Herniile inghinale: tipuri, cauze și tratamente

Herniile sunt o afecțiune comună în rândul adulților americani. De fapt, peste 18 milioane sunt diagnosticate în fiecare an, majoritatea fiind hernii inghinale, care apar la pacienții de sex masculin. Deși este posibil să se dezvolte o astfel de hernie fără să îți dai seama, majoritatea sunt simptomatice într-un fel și se recomandă adesea repararea chirurgicală.

Iată detaliile pe care trebuie să le cunoască pacienții cu privire la afecțiune, inclusiv cum apare, cine este cel mai expus riscului și cum poate fi tratată.

Două tipuri de hernii inghinale

Herniile inghinale sunt noduli în regiunea inghinală care apar atunci când țesutul gras sau o parte a intestinului iese prin mușchii abdominali. Ele sunt clasificate în una din două forme:

  • Indirect: rezultatul unei afecțiuni congenitale în care o zonă musculară specifică cunoscută sub numele de inel inghinal care nu se închide complet. Herniile care apar la copii și adulți tineri sunt adesea de această natură.
  • Direct: rezultatul slăbirii mușchilor abdominali din cauza unui număr de factori potențiali. Acest lucru se observă cel mai adesea la bărbații cu vârsta peste 40 de ani.

Ce cauzează herniile inghinale directe?

Mușchii abdominali slăbiți care permit dezvoltarea herniilor inghinale directe pot apărea dintr-o gamă largă de cauze. În multe cazuri, această slăbiciune apare treptat din cauza vârstei sau a utilizării zilnice. În alte situații, mușchii se pot slăbi sau rupe sub tensiune bruscă, cum ar fi ridicarea unui obiect greu. În plus, există anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea unei persoane de a dezvolta o hernie. Acestea includ:

  • Sexul masculin: barbatii au un risc de 8 ori mai mare decat femeile de a dezvolta hernie inghinala;
  • Varsta: musculatura slabeste odata cu inaintarea in varsta;
  • Istoricul familial: riscul este mai mare in cazul persoanelor care au, in familie, rude apropiate care au avut hernie inghinala;
  • Tusea cronica, frecventa la fumatori;
  • Constipatia cronica;
  • Sarcina: in timpul sarcinii musculatura abdominala este mai slaba, iar presiunea intraabdominala creste;
  • Nasterea prematura si greutatea mica la nastere: herniile inghinale apar mai frecvent la bebelusii nascuti prematur sau cu o greutate mica;
  • IMC scăzut (indicele de masă corporală)
  • Fibroza chistică (sau altă afecțiune care duce la tuse cronică)

Simptome ale herniei inghinale

Atunci cand se discuta despre simptome pentru hernia inghinala, prima intrebare pe care o adreseaza pacientii este daca hernia inghinala doare. Raspunsul variaza in functie de tipul de hernie si de vechimea acesteia, dar intr-o prima faza nu se poate vorbi despre o durere propriu-zisa.

Pentru hernia inghinala, simptome frecvente sunt:

  • umflatura in zona inghinala, mai frecvent pe o singura parte, care dispare atunci cand te intinzi;
  • Disconfort in zona inghinala atunci cand ridici obiecte grele, tusesti sau faci sport;
  • senzatie de slabiciune, de greutate sau de arsura in zona inghinala;
  • umflatura in zona scrotului

Hernia inghinala incarcerata

In cazul herniei inghinale incarcerate, tesutul herniat se blocheaza in sacul hernial si nu mai revine in interiorul cavitatii abdominale. Acest incident reprezinta un prim pas pe lista complicatiilor care se pot asocia unui diagnostic de hernie inghinala.

Hernia incarcerata poate produce un grad superior de disconfort, in comparatie cu hernia reductibila.

Hernia inghinala strangulata

Hernia inghinala strangulata este o complicatie grava a herniei inghinale incarcerate, cauzata de intreruperea fluxului sangvin la nivelul portiunii de intestin herniata. Hernia strangulata necesita interventie chirurgicala de urgenta si poate pune viata pacientului in pericol.

In hernia inghinala strangulata durerea este foarte puternica si creste in intensitate; ea este insotita de greata, varsaturi, constipatie, febra si frisoane si modificarea culorii pielii in zona herniei, in rosu – violet.

Hernie inghinala la femei

Hernia inghinala la femei este un diagnostic relativ rar, neexistand aceeasi predispozitie anatomica prezenta in cazul barbatilor.

Cel mai adesea, hernia inghinala la femei apare consecutiv unui eveniment care slabeste peretele muscular abdominal: sarcina, efort foarte intens, interventii chirurgicale in antecedente.

La femei, se intampla frecvent ca in interiorul sacului hernial sa fie antrenate segmente ale aparatului reproducator feminin, in special ovarul si/sau un fragment din trompa uterina.

Hernie inghinala la barbati

Diagnosticul de hernie inghinala la barbati este mult mai frecvent, aceasta fiind una dintre interventiile chirurgicale considerate usoare in cadrul sectiilor de chirurgie abdominala.

Barbatii cu un indice de masa corporala redus si cei care au fost supusi unei prostatectomii sunt in mod deosebit predispusi la a dezvolta hernie inghinala.

Hernie inghinala la copii

La bebelusii baieti, persistenta canalului inghinal poate favoriza aparitia herniei inghinale.

Cel mai adesea, in cazul in care exista aceasta predispozitie, hernia inghinala apare in primele luni de viata. Slabiciunea muschilor abdominali este fiziologica la aceasta varsta, iar plansul, care provoaca incordarea abdomenului, face hernia mai vizibila.

Se considera ca hernia inghinala la copii apare mai des in urmatoarele situatii:

  • Nastere prematura;
  • Un parinte sau un frate care a avut hernie inghinala in copilarie;
  • Fibroza chistica;
  • Displazie de sold;
  • Criptorhidie;
  • Probleme cu uretra.

Hernia inghinala in sarcina

Hernia inghinala in sarcina este un eveniment rar, cu o frecventa raportata de 1 la 1000 – 3000 gravide. Hernia inghinala nu il afecteaza pe bebelus, insa trebuie monitorizata atent pentru a nu se transforma in hernie strangulata, caz in care viata mamei este amenintata.

In cazul gravidelor, se prefera remedierea herniei inghinale post partum, pentru a se evita efectele unei anestezii. Daca situatia devine urgenta, interventia poate fi realizata si in timpul sarcinii.

Cum sunt tratate herniile inghinale?

Când herniile sunt mici și asimptomatice, un medic vă poate sfătui să așteptați și să urmăriți cu atenție starea. Cu toate acestea, mulți sunt tratați cel mai bine cu reparații chirurgicale laparoscopice. Această tehnică este minim invazivă și folosește mai multe incizii mici, instrumente chirurgicale speciale și o lunetă cu cameră pentru a ghida reparația. Un plasture de plasă este apoi plasat pentru a repara defectul din interiorul mușchiului. Deși există și alte opțiuni chirurgicale, cum ar fi reparația deschisă, această tehnică laparoscopică oferă câteva beneficii importante, inclusiv reducerea durerii și o rată mai mică de recurență.

Dacă suferiți de hernie, tratamentul prompt este important pentru a evita complicații precum strangularea herniei și diminuarea aportului de sânge a țesutului intestinal. Consultați-vă rapid medicul pentru a discuta despre natura și severitatea herniei dumneavoastră.

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

23 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

54 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică