Gutierele dentare – la ce folosesc și cum le îngrijim

Gutiera dentară este un dispozitiv de uz stomatologic din plastic, cu duritate, flexibilitate și grosime variabile. Ea este realizată în laboratorul de tehnică dentara pe baza unei amprente dentare luate de către medic.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că o gutieră dentară este relativ ușor de acceptat de către orice pacient. Nu contează vârsta lui, de aceea și poate fi folosită cu ușurință în afara cabinetului de medicină dentară pentru a rezolva sau preveni riscul apariției anumitor probleme.

Gutiera dentară și-a dovedit eficientă folosită în:

  1. Profilaxie

În acest caz vorbim despre gutiera de fluorizare/pastă cu calciu, o gutieră subțire, moale, mulată pe dinți, în care se aplică gel cu fluor sau pastă cu calciu pentru remineralizarea smalțului dentar. Sau pentru atenuarea unora dintre petele albe de pe dinți și creșterea rezistenței la carii. Prin comparație, gutiera de bruxism este mai groasă. Și ea se mulează pe dinți și îi protejează de uzura produsă de scrâșnirea lor. În același timp, detensionează articulația temporo-mandibulară.

  1. Cosmetică dentară

Folosită în cadrul ședințelor de albire dentară în cabinet, această gutieră este moale. Ea se mulează pe toate suprafețele dintior, cu excepția suprafaței externe a dinților vizibili în zâmbet. Adică pe incisivi, canini, premolari unde se lasă un lăcaș în care să se acumuleze gelul de albire pentru a-și produce efectul.

  1. Ortodonție

Gutierele au aplicații diverse în ortodonție, frecvent fiind folosite fie în cadrul tratamentului, cu rol de înălțare de ocluzie, pe arcada opusă celei pe care se află aparatul dentar fix. Sau când un dinte se află în ocluzie inversă și nu se poate fi adus pe arcadă, fie după încheierea lui, pentru contenție, cu rolul de a menținere rezultatul după scoaterea aparatului dentar fix.

Nu în ultimul rând, tehnica “invisalign” presupune îndreptarea dinților puțin câte puțin cu o serie de gutiere. Ele se poartă câte 2 săptămâni fiecare, durata totală a tratamentului ortodontic fiind de 6-24 luni.

Îngrijirea gutierei dentare

Gutierele se poartă în general noaptea. Dar pentru fiecare caz în parte medicul va indica perioada zilei și durata de purtare. Esențial, însă, este faptul că dispozitivul se folosește numai peste dinți foarte bine spălați. La rândul ei, gutiera trebuie curățată cu periuța de dinți și pastă. De asemenea, o dată pe zi sau de câteva ori pe săptămână se dezinfectează prin introducerea într-un pahar cu apă călduță în care s-a dizolvat o tabletă efervescentă cumpărată de la farmacie.  Această eliberează oxigen activ ce distruge bacteriile, virusurile și fungii).

Când nu este purtată, gutiera se păstrează în cutiuța specială, pentru a reduce riscul de pierdere sau deteriorare.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

16 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

46 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică