Categories: Stil de viaţă

Fizioterapie acasă cu ajutorul specialistului. Ce presupune și cât costă

Fizioterapie acasă. Atunci când avem dureri de coloană sau ne dor articulațiile mari cum sunt genunchii, umărul sau șoldul ne gândim să mergem la medicul specialist fie el neurolog, ortoped, reumatolog însă, în multe cazuri rezolvarea nu se găsește la aceste specializări sau poate primim o rezolvare parțială bazata pe tratament simtomatic (medicamentos). Surpriza pentru majoritatea din noi apare atunci când medicul face recomandare către FIZIOTERAPIE.

Din păcate posibilitatea de a ajunge la un fizioterapeut este limitată în multe orașe din România, fie din lipsă de specialiști fie din cauza distantelor lungi la care se află cel mai apropiat cabinet și nu în ultimul rând din cauza riscului de infectare cu Covid 19 astfel, tot mai multe persoane devin dependente de medicamente antiinflamatoare și analgezice. Vestea cea mai bună vine în schimb de partea telemedicinei, care în cazul fizioterapiei se poate aplica cu foarte mare succes.

Fizioterapie acasă

În acest mod fiecare persoană de oriunde s-ar afla poate avea acces la opinia unui specialist și chiar să primească tratament care de data asta să trateze cauza fară să mai fie nevoie să se deplaseze din confortul casei sale. În acest moment numărul celor ce au experimentat un consult realizat prin telemedicina în Romania este încă foarte mic.

Din acest motiv după ce am realizat peste 1000 de consultații apelând la telemedicină vă invit să descoperiți ce face un fizioterapeut atunci când întâlnește pentru prima dată un pacient și cum este condus actul medical numit și evaluare/ consult fizioterapeutic prin telemedicină.

Cum decurge fizioterapie online

Potrivit fizioterapeutului Alexandru Ilie, Co-Fondatorull primei platforme de fizioterapie online, RestartiX, consultația este împărțită în 6 pași :

1. Analiza documentelor medicale

Pacientul prezintă fizioterapeutului investigațiile anterioare și rapoartele medicale deja existente. Acestea pot fi trimise în format digital (poze, arhive), iar fizioterapeutul le poate analiza din timp, înțelegând din start tabloul clinic care urmează sa fie investigat.

Anamneza

Reprezintă acea discuție între pacient și fizioterapeut în care expertul medical află multiple aspecte subiective și obiective cu privire la istoricul pacientului. Discuția se realizează prin apel video. Prin întrebări fizioterapeutul notează în raportul său medical acele momente declanșatoare dar și aspecte de manifestare fizică și emoțională cum ar fi :

  • Tipul durerii (surdă, puternică, ascuțită)
  • Istoricul durerii (de cât timp se manifestă durerea),
  • Manifestarea durerii (este o durere punctuală sau iradiantă și dacă este iradiantă care este traseul acesteia)
  • Răspunsul durerii la tratamentul medicamentos, (durerea cedează la analgezice sau antiinflamatoare și dacă da, cât de mult)
  • Gradul de afectare socială /emoțională pe care il produce durerea (nu mai pot lucra mai mult de 3h în așezat din cauza durerilor, simt că voi fi dată afară dacă nu fac ceva, pot sa devin o povară pentru cei dragi, etc)
  • Obiectivele pacientului (vreau să pot merge pe munte din nou, să conduc motocicleta, să pot juca tenis din nou, să-mi pot ține nepoții în brate, etc )

Inspecția vizuala

Exact ca în cabinetul de fizioterapie fizic, pacientului i se cere să aibă o îmbrăcăminte mulată pe corp tip bustieră/ tricou sau dacă este posibil să fie dezbracat/a la bustul gol. Fizioterapeutul va cere pacientului să se poziționeze în raport cu camera telefonului mobil în așa fel încât să poată fi observat în totalitate. De obicei, este recomandat un spatiu de 2m între telefon și pacient. Pacientul este analizat din plan frontal, posterior și profil, fizioterapeutul putând observa tiparul postural și pertubările de alinament. În urma acestei inspecții vizuale expertul medical notează în raportul toate deviiațiile observabile.

Testele funcționale

În acest moment fizioterapetul îi cere pacientului să realizeze o serie de mișcări precise ce pot evidenția :
apariția durerii

  • tipul durerii prezente
  • perturbări de mobilitate
  • sisteme de compensare instalate inconștient de sistemul nervos central
  • deficit motor

În urma acestor teste funcționale, denumite și evaluare funcțională sau baterie de teste, fizioterapeutul poate înțelege cu precizie cauzalitatea durerii astfel putând estima timpul de vindecare și prognosticul asupra diagnosticului.

Diagnosticul funcțional

În urma parcurgerii pașilor precedenți fizioterapeutul poate ridica anumite suspiciuni ce nu au fost semnalate până în prezent în cadrul altor investigații și poate face trimitere către alte investigații pentru a obține un diagnostic de certitudine în plus, are competența a pune un diagnostic funcțional.

Concluziile

Sunt probabil cele mai importante pentru pacient. Acest ultim pas vorbește despre ce s-a constatat dar și ce recomandări concrete se pretează pentru a începe drumul către vindecare. În majoritatea cazurilor tratamentul vizează reechilibrarea musculară. Această reechilibrare fiind posibilă prin realizarea unui program de recuperare bazat exclusiv pe exerciții fizice medicale. Și aici, din fericire, pacienții pot realiza cu succes exercițiile din propria casă, fie printr-un apel video LIVE fie apelând la platforme de fizioterapie online care din fericire sunt prezente și în România.

Fizioterapie preț

În acest mod pacientul de oriunde ar fi poate avea acces la protocolul de recuperare individualizat, fără să mai fie nevoit să piardă ore în trafic, sau să riște infectarea cu Covid 19. În plus costul serviciilor de fizioterapie online este cu mult mai mic decât costul serviciilor de fizioterapie fizică. Fizioterapia online fiind accesibilă majorității românilor spre deosebire de vizitele la centrele de recuperare medicală fizică care ajung să fie considerate un lux.

Prețul pentru o sedință într-un centru modern de recuperare medicală pornește de la 150 de lei și poate ajunge si la 300 lei/ ȘEDINȚĂ. Prin compație prețul plătit pentru 5-6 ședințe în marile centre medicale îți asigură accesul pe o platformă de fizioterapie pentru 1 ani de zile. Explicația acestor consturi incomparabile nu vine din reducerea calității ci doar din excluderea costuriilor de chirie și întreținere a spațiilor fizice și a personalului auxiliar.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

2 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

3 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

3 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

4 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

4 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică