Categories: Ştiri sănătate

Halucinant! Pacienții cu demență nu au voie să folosească toaleta

Demența se numără printre cele mai comune boli ale bătrâneții. Este o afecțiune care nu afectează doar persoana bolnavă, ci și pe cei din jur.

Boala presupune, așadar, o încetinire semnificativă a funcției cognitive, care poate afecta atât de mult pacientul, încât acesta ajunge să depindă întru totul de persoanele din jurul său chiar și atunci când vine vorba despre cele mai simple activități cotidiene, precum deplasarea.

Viole, o pacientă diagnosticată cu demență nu a fost îngrijită așa cum ar fi fost normal de personalul medical. Iar Heather Lawrence a fost șocată de starea în care a găsit-o pe mama ei, Violet, în vârstă de 90 de ani, atunci când a vizitat-o la spital.

„Patul era îmbibat în urină. Tamponul de continență era de asemenea îmbibat de urină, ușa larg deschisă, fără lenjerie intimă. Era, de asemenea, o secție mixtă”, spune Heather, potrivit BBC.

Pacienții cu demență nu au voie să folosească toaleta

Violet, care suferea de demență, a fost dusă la un spital din Manchester , în mai 2021, după o cădere psihică.Ssănătatea ei s-a deteriorat, deoarece a dezvoltat o inflamare inghinală cu o erupție urâtă care se întindea până la stomac – din cauza expunerii prelungite la urină. Ea a murit câteva săptămâni mai târziu.

Heather a declarat pentru sursa citată mai sus că „nu prea știu cum să exprim în cuvinte demnitatea îngrijirii. Simt pur și simplu că nu i s-a permis să i se acorde această demnitate. Și asta se întâmplă cu mulți pacienți cu demență.”

Fiica pacientei a mers mai departe. A dat spitalul în judecată.

Noile cercetări au descoperit că și alți pacienți cu demență au fost nevoiți să îndure o indignare similară.

Dr. Katie Featherstone, de la Geller Institute of Ageing and Memory, de la University of West London, a cercetat, pe parcursul unui an, toți pacienții cu demență din trei spitale din Anglia și Țara Galilor.

Spre surprinderea ei, au existat pacienți care nu au fost ajutați să meargă la toaletă și care, în schimb, au fost lăsați să se ude și să se murdărească singuri.

„Am identificat ceea ce noi numim „culturi de tampoane” – utilizarea zilnică a tampoanelor de continență în îngrijirea tuturor persoanelor cu demență, indiferent de continența lor, dar și de independența lor, ca o practică standard”, spune Dr. Featherstone.

Cum se justifică acest fapt?

„Să devină instituționalizat
Dr. Featherstone spune că persoanele cu demență uită adesea cum să meargă la toaletă după ce au fost obligate să folosească tampoane.

„Știm că o mulțime de persoane care trăiesc cu demență și care intră în spital conștiente și pleacă din spital inconștienți”, spune ea. „Așadar, pur și simplu purtarea unui absorbant și acele practici care îl înconjoară pot însemna că oamenii încep să își piardă continența.

„Iar acest lucru poate avea implicații reale pentru oameni mai târziu. Ar putea fi dificil pentru familii să aibă grijă de cineva dacă trebuie să aibă grijă și de incontinență. Și ar putea însemna că oamenii devin instituționalizați.”

Prof. June Andrews, care a lucrat în domeniul îngrijirii demenței timp de peste 30 de ani, spune că evaluările riguroase ale continenței sunt esențiale pentru a preveni formularea de ipoteze.

Directorul de cercetare și publicare al Dementia UK, Dr. Karen Harrison Dening, care a fost coautor al raportului, a declarat: „Personalul nu numai că are nevoie de o educație orientată asupra modalităților specifice prin care poate promova independența unei persoane, dar organizațiile de îngrijire a sănătății ar trebui să fie mandatate și responsabile pentru menținerea autonomiei unei persoane în vârstă.”

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

10 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

10 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

11 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

11 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

12 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

12 ore ago

Citeste si: