Fructul minune recomandat diabeticilor. Ajută la rezistența la insulină

Fructul minune recomandat diabeticilor. Rezistența la insulină este un precursor comun al diabetului de tip 2. Din păcate, zeci de milioane de oameni din toată lumea au diabet zaharat și aproximativ 90% până la 95% dintre aceștia au diabet de tip 2, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. 

Potrivit unui studiu publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, consumul de fructe a fost legat de o mai bună sensibilitate la insulină și de un risc redus de a face diabet.

Conform Eatingwell, insulina este un hormon care ajută la mutarea zaharurilor din sânge în celule, astfel încât acestea să poată fi folosite pentru energie. În cazul rezistenței la insulină, celulele nu mai răspund bine la acest hormon, așa că pancreasul reacționează producând din ce în ce mai mult din acest hormon.

Multe persoane care suferă de obezitate sau afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS) au rezistență la insulină. Dacă insulina produsă nu este suficientă pentru a trage zaharurile în celulele corpului, pentru energie, nivelul zahărului din sânge crește. Asta poate duce la diabet de tip 2, care vă expune un risc mai mare pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și pierderea vederii.

Modalități de a preveni și gestiona rezistența la insulină

Există modalități de a preveni și de a gestiona rezistența la insulină, iar una dintre ele este alimentația. Potrivit unui studiu din 2021 publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, consumul de fructe a fost legat de o mai bună sensibilitate la insulină și de un risc redus de a dezvolta diabet.

Ce trebuie să căutăm într-un fruct pentru a combate rezistența la insulină

Sursă de antioxidanți

Antioxidanții pot juca un rol în reducerea rezistenței la insulină și prevenirea diabetului. De exemplu, un studiu din 2022 publicat în Antioxidants a constatat că participanții care au avut cel mai mare aport de antioxidanți au avut rate mai scăzute de prediabet și rezistență la insulină. Un studiu din 2019, din Jurnalul European de Epidemiologie, a arătat rezultate similare.

Sursă foto: arhivă doctorul Zilei

Fibre

Fibrele ajută la încetinirea digestiei. Un studiu din 2019 publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a constatat că adolescenții cu un aport mai mic de fibre aveau niveluri mai mari de insulină a jeun, semnalând rezistența la insulină. Aceste constatări sunt susținute de o meta-analiză din 2021 publicată în Journal of Functional Foods, care a arătat că atât produsele din fibre solubile, cât și fibrele din alimente, au îmbunătățit sensibilitatea la insulină la pacienții cu diabet de tip 2.

Para, fructul- minune pentru rezistența la insulină

S-a demonstrat că anumite fructe reduc riscul de a dezvolta diabet, mai mult decât altele. Cel mai bun fruct pentru rezistența la insulină este para. O pară medie are 5,5 grame de fibre – 20% din valoarea zilnică – și 27 de grame de carbohidrați. Perele sunt și o sursă bună de antioxidanți, precum vitamina C și polifenoli. O meta-analiză din 2017 publicată în Food & Function a constatat că consumul de pere și mere a redus riscul de diabet de tip 2 cu 18%. Cercetătorii au descoperit că și o singură porție de pere și mere pe săptămână a redus riscul de diabet de tip 2 cu aproape 13%.

Alte fruct recomandat diabeticilor

Daca ai rezistenta la insulina, este recomandat sa consumi fructe cu indice glicemic scazut, adica acele fructe care nu cresc abrupt nivelul glucozei din sange si, implicit, nivelul insulinei. Acestea includ:

Mere: Merele contin fibre si antioxidanti care ajuta la mentinerea nivelului de zahar in sange constant. Prefera merele verzi, care au indice glicemic mai scazut decat cele rosii.

Afine: Afinele sunt bogate in antioxidanti si fibre si au un indice glicemic redus.

Cirese: Ciresele sunt delicioase si au un scor glicemic scazut. De asemenea, contin vitamine si minerale importante.

Zmeura: Zmeura este o sursa buna de antioxidanti si fibre, avand un indice glicemic redus.

Cirese de pădure: Aceste mici fructe rosii contin antioxidanti si fibre, fiind ideale pentru persoanele cu rezistenta la insulina.

Grapefruit: Grapefruit-ul contine enzime care ajuta la controlul nivelului glicemiei si la sensibilitatea la insulina. Este bogat in vitamina C si fibre.

Kiwi: Kiwi este o sursa excelenta de vitamina C, fibre si antioxidanti, dar are un indice glicemic scazut.

Recent Posts

După Duminica Tomii este sărbătorit Paștele Blajinilor. Tradiții în această zi

Luni, 13 mai, după Duminica Tomii, este sărbătorit Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de…

7 minute ago

Unii pensionari vor avea parte de o dublă recalculare a pensiei. Pensii, majorate cu 80-90%

Angajatii de la Casa Nationala de Pensii şi de la cele teritoriale din toate judeţele…

38 de minute ago

BĂUTURA MINUNE care curăță sângele de excesul de zahăr şi stabilizează GLICEMIA. Este vitală pentru diabetici!

O băutură naturală ieftină scade rapid nivelul zahărului din sânge. Oamenii de știință britanici recomandă…

o oră ago

Triunghi energetic special în inima României. Locul magic din Munţii Bucegi ce abundă în energii pozitive (VIDEO)

Există numeroase povești despre diverse fenomene ciudate în jurul Sfinxului. Despre un loc mistic în…

2 ore ago

Apel la populaţie privind colectarea medicamentelor expirate, la spital. Medic: Aduc rujuri, cosmetice, uneori chiar prezervative

În mod oficial, de la începutul acestui an, medicamentele expirate sau încă în uz, dar…

2 ore ago

Cele mai bune 4 legume pentru curăţarea vaselor de sânge

Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…

3 ore ago

Citeste si: