şi cu mult mai puţine riscuri de a repeta aceasta experienţă traumatizantă. Medicii Spitalului Filantropia explică importanţa ecografiilor, pe fiecare semestru de sarcină:

– Ecografia de trimestrul I. Translucenţa nucală. Cel mai cunoscut rol al ecografiei de trimestrul I este estimarea riscului genetic (a riscului pentru sindromul Down), care include măsurarea translucenţei nucale, la 11 – 13+6 săptămâni de sarcină. La aproximativ 12 de săptămâni de sarcină, se poate constata deja dacă există sau nu defecte structurale importante ca lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal sau defecte de tub neural (anencefalie, spina bifida). Uneori, ecografia de trimestru I evidenţiază probleme, inclusiv oprirea în evolu- ţie a sarcinii. Este în interesul pacientelor (şi de ajutor pentru medici) să afle despre aceste probleme cât mai devreme în sarcină.

– Ecografia de trimestrul al II-lea. Evaluarea morfologiei fetale. Este cunoscută drept „ecografie morfologică” deoarece presupune evaluarea detaliată a morfologiei (anatomiei) fetale. La aproximativ 22 de săptămâni de sarcină, copilul are mărimea potrivită pentru examinarea optimă a părţilor corpului. Ecografia de trimestrul al IIlea este, de cele mai multe ori, un moment plăcut, când viitoarea mămică şi familia află că fătul s-a dezvoltat normal şi când se pot vedea imagini clare ale feţei copilului, inclusiv în reconstrucţie 3D/4D.

– Ecografia în trimestrul al III-lea. Starea de bine a fătului. În trimestrul al III-lea de sarcină, putem evalua ecografic creşterea şi starea fetală (ce greutate are şi cum se simte în burtică copilul dumneavoastră). Acestea sunt examenele de rutină, dar medicul vă poate recomanda efectuarea mai multor analize de acest gen. (Sandra Sălăgean)

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

9 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

10 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

10 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

11 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

11 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

12 ore ago

Citeste si: