ExMedica: Microchirurgia în tratamentul infertilității

Medic primar urolog, asistent universitar, doctor în medicină, supraspecializare andrologie și microchirurgie, membru Bord European de Urologie, Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal Institutul Clinic Fundeni, Sebastian Voinea oferă consultații la ExMedica în fiecare zi de joi, de la 19.30 la 21.00.

Loreta Popa

Tradiția microchirurgei în urologie a fost deschisă de acad. prof. dr. Ioanel Sinescu în 1985, la Spitalul Fundeni, iar medicul primar urolog Sebastian Voinea a fost încurajat și sprijinit de către acesta să continue. În primul rând trebuie să înțelegem că infertilitatea este o problemă de cuplu, deşi, în general, atunci când un cuplu doreşte să aibă un copil, femeia este cea care merge prima la medicul ginecolog. „Primul pas trebuie făcut de bărbat, prin realizarea spermogramei, iar dacă aceasta este normală, abia atunci trebuie consultată femeia, pentru a afla dacă ea este cea infertilă”, spune medicul primar urolog Sebastian Voinea. „Dacă vorbim de infertilitate masculină, cea mai frecventă cauză este varicocelul. Vestea bună este că există tratament pentru bărbații cu varicocel. Acesta reprezintă o dilatație a venelor care preiau sânge de la nivelul testiculului. Sângele stagnează şi, la acel nivel, creşte căldura locală şi, ulterior, se degradează producţia de spermatozoizi ”, afirmă medicul.
O a doua cauză este blocarea eliminării spermei. În special la pacienții care au avut cândva infecții genitale poate să apară o cicatrice la zona de ieşire a spermei, de la nivelul epididimului, undeva lângă testicul, şi aceştia să se prezinte cu azoospermie. „Practic au zero spermatozoizi în spermă. Pentru acești pacienți există tehnici avansate prin care se realizează o nouă legătură între epididim și vasul referent, operația se numește vasoepididimostomie microscopică. Cam jumătate din pacienții cu azoospermie au obstrucţie, cealaltă jumătate au ceea ce se numeşte azoospermie nonobstructivă. Cu ei e o altă poveste. Infertilitatea cauzată de azoospermia nonobstructivă este severă şi dificil de tratat. Până în urmă cu câțiva ani singurele opțiuni constau în efectuarea de fertilizare în vitro (FIV) cu donator de spermă sau adopție, însă, cercetările recente au schimbat radical această viziune”, afirmă urologul.
MicroTESE, o procedură puțin cunoscută
Bărbații cu azoospermie nonobstructivă au spermatogeneza sever alterată. „MicroTESE constă în deschiderea largă a testiculului și disecția, asistată microscopic (X20-X30), a țesutului testicular, în scopul identificării unor tubuli dilatați și albicioși care, frecvent, conțin spermatozoizi ce pot fi folosiți pentru FIV. Studiile au arătat că microTESE are trei avantaje: creşte şansa recoltării spermatozoizilor (50-70% din cazuri), recoltează o cantitate mică de țesut testicular (se evită insuficiența testiculară postoperatorie) şi scade riscul de lezare a vaselor testiculului şi, ulterior, de atrofie a acestuia. L-am vizitat pe profesorul Schlegel pentru o lună şi am fost pregătit acolo pentru o astfel de procedură destul de puțin cunoscută la noi în țară și, în general, în partea aceasta de Europă”, recunoaşte medicul Voinea.
E adevărat că şi cuplurile pot să devină disperate în a avea un copil şi asta duce la stres. În momentul în care spermograma este sever modificată, a da vina pe stres nu e în regulă. E doar unul dintre factori. „Până acum am peste 600 de pacienți pe care i-am ajutat prin varicocelectomie microscopică subinghinală şi peste 80 de pacienți cu azoospermie obstructivă cărora le-am făcut reconstrucție microchirurgicală. Este necesară o abilitate deosebită şi, din punctul meu de vedere, acestea sunt cazurile cele mai dificile, pentru că trebuie să ai o manualitate microchirugicală care se dobândeşte în ani”, a încheiat medicul primar urolog Sebastian Voinea.

Tratament varicocel

Tratamentul constă în ligaturarea acestor vene care duc la supraîncălzirea testiculului. În ultima vreme se consideră că una dintre cele mai bune metode de a rezolva varicocelul este metoda microchirurgicală în care incizia se face undeva aproape de testicul, ulterior se ligaturează venele care sunt responsabile de apariția varicocelului. Acestea sunt de trei tipuri. În polul inferior, care se numesc gubernaculare, vene spermatice externe care se află, cumva în lateral, în jurul funiculului, și altele care se numesc vene spermatice interne, care vin de sus, din apropierea rinichiului. O astfel de incizie permite ligaturarea tuturor acestor vene care sunt responsabile de prezența varicocelului. În plus, pentru că în timpul operației se folosește un microscop, toate arterele care irigă testiculul sunt păstrate. Limfaticele, care sunt necesare pentru o funcție normală a testiculului, sunt păstrate. Practic, în felul acesta se obțin cele mai bune rezultate privind creșterea calității spermei și rata de complicație este mică, față de alte tipuri de intervenție chirugicală.

Un domeniu puțin cunoscut

Medicului urolog Sebastian Voinea îi place ceea ce face. Infertilitatea este un domeniu mai puțin cunoscut, un teren neexplorat la noi în țară. „Există multe cupluri care au nevoie de ajutor de specialitate, de aceea tu, ca medic, trebuie să ai o pregătire specifică, altfel nu ai cum să ajuți pe nimeni. Auzeam des pacienți care îmi spuneau: «Domnule doctor, eu chiar nu am nicio șansă să am propriii mei copii?» și știam că această șansă există și că ei pot fi ajutați, dar nu știam să fac procedura. Acesta a fost motivul care m-a împins să plec să lucrez cu cel care a inventat această procedură”, mărturisește medicul cu modestie. Puține clinici de Reproducere Asistată din România colaborează cu urologi care să trateze etiologic bărbații infertili sau care să participe, în echipă cu alți specialiști în domeniul infertilității de cuplu, la asumarea unei decizii legate de modalitatea de tratament a acestora. ExMedica este una dintre clinicile care oferă o șansă multor cupluri care doresc să aibă copii.

Recent Posts

Care e suma maximă cu care poate crește pensia la recalculare

Cu cât poate crește pensia la recalculare? Va fi realizată o recalculare integrală a pensiilor,…

28 de minute ago

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

56 de minute ago

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea pentru femeile de peste 50 de ani. „Nu se acumulează în organism!”

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul Vlad Ciurea, recunoscut pentru cariera sa excepțională…

o oră ago

Horoscop 14 mai. Oportunități neașteptate pentru Berbeci. Leii ar trebui să facă un pas în spate

Horoscop 14 mai. Este o zi excelentă pentru Vărsători, care au relații minunate cu toți…

2 ore ago

Cercetătorii au descoperit de ce fumătorii iau rapid în greutate atunci când se lasă de fumat

Fumătorii care intenționează să renunțe sunt adesea îngrijorați de creșterea în greutate care vine la…

2 ore ago

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Un radiolog explică cum să te pregătești cel mai bine

Ce să știi despre mamografie. De ce este important să faci o mamografie de rutină…

3 ore ago

Citeste si: