Efectul miraculos al usturoiului asupra sănătăţii inimii. Beneficii medicale multiple

Usturoiul este un produs sănătos, bogat în vitamine şi nutrienţi care îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară. Potrivit specialiştilor, această legumă ieftină este un excelent diluant al sângelui și nu trebuie să lipsească din alimentaţia persoanelor cu boli de inimă sau care suferă de hipertensiune arterială. 

Proprietățile benefice ale usturoiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Apărut în urmă cu peste 4.000 de ani în urmă în Iran și Pakistan, usturoiul este recomandat de majoritatea medicilor datorită calităţilor sale terapeutice incontestabile. În Europa medievală, preparatele cu usturoi erau unul dintre cele mai comune medicamente.

Substanțele active din usturoi dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri. În plus, reglează nivelul de glucoză din sânge și ajută organismul să proceseze mai bine colesterolul, scăzând nivelul colesterolului „rău” (LDL), dar şi tensiunea arterială în cazul hipertensivilor.

Ajută la protejarea inimii după un atac de cord

„Cercetătorii de la Emory University School of Medicine au descoperit că o componentă a usturoiului – trisulfura de dialil – ajută la protejarea inimii după un atac de cord și în timpul unei intervenții chirurgicale pe inimă. Șoarecii cărora li s-a administrat această componentă după un atac de cord au avut cu 61% mai puține leziuni ale țesutului cardiac afectat decât șoarecii netratați”, spune medicul Alena Denisova.

„S-a demonstrat că suplimentele cu această legumă, și în special extractul de usturoi îmbătrânit, scad tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială. Acest lucru ajută la prevenirea vasoconstricției sau îngustarea vaselor de sânge.

Deși efectele consumului de usturoi sunt comparabile cu cele ale medicamentelor standard pentru tensiunea arterială, s-a constatat că persoanele cu niveluri insuficiente de vitamina B pot să nu experimenteze aceste beneficii”, a adăugat dr. Denisova.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Usturoiul este cunoscut pe scară largă pentru capacitatea sa de a lupta împotriva bacteriilor, virușilor, ciupercilor și chiar a paraziților. Alicina, componenta activă a usturoiului proaspăt zdrobit, are proprietăți antivirale și este, de asemenea, eficientă împotriva unei game largi de bacterii, inclusiv a tulpinilor multirezistente de E. coli.

Alicina are proprietăți antifungice, inclusiv împotriva Candida albicans, care provoacă infecții fungice. Acțiunea sa antiparazitară ajută la combaterea paraziților intestinali majori, inclusiv Giardia. Această substanță poate ajuta la inhibarea creșterii bacteriilor rezistente la meticilină, Staphylococcus aureus.

Beneficii medicale multiple

Principalul ingredient activ din usturoi este alicina, care îi conferă un miros deosebit. Este unul dintre primele antibiotice pe care omenirea a început să le folosească. S-a dovedit a fi eficient în uciderea bacteriilor gram-pozitive și gram-negative, stafilococi, ciuperci și paraziți. Alicina funcționează chiar și împotriva agenților patogeni multirezistenți.

Chiar şi preparat termic, usturoiul poate fi consumat atât de copii, cât și de cei care au probleme cu nivelul de zahăr din sânge și cu procesele inflamatorii, deoarece este bine digerat. În plus, usturoiul elimină şi toxinele din ficat.

Cum consumi usturoiul dacă vrei să îți scazi tensiunea cu ajutorul lui

Chiar şi preparat termic, usturoiul poate fi consumat atât de copii, cât și de cei care au probleme cu nivelul de zahăr din sânge și cu procesele inflamatorii, deoarece este bine digerat.

Ingrediente şi mod de preparare

– 4 căpățâni de usturoi
– 30 ml de ulei vegetal
– 1 lingură de sare
– 1 linguriță de piper negru

Se curăţă pielițele în exces de la capetele de usturoi. Tapetați vasul de copt cu folie de aluminiu. Turnați ulei peste usturoi, presărați sare și piper. Acoperiți întreaga tavă de copt cu o folie de aluminiu. Puneți-o la cuptor la foc de 200 de grade timp de 1 oră. Puteți verifica dacă usturoiul este gata după 45 de minute. Dacă s-a înmuiat, înseamnă că este gata.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: