FOTO+VIDEO. De ce este periculos oreionul la adulţi? Cele mai bune remedii naturale. Plante cu efect antiviral

Deşi apare rar la adulţi, fiind considerată o afecţiune medicală specifică vârstei copilăriei, parotidita epidemică (oreionul) poate fi confundată cu o simplă răceală cel puţin în faza de debut a bolii.

Totuşi, medicii atrag atenţia că această boală nu trebuie subestimată, puând avea consecinţe grave la persoanele trecute de vârsta majoratului. Acest fapt se datorează posibilelor complicaţii care apar mai des decât la copii.

Principalul pericol în reprezintă riscul de inflamaţie la organele de reproducere, ovare sau testicule. De altfel, prin definiţie, oreionul este o boală infecţioasa acută provocată de virusul urlian, care afectează glandele salivare, dar uneori pot fi afectate şi alte glande, cum ar fi: pancreasul, testiculul, ovarul sau sistemul nervos.

Medicii atrag atenţia că, în unele cazuri, complicaţiile pot fi extrem de severe, existând riscul apariţiei meningitei sau a encefalitei. De asemenea, şi pancreatita (inflamatia pancreasului) poate fi o complicaţie severă. Apare in 1 din 25 de cazuri, iar cel mai des întâlnit simptom este durerea bruscă în abdomen, însă lista simptomelor mai poate să includă: diareea, pierderea apetitului sau apariţia icterului.

Alte posibile complicaţii: pierderea auzului, tiroidita autoimună, conjuctivita, artrita, nefrita, dar şi căderea părului, infrtilitate, miocardită, hepatita sau afectarea articulaţiilor.

(Foto: medic.chat)

Cea mai bună formă de prevenţie este vaccinarea, a cărei eficienţă este estimată la aproape 95%. Actualul programul de vaccinare din România recomandă vaccinarea timpurie, între 1 şi 4 ani.

Vaccinul împotriva oreionului este administrat ca parte a unui vaccin combinat (ROR), oferind protecţie şi impotriva rujeolei şi a rubeolei.

Cel mai frecvent, oreionul se transmite direct, de la o persoana la alta, prin intermediul picăturilor de salivă care se răspândesc în mediu atunci când persoană infectată tuşeste sau strănută.

Mai rar, virusul se poate transmite indirect prin obiecte sau alimente contaminate. Perioada de incubaţie, de la expunerea la virus până la apariţia simptomelor, este de aproximativ 14-21 zile.

Semnele si simptomele caracteristice

  • Umflarea glandelor parotide (zona feţei şi a obrajilor, înaintea şi dedesubtul urechilor, unilateral sau bilateral)
  • Febră mare (39°-40°C)
  • Dureri de cap şi oboseală
  • Dureri de urechi şi în gât
  • Dureri la înghiţire şi masticaţie
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Greaţă şi vărsături

Plante cu efect antiviral

Ierburile cu efect antiviral sunt substante naturale derivate din plante care stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la inhibarea dezvoltarii virusurilor si impiedica raspandirea lor. In comparatie cu medicamentele, acestea sunt, practic, inofensive si, de obicei, produc efecte secundare reduse sau nu.

Spre deosebire de antibiotice sau chiar vaccinuri, plantele antivirale nu vizeaza un anumit tip de agent patogen, ci intaresc in mod natural sistemul imunitar pentru ca acesta sa protejeze organismul de eventualele amenintari, potrivit portalului sfaturimedicale.ro.

Multe dintre aceste plante au, de asemenea, beneficii suplimentare pentru sanatate, cum ar fi combaterea stresului, a oboselii si imbunatatirea digestiei.

Plantele antivirale care va ajuta sa eliminati afectiunile virale, printre care si oreionul, sunt: socul, echinaceea, calendula, radacina de astragalus, usturoiul, uleiul de oregano si extractul din frunze de masline. Acestea pot fi folosite la sub forma de ceaiuri, creme de piele si chiar supe sau piureuri – si pot fi folosite in aromaterapie.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

21 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

52 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică