Cele mai mari greșeli pe care le poți face de Sărbători! Atenție, anumite dureri digestive pot ascunde probleme cardiace

Greșeli alimentare multe au loc în această perioadă, iar complicațiile pot fi dezastruoase! Postul este la final, dar este puțin probabil ca o persoană care a ținut post să dea iama în bucate. Tot despre cei mai pofticioși vorbim acum.

Dat fiind că este o perioadă de vizite și petreceri, este ușor de alunecat în capcana supraalimentării. Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. dr. Nicolae Hâncu ne-a vândut câteva ponturi legate de ce putem face ca să nu avem urgenţe medicale în această perioadă cruntă pentru organismul nostru, dar ne-a şi explicat de ce se întâmplă aceste abuzuri.

„Fiind vorba despre seara de Crăciun, vorbim despre ore la care aparatul digestiv este în stare de repaus, deci digestia nu are loc. Se consumă cantităţi mari de mâncare, se face exces de grăsimi animale, preparate din porc, maioneze sau alte creme combinate cu dulciuri”, spune dr. Nicolae Hâncu. Statisticile arată că nu doar românii fac astfel de abuzuri, ci mai toate popoarele.

Se bea tărie înainte de mâncare, în timpul şi după mâncare. Ceea ce este mai grav este că tipul de alcool consumat se schimbă în cursul serii şi se combină foarte mult fumatul, chiar şi cei care nu fac asta de obicei acum riscă, având sentimentul fals că trebuie să fumeze într-un astfel de moment, dând vina pe emoţia din seara de Crăciun. Acestea sunt greşeli mari”, atenţionează medicul Hâncu.

„Greşeli care se repetă şi a doua zi, dar şi în noaptea de revelion. Patru zile în care, ca un tipar aproape, repetăm abuzul de grăsimi, abuzul de alcool şi de ţigări. Tot ce poate fi mai periculos pentru organism în răstimpul a câteva ore”, afirmă medicul. Ce facem ca să nu se repete aceste lucruri? Este simplu. Ţine de voinţa noastră. Putem consuma totul cu moderaţie, susţine specialistul în nutriţie Nicolae Hâncu. „Este bine să nu se consume cârnaţii, jumările, caltaboşul şi toba în acelaşi timp. Sau faimoasele sarmale.

Abuzuri peste abuzuri

Excesele acestor ore au repercusiuni grave, spune dr. Nicolae Hâncu. Pe primul plan se situează pancreatita acută, o boală extrem de gravă, cu o rată enormă de mortalitate. Pe planul doi sunt crizele biliare. Unii ştiu că au pietre, alţii nu, şi le descoperă cu această ocazie. Crizele biliare, la rândul lor, pot fi însoţite de pancreatite acute. Apoi, mai putem vorbi „despre activarea colonului iritabil, intoleranţe la anumite alimente, nu intoxicaţii. Intoxicaţiile reprezintă o formă pe care nu şi-o doreşte nimeni. Nu mă refer la alimente intoxicate, pentru că uneori se fac maioneze cu ouă care au salmonele şi atunci e nenorocire, febră şi aşa mai departe. Nu discutăm de aceste lucruri acum, ci despre intoleranţe la alimentele neinfestate. Apoi, mai există şi acea stare de mahmureală de a doua zi. Dureri de cap, dureri musculare, toată lumea îşi simte stomacul ca şi cum ar avea un bolovan înăuntru, o capacitate de reacţie dificilă”, povesteşte specialistul.

Cui pe cui se scoate

De multe ori mahmureala nu se datorează alcoolului, ci fumatului. Când se fumează excesiv se induce această stare de mahmureală. „Cel mai bun remediu este o hidratare masivă, dar hidratare nu cu bere sau alcool, apropos de cui pe cui se scoate. Nu! E total greşit! Nici cu celebra ciorbă de potroace sau de burtă de a doua zi. Este important să ne hidratăm cu apă minerală plată, nu gazoasă, până la momentul la care urina bărbatului sau a femeii trebuie să fie absolut decolorată”, spune dr. Hâncu. Să nu uităm, trebuie să avem un bun tranzit intestinal, să evacuăm reziduurile alimentare pe care le-am acumulat în mod excesiv. De aur e recomandarea „Mişcare în aer liber”. Trebuie să facem plimbări de una sau două ore, chiar înainte de masa de Crăciun. După masă trebuie să facem acelaşi lucru: să ne ridicăm şi să facem mişcare.

O ultimă recomandare din partea dr. Nicolae Hâncu vine pentru cei care au probleme digestive. Oricine este presat de astfel de probleme este indicat să apeleze 112 sau direct la UPU cu un taxi sau serviciu de urgenţă. „Nu apelaţi la prieteni medici. Pentru oricare dintre aceştia, este un gest reprobabil să-şi asume aşa o responsabilitate. Nu poţi să ştii ce probleme ascunse sunt în spatele unei dureri epigastrice. Poate fi un infarct miocardic. Vezi un personaj hipertensiv, mai plinuţ, care fumează mult, bea mult şi când apar dureri de stomac ai impresia că e ceva digestiv, dar în spatele acestor dureri se poate ascunde un infarct miocardic”.

De la bunicul său din Blaj, dr. Nicolae Hâncu ştie o vorbă: „Nu schimba băutura în timpul unei mese prelungite!” Ne-a dăruit-o şi nouă, pentru cititorii Doctorului zilei. Este important şi să se limiteze consumul băuturilor alcoolice înainte de masă, pentru că acestea duc la pierderea totală a comportamentului alimentar în minutele şi orele care urmează. „Un pahar de coniac, o ţuică, o tărie cum se obişnuieşte la noi, acum iarna, te abureşte total şi, dacă erai un om cumpătat cu mâncarea, devii total necontrolat”, a încheiat medicul primar Nicolae Hâncu.

Atenţie la copii de Crăciun și de Anul Nou!

O menţiune specială face medicul primar Nicolae Hâncu. „Mare atenţie la copii! De regulă, aceştia sunt lăsaţi liberi, au acces nelimitat la dulciuri şi câteodată mai întind mâna şi beau un pahar de alcool fără ca să fie supravegheaţi. Au acces nelimitat la carbogazoase şi, bineînţeles că accesul nelimitat înseamnă şi consum nelimitat”. Specialistul atrage atenţia şi asupra unui grup special, persoanele care ştiu că au probleme digestive sau cardiace, „nu mai vorbesc de cei cu diabet, care trebuie să respecte programul lor obişnuit din recomandările medicale curente”, spune dr. Hâncu. Le recomandă tuturor să guste din toate, dar să nu mănânce din toate! A gusta nu înseamnă a mânca.

Recent Posts

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

7 minute ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

37 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

o oră ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

2 ore ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

13 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

14 ore ago

Citeste si: