Categories: Ştiri sănătate

Fructe congelate pot prezenta un risc pentru sănătate. Care este motivul

Fructe congelate pot prezenta un risc pentru sănătate spre deosebire de legumele congelate. În cazul fructelor congelate, pericolul de îmbolnăvire este mai mare.

În ultima lună, zeci de loturi de fructe congelate au fost retrase din magazinele din SUA din cauza a două evenimente separate de contaminare. Primul fost o potențială contaminare cu listeria,  vizate fiind pungile cu ananas și mango. Celălalt a implicat căpșuni organice congelate, asociate cu un focar de hepatită A.

Fructe congelate versus fructe proaspete

Spre deosebire de legumele congelate care vin cu instrucțiuni specifice de gătit, fructele congelate nu au astfel de recomandări. Drept urmare, consumatorii pot presupune că fructele congelate pot fi consumate fără a fi gătite, spun experții citați de BBC.

Deseori, fructele congelate nu sunt procesate termic, pentru ca bacteria să fie ucisă, acest lucru generând riscuri pentru sănătatea populației.

Fructe congelate

„De obicei, producătorii fructelor congelate se asigură că produsele trec printr-o spălare specială pentru a elimina agenții patogeni de origine alimentară care ar putea rămâne pe produs”, spune  Gina Nicholson Kramer, de la Center for Foodborne Illness Research and Prevention,  Ohio State University.

„Din păcate, sistemul de spălare care urmărește eliminarea agenților patogeni, nu funcționează sută la sută”, subliniază ea.

Care au fost surse posibile de contaminare în cazul căpșunilor congelate

Se știe că hepatita nu este de obicei prezentă în mediu.​ Din acest motiv, în cazul căpșunilor congelate contaminate, un lucrător agricol, mai degrabă decât factorii de mediu, ar fi fost responsabil.

Când producătorii nu pot identifica exact cutiile sau câmpurile afectate de contaminare, aleg să retragă întreaga linie de producție ca măsură de precauție pentru a preveni îmbolnăvirea mai multor persoane se arată în sursa citată.

Infecțiile cu hepatita A pot provoca leziuni hepatice severe și, în cazuri rare, deces. Din fericire, majoritatea cazurilor se rezolvă într-o săptămână sau două fără complicații.​​

Simptomele sunt tipice pentru majoritatea bolilor alimentare, cum ar fi diareea, vărsăturile și disconfortul general, cu excepția îngălbenirii vizibile a pielii sau a albului ochilor.

Fructele congelate și contaminarea lor cu listeria

Când vine vorba de o contaminare cu listeria, descoperirea originii poate fi dificilă. Listeria este un agent patogen întâlnit în natură, dar ar putea proveni și din echipamentele de producție, iar asta face mai dificilă identificarea sursei exacte, spune Kramer „Căile de transmitere sunt mult mai diverse”, adaugă ea

Simptomele infecției cu Listeria sunt febră, dureri musculare și uneori diaree și alte probleme gastrointestinal.. De asemenea, printre simptome pot să apară durerile de cap, confuzia și convulsiile. Medicii spun că, în general, această bacterie afectează adulții în vârstă, femeile însărcinate, copiii și persoanele cu sistemul imunitar compromis.

Din păcate, listeria este una dintre cele mai mortale infecții transmise prin alimente, aproximativ 16% din cazuri ducând la deces.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

7 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

38 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică