Datele studiului citat de Science Alert relevă că există o relaţie certă de cauzalitate între genele subtipului A1 şi riscul de AVC. Cercetătorii au realizat o meta-analiză a nu mai puţin de 48 de studii genetice realizate un grup de  peste 600.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani, dintre care 17.000 suferiseră un accident vascular cerebral.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Rezultatele cercetării au indicat că cele mai protejate persoane de riscul unor boli cardiovasculare cu debut prematur şi consecinţe grave sunt cele care au grupa de sânge O1, respectiv un procent mai mic cu 12-15%. În ce priveşte persoanele cu grupa B, acestea au un risc cu 10 procente mai mic.

Risc mai mare de a face cheaguri de sânge

„Nu ştim exact cauza predispoziţiei persoanelor cu grupa A de a face un AVC prematur, însă o explicaţie ar putea fi faptul că acestea au un risc mai mare de a face cheaguri de sânge”, a explicat neurologul Steven Kittner, coordonatorul echipei de cercetători de la universitatea americană.

Experţii susţin că apariţia un accident vascular cerebral la vârste mai tinere nu se datorează acumulării de plăci de aterom pe artere (ateromatoză), ci mai degrabă unor defecte de coagulare a sângelui, care predispune la formarea de tromboze.

Studii anterioare au sugerat că o secvenţă din genomul care codifică grupa de sânge – sistemul ABO – este asociată cu calcificarea arterelor coronare, care restricţionează circulaţia normală a sângelui, provocând în cazuri grave un AVC sau un infarct miocardic.