Ghidul fructelor si legumelor de vara cu proprietăți anticancerigene

Fiecare anotimp aduce cu sine probleme specifice sanatatii, afectiuni si inconveniente tipic sezoniere. Insa totodata, fiecare anotimp ofera si solutii pentru imbunatatirea starii generale a organismului, intarirea sistemului imunitar si redobandirea vitalitatii. Si cu atat mai mult, vara este sezonul ideal pentru a profita de remediile naturale pe care fructele si legumele acestui sezon le ofera.

Sub forma de tarte, salate de fructe, in combinatie cu inghetata sau sub forma de shake, acestea sunt alegerea cea mai rapida si sanatoasa pe care o putem integra in meniul de imunizare pentru vara asta:

Ciresele sunt considerate super-fructe datorita proprietatilor variate anticancerigene, antiinflamatorii, energizante si regeneratoare, facand parte din lista celor mai bogate 20 de alimente bogate in antioxidanti. Acestea au un nivel ridicat de antocianina, un puternic antioxidant ce neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, ofera protectie impotriva infectiilor si care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, ciresele sunt bogate in vitaminele A, C si fibre si contin de 19 ori mai mult betacaroten decat capsunile si afinele, fiind adesea recomandate pentru detoxifierea organismului si in special a rinichilor.

Caisele – reprezinta o sursa esentiala de fibre si beta-caroten, ce asigura stimularea activitatii cerebrale si protectie impotriva celulelor canceroase si a bolilor de inima. Totodata, datorita nivelului ridicat de fier, potasiu si mai ales vitamina A, caisele ajuta la imbunatatirea acuitatii vizuale si redarea stralucirii pielii.

Ardeii – indiferent de culoarea lor, ardeii constituie o sursa bogata de vitamina E, cunoscuta pentru proprietatile de regenerare a pielii si parului. Totodata, enzimele din ardeiul gras precum luteina, protejeaza ochii impotriva cataractei si a degenerarii maculare ce poate aparea odata cu inaintarea in varsta. La acestea se adauga vitamina C, betacaroten, zincul si magneziul, benefice pentru intarirea imunitatii, stimularea functionarii glandei suprarenale si a functiei digestive.

Piersicile – sunt ideale pentru prevenirea imbatranirii premature datorita flavonoizilor si betacarotenului din compozitie. Aceste fructe nu sunt doar savuroase, ci au si proprietati curative deosebite, datorita varietatii de vitamine ( A, C, E, K, complexul de vitamine B) si a acidului chlorogenic – un antioxidant cu puternic rol antiinflamator, imunostimulator si anticancerigen. Cea mai importanta cantitate de nutrienti a piersicilor se regaseste in pielita si pulpa acesteia.

Pepenele rosu – pe langa gustul racoritor si senzatia de satietate pe care o aduce, pepenele rosu este cunoscut si pentru efectele sale antioxidante intense si pentru cantitatea bogata de fito-nutrienti ce ajuta la stimularea anticorpilor, eliminarea mai rapida a toxinelor si cresterea nivelului de energie. Compozitia sa, in care predomina apa si mai putin caloriile, include si surse importante de vitaminele A, C, betacaroten, potasiu si complexul de vitamine B.

Porumbul: are la baza un mix de minerale variate precum, potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar si vitaminele C si E, ceea ce-i confera statutul de cereala complexa pentru protejarea sistemului imunitar. Acesta previne dementa, diabetul, hipertensiunea si cancerul, antioxidantii continuti impiedicand si aparitia tumorilor, datorita anihilarii efectelor radicalilor liberi. De asemenea, tiamina continuta de porumb are efecte benefice asupra memoriei, functiilor cognitive si sanatatii nervoase.

Fructele de padure: (zmeura, afinele, murele, coacazele) sunt o sursa importanta de resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut, ce scade nivelul „colesterolului rau” si creste nivelul „colesterolului bun”. Resveratrolul impiedica inmultirea celulelor cancerigene si stimuleaza inmultirea celor sanatoase din organism, ajutand totodata si circulatia sangelui, intrucat scade vascozitatea sangelui. Fructele de padure sunt si un remediu natural impotriva imbatranirii premature, contribuind la mentinerea elasticitatii pielii. Vitamina C, cuprul, seleniul, zincul si fierul sunt alte proprietati din fructele de padure ce ajuta la intarirea si stimularea sistemului imunitar.

Rosiile: raman o sursa importanta de vitamine si minerale (A si C, E, K, mangan, cupru si zinc) dar si antioxidanti cu rol anticancerigen: carotenoide, licopeni si flavonoizi. Combinatia deosebita a acestor nutrienti asigura mentinerea sanatatii pielii, reglarea glicemiei din sange, prevenirea afectiunilor biliare sau renale si pierderea excesului de kilograme.

Insa, pentru a mentine ridicate barierele sistemului imunitar, dieta zilnica a fructelor si legumelor de vara trebuie sustinuta si de suplimente naturale care sa completeze aportul necesar de vitamine necesar organismului.

Recent Posts

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

17 minute ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

47 de minute ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

o oră ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

2 ore ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

2 ore ago

Citeste si: