Categories: Ştiri sănătate

Cine e imun la Covid-19, în mod natural. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Din cuprinsul articolului

Imun la Covid? Imunitatea naturală la noul coronavirus ar putea fi de două ori mai frecventă decât credeau experții, potrivit unui studiu public făcut în Anglia.

Cercetătorii de la Organizația de Sănătate Publică din Anglia au descoperit celulele T – o parte cheie a sistemului imunitar – la un număr mult mai mare de oameni decât se așteptau.

Celulele T sunt vitale pentru distrugerea celulelor infectate cu coronavirus, împidicându-le să le infecteze și pe cele sănătoase – anticorpii și alte componente ale sistemului imunitar nu pot ajunge la virus odată ce a reușit să infecteze celulele.

Cercetarea a fost realizată pe 2847 de angajați de la instituțiile medicale de stat, poliție și pompieri, în iunie, și a scos la iveală că 25 la sută dintre participanți au avut un nivel ridicat de celule T care au recunoscut Covid.

Rezultatele arată că există mai multe persoane cu imunitate la noul coronavirus, decât se credea inițial. Sondajele anterioare arătau o rată de doar 6 procente.

Experții de la unitatea de biostatistică  de la Universitatea Cambridge estimează că 7,37 milioane de oameni au luat coronavirusul deja în Anglia și, prin urmare, ar avea probabil imunitate.

Cu toate acestea, studiul Organizației de Sănătate Publică sugerează că proporția persoanelor cu un anumit nivel de imunitate ar putea fi de aproximativ unul din patru, ceea ce ar echivala cu de două ori mai mulți oameni, la 14 milioane sau mai mult.
Până în prezent, o mare parte din atenția oamenilor de știință s-a concentrat asupra anticorpilor, care neutralizează un virus înainte ca acesta să intre în celulele corpului.

În comparație, celulele T vizează și distrug celulele care sunt deja infectate de virus.

Cine e imun la Covid

În mod crucial, cercetătorii au descoperit că niciunul dintre cei cu niveluri ridicate ale celulelor T nu s-a infectat cu coronavirus în următoarele patru luni – sugerând că această parte a sistemului imunitar este un factor de protecție eficient.

De asemenea, au descoperit că doar jumătate dintre cei care au avut niveluri ridicate ale celulelor T au avut anticorpi Covid identificabili, sugerând că poate exista o anumită imunitate fără anticorpi.

Doctorul Peter Wrighton-Smith, de la Oxford Immunotec, compania care a dezvoltat testul celulelor T, a declarat pentru Daillymail: „Concluzia este că există o categorie de persoane protejate de Covid care nu sunt luate în considerare de studiile privind anticorpii”.

El a subliniat că oamenii implicați în studiu erau toți lucrători de primă linie, așa că erau mai susceptibili să fi fost expuși la Covid-19.

Cercetătorii cred că acest lucru ar putea sugera două posibilități. O teorie este că anticorpii se estompează foarte repede după ce cineva se recuperează după Covid – dar celulele T au o durată mai lungă.

Un alt lucru posibil ar fi că oamenii rămân cu imunitate după ce se infectează cu coronavirusuri similare – cum ar fi cele care provoacă răceala obișnuită – chiar dacă nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2.

Doctorul David Wyllie, consultant microbiolog la Organizația de Sănătate Publică din Anglia și autorul principal al studiului, a declarat: „La patru luni de la studiu, 20 de participanți cu niveluri mai mici la celulele T au dezvoltat Covid-19, comparativ cu niciuna dintre persoanele cu niveluri crescute de celule T.

„Acest lucru sugerează că persoanele cu un număr mai mare de celule T pot beneficia de un anumit nivel de protecție împotriva Covid-19, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.”

Profesorul Karol Sikora, expert în cancer la Universitatea din Buckingham, a fost unul dintre primii care a evidențiat importanța celulelor T, la începutul pandemiei.

Într-un videoclip postat pe Twitter aseară, el a spus: „Aceasta este o veste foarte bună. Înseamnă aproape sigur că răspunsul celulelor T este înnăscut – este [declanșat] de ceva la care oamenii au fost expuși în trecut.

‘Deci, atunci când vin în contact cu coronavirusul, ele nu sunt vulnerabile.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

2 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

3 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

4 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: