Evită să mănânci prea multă scorțișoară dacă iei aceste medicamente

Derivat din scoarța de scorțișoară, acest condiment aromat ia două forme comune: scorțișoara de Ceylon și scorțișoara cassia. În timp ce scorțișoara de Ceylon – sau scorțișoara „adevărată” – este produsă în principal în Sri Lanka, scorțișoara cassia este originară din regiunile din Asia de sud-est și este cea pe care tindem să o găsim pe rafturile magazinelor. Cercetările au sugerat o posibilă legătură între consumul de scorțișoară și ameliorarea diferitelor probleme digestive sau reducerea nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet. Cu toate acestea, dovezile existente nu sunt definitive.

Adesea ne gândim la interacțiunile medicamentoase ca la efecte secundare legate de utilizarea combinată a mai multor medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau a suplimentelor eliberate fără prescripție medicală (OTC).

Deși acest lucru este cu siguranță adevărat, alimentele pe care le consumăm pot determina și ele interacțiuni medicamentoase negative. Ați auzit vreodată cum că sucul de grapefruit nu se comportă întotdeauna bine cu alte medicamente? Același lucru se poate spune și despre scorțișoară atunci când vine vorba de medicamentele cu statine pentru tensiunea arterială, informează Healthline.

Consumul de scorțișoară și medicamente cu statine poate cauza probleme la ficat

Medicamentele cu statine sunt utilizate pentru a reduce nivelul de colesterol al pacienților. Luat zilnic, medicamentul acționează prin blocarea producției de colesterol de către ficat, precum și prin eliberarea organului de orice exces de colesterol. Prin administrarea acestor medicamente, pacienții cu risc devin mai puțin predispuși la accident vascular cerebral sau atac de cord.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dar asigurați-vă că vă informați medicul despre toate medicamentele pe care le utilizați înainte de a începe o rețetă de statine – și nu vreți să omiteți nici plantele sau suplimentele pe care le luați.

O cercetare din 2015 publicată în American Journal of Case Reports a detaliat cazul unei femei în vârstă de 70 de ani care luase un medicament cu statine pentru tratamentul bolii coronariene timp de câteva luni înainte de a începe să folosească suplimente de scorțișoară cu o săptămână înainte de a fi internată în spital pentru dureri de stomac, diaree și vărsături. S-a stabilit că pacienta dezvoltase hepatită (inflamație a ficatului) în urma utilizării combinate a medicamentelor cu statine și a suplimentelor de scorțișoară.

Scorțișoara conține cumarină

Cauza bolii a fost atribuită conținutului de cumarină din scorțișoara cassia (prin intermediul American Journal of Case Reports). Atunci când este ingerat în exces, acest compus poate provoca toxicitate hepatică. În plus, în cazul pacienților care iau medicamente care scad glicemia pentru diabet, scorțișoara poate exacerba aceste efecte, ceea ce poate duce la hipoglicemie (glicemie scăzută).

Consumul de scorțișoară în cantități obișnuite, pe care le putem amesteca ocazional într-o porție de pâine prăjită sau într-o ceașcă de cidru de mere, nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare.

În general, se consideră că este sigur să consumați până la 0,05 miligrame de cumarină pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi.

În funcție de greutatea cuiva, această limită poate fi adesea respectată cu doar 1 linguriță de scorțișoară cassia. Deși scorțișoara cassia este considerabil mai bogată în cumarină decât scorțișoara de Ceylon, ambele ar trebui totuși consumate cu atenție și doar din când în când.

Dacă aveți afecțiuni de bază, consultați-vă cu medicul dumneavoastră în ceea ce privește consumul de scorțișoară.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

3 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

3 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

4 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

4 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

5 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra