Categories: Ştiri sănătate

Herpesul genital: ce este si cum se manifesta?

Virusul herpetic este cunoscut inca de pe vremea lui Hippocrate, supranumit si ,,parintele medicinei’’, fiind unul din cei mai vestiti medici din Grecia Antica.

Din cei peste 100 de membrii ai familiei Herpesviridae ne intereseaza 2 reprezentati: Herpes simplex 1 (HSV—1), responsabil pentru herpesul oral, si herpes simplex 2 (HSV-2), responsabil pentru herpes genital.

Acestia au doua caracteristici comune: in primul rand, ataca pielea si mucoasele, si, in al doilea rand, au reactivari frecvente, declansate de factori atat interni, cat si externi.

Cum se transmite herpesul

Transmiterea se face prin contact cu o persoana infectata. Contactul poate fi realizat prin sex oral, vaginal sau anal. Virusul ramane in forma latenta in organism, adica supravietuieste in corp fara sa genereze simptome.

Dupa prima infectare, virusul herpetic se cantoneaza la nivelul terminatiilor nervoase si se raspandeste spre ganglionii senzitivi. Acestia sunt niste structuri in care mai multi nervi din organism se interseecteaza.

Herpesul genital si caracteristicile lui

Este o boala atat de raspandita in lume incat, la ultima statistica, OMS estima ca aproximativ 60% dintre pacientii cu varsta pana in 50 de ani au luat contact cu afectiunea.

Din nefericire, inca nu exista un tratament care sa vindece complet boala, dar sunt disponibile multe metode de ameliorare a simptomelor.

Transmiterea se face atat de la pacientul care se afla intr-un puseu herpetic acut (cu simptome vizibile), cat si de la pacientul asimptomatic, care gazdueiste o infectie activa. Medicii de la sectia de dermatologie ne recomanda sa incercam sa prevenim transmiterea infectiei.

Care sunt simptomele?

La inceput, virusul este silentios. Pacientii nu isi dau seama ca au fost infectati. Dupa o perioada de timp apar primele smptome: durere si mancarimi in zona genitala, mici vezicule dezvoltate in buchet sau separat, ulceratii, cruste.

La femei, leziunile herpetice apar la nivel fesier, anal, vaginal, vulvar ori pe interiorul coapselor. La barbati, medicul dermatolog poate observa leziuni la nivelul penisului, al scrotului sau al zonei anale.

Pacientii descriu un moment dinaintea aparitiei leziunilor care ii face sa presimta ca herpesul se reactiveaza. Aceasta senzatie se caracterizeaza printr-un disconfort local, o senzatie de arsura la nivelul zonei afectate, mancarimi, tulburari urinare.

Acest moment il numim prodrom, starea precursoare aparitiei simptomatologiei. Studii recente au demonstrat ca pacientii care administreaza tratament anti-herpetic, atunci cand observa aparitia primelor semne de reactivare virala, au parte de o vindecare mai rapida.

In plus, sunt raportate frecvent simptome clasice de raceala. Printre acestea enumeram: febra, oboseala, durere de cap, inflamarea ganglionilor din regiunea inghinala.

Totusi, majoritatea pacientilor au parte de putine manifestari clinice si dezvolta forme asimptomatice ale bolii. De aceea, pentru medicul de la sectia de dermatologie este dificil de pus diagnosticul in afara atacurilor acute. Chiar daca nu sunt constienti ca au boala, acestia sunt purtatori ai virusului si il pot transmite mai departe.

Ce pot sa fac pentru a limita raspandirea virusului

Medicii dermatologi ne recomanda mai multe metode de restrangere a transmiterii. Cea mai eficienta dintre acestea este abstinenta, singura metoda care protejeaza total impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Folosirea prezervativului scade major riscul de contact cu virusul herpetic. De asemenea, recomandam pacientilor care se afla in plin episod acut herpetic sa se abtina de la practicarea activitatilor sexuale pentru a limita transmiterea infectiei.

Herpesul genital se poate complica?

Da, complicatiile apar frecvent, depasesc departamentul de dermatologie si au efecte importante. Herpesul genital creste riscul de aparitie pentru alte boli cu transmitere sexuala precum sifilis, HPV, HIV.

In unele cazuri, infectia herpetica duce la inflamarea uretrei, un tub prin care urina se elimina din vezica. Astfel, vezica nu mai poate fi golita, iar pacientul este nevoit sa ajunga la camera de garda, unde i se va introduce un cateter care va elibera urina captiva in vezica.

Nou-nascutul venit pe lume prin nastere naturala se poate infecta, daca mama este infectata cu virusul herpetic. Deoarece sistemul imunitar nu poate face fata infectia, consecintele sunt dramatice: afectiuni cerebrale, afectiuni oculare sau chiar deces!

Recent Posts

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

11 minute ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

40 de minute ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

o oră ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

2 ore ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

3 ore ago

Citeste si: