Categories: Ştiri sănătate

Holera, fatală pentru aceste persoane. Medicul Adrian Marinescu: Nu e de joacă!

Mariupol, orașul ucrainean bombardat necruțător și asediat de forțele ruse de luni de zile, s-ar putea confrunta acum cu un focar de holeră mortal, au avertizat oficialii locali.

Un consilier al primarului orașului-port ocupat a declarat marți că apa potabilă a fost contaminată de gunoiul în descompunere și cadavre, crescând riscul unui focar de holeră.

„Cuvântul „holeră” nu vine doar de la noi acum, ci din interiorul orașului”, a spus Petro Andryushchenko la televiziunea ucraineană.

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical care sunt riscurile în cazul holerei, pentru România, în contextul în care în Mariupol (estul Ucrainei) a fost anunțată epidemie de holeră.

”E clar că risc există, nu e foarte mare pentru că noi avem puțini refugiați prin comparație cu Polonia, de exemplu. E clar că sunt situații mult mai complicate în alte țări unde sunt mulți refugiați, plus că cei care vin la noi tranzitează pentru o scurtă durată”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Războiul poate aduce mai multe boli infecțioase

Medicul infecționist a subliniat că războiul este cel care poate aduce mai multe boli infecțioase, a ținut să sublinieze faptul că războiul este cel care poate aduce toate bolile infecțioase, însă riscul cel mai mare este pentru cei aflați în zona de conflict.

”Dar din păcate, asta discutam de când a început războiul, boli infecțioase pe care le consideram, poate nu eradicate, nu mai discutam despre ele, erau cazuri izolate prin lume și nu ne gândeam că vor veni.

Dar risc o să existe și nu doar pentru holeră, inclusiv difterie, hepatite. Cu cât războiul va ține mai mult, cu atât va fi acest risc. Până la urmă este una dintre bolile infecțioase, vorbim de o boală bacteriană, vibrionul holeric, o boală intestinală acută, care este clar transmisibilă, contagioasă.

Iar aici e vorba de apa contaminată. E clar că riscul este mare pentru ei, nu știu dacă se vorbește de o epidemie acolo sau de o endemie cu riscul de a ajunge la o epidemie”, a mai spus medicul infecționist.

Holera, fatală și în câteva ore

”Holera la persoanele cu sistem imunitar deficitar poate să dea diaree severă și deshidratare și să fie fatală în câteva ore. Nu este un lucru de joacă”.

”Vorbeam de Africa sau zone izolate. Fiind război, situația se schimbă. Nu trebuie să fie neapărat sărăcie. Războiul poate să aducă bolile infecțioase, pentru că oamenii locuiesc în zone aglomerate, nu au igienă”, a mai spus medicul.

Toată lumea poate să ia holera în situație de igienă precară

”Partea bună este că este ușor de tratat, și trebuie să fi foarte atent pe partea asta cu deshidratarea, poate fi cu mari probleme. Toată lumea poate să ia holera în situație de igienă precară. Nu cred că este un risc de transmitere în masă, mai ales la noi, unde lucrurile sunt clare. Nu aș vedea o problemă.

Aici marea discuție este, nu neapărat tratamentul cu antibiotic, care este util pentru a nu se extinde infecția, dar altfel, trebuie să înlocuiești pierderile de lichide. Și trebuie făcută, uneori, pe cale injectabilă”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

9 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

10 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra