Categories: Expertul zilei

Medic: ”Cei care au avut deja Covid sunt mai protejați de noile tulpini decât cei vaccinați.” Iată de ce

Imunitatea la virus se dobândește, fie prin vaccinare, fie trecând prin boală. Când vine vorba de Covid-19. persoanele care au avut deja boala sunt mai bine protejate împotriva noilor tulpini, decât cei care nu au avut boala și se vaccinează. Cu toate acestea, vaccinare ne conferă întotdeauna un gra de imunitate. 

”Dacă ne gândim la boală, cei care au trecut prin boală sunt mai bine apărați împotriva unei noi boli decât cei care sunt vaccinați. Asta pentru că vaccinul conține doar informația pentru producerea spike nu și alte componente. Mutațiile pe care le poate suferi o particulă virală înseamnă mutatii atât la nivelul informației genetice care dictează producerea de spike, dar și a altor componente virale. Până acum, nu sunt mutații foarte mari care să privească spike-ul. Dacă am trecut prin boală avem imunitate și împotriva spike-ului și a altor componente și atunci este probabil ca pentru o vreme, o vreme care poate însemna un an este improbabil să se producă mutații atât de importante încât boala să nu lase niciun fel de imunitate pentru tulpinile de peste un an,” a explicat dr. Marinela Stănculete, concierge doctor, în cadrul emisiunii Telemedika.

Medicul a mai precizat că nu putem vorbi de perspectiva unei eradicări a SARS-CoV-2, așa cum s-a reușit eradicarea variolei în urma vaccinării, dar nici nu putem spune că va fi nevoie de vaccin la fiecare 6 luni.

Eficiența vaccinurilor

Cât despre eficiența vaccinurilor, dr. Stănculete a menționat că există doi parametrii importanți: ce procent dintre cei vaccinați dobândesc imunitate și pe ce durată de timp. Eficiența pentru vaccinurile cu ARN mesager este net superioară celor cu virus viu sau inactivat, Pfizer și Moderna fiind mai sus decât AstraZeneca care e mai sus decât Johnson&Johnson din datele de până acum. Cât despre durata protecției, vaccinarea a început de puțin timp și încă nu putem face corelații între cantitatea de anticorpi la persoana vaccinată și durata persistenței acelor anticorpi și nivelul sub care nu mai sunt protectori.

”Aș vrea să lămurim un aspect, în urma vaccinării se amorsează sistemul imun și există 2 tipuri de imunități pe care le produce organismul uman. Imunitatea umorală, adică cea mediată de anticorpi specifici împotriva microbului respectiv și imunitatea mediată celular, adică întâlnirea unor celule de-alea noastre proprii din sistemul imun cu acel microb se întipărește în memoria acelor celule și când se vor întâlni prima dată cu acel microb, vor reacționa ca și cum nu ar fi prima întâlnire, adică eficient.

Dacă anticorpii pot fi măsurați în sânge, celulele acestea nu pot fi măsurate în sânge. Noi putem testa doar imunitatea umorală, deci doar o parte din imunitate și ea nu este deloc suficientă în a ne vorbi de imunitatea globală împotriva acelui microb. Nu ne putem raporta la cantitatea de anticorpi pentru că nu există suficientă experiență încât să știm de la ce cantitate e protecție și sub ce cantitate nu mai e protecție și nu putem în niciun fel măsura imunitatea celulară.

Imunitatea se dobândește prin vaccinare sau trecând prin boală

Toate cunoștințele noastre despre boli infecțioase ne spun că întâlnirea cu un microb sau cu un fragment din el cândva în viața noastră, reprezintă un punct de pornire. Un vaccin oferă întotdeauna un grad de imunitate. Chiar și dacă nu dezvoltăm anticorpi antispike, nu înseamnă că suntem decoperiți în fața virusului,” explică dr. Stănculete.

Medicul precizează că există două feluri în care dobândim imunitatea: trecând prin boală sau prin vaccinare.

”Cei care au avut boala sunt sigur protejați trei luni, dar sunt studii care se întind și pe șase luni.Dar este un virus nou și încă se fac studii.  Recomandările de vaccinare pentru cei care au avut Covid sunt următoarele: după forme ușoare, la o lună de la terminarea bolii ne putem vaccina în siguranță, iar pentru cei cu forme grave se pot vaccina în siguranță la trei luni de la vindecare. Pacienții trebuie să se consulte cu medicul curant referitor la perioada oprimă de vaccinare,” conchide dr. Marinela Stănculete.

Medicul spune că nu strică o testare de anticorpi înainte de vaccinare pentru cei care nu au avut boala, dar nu ar trebui să facem din asta o normă. Pentru că nu e un lucru ieftin și accesibil oricui.

Recent Posts

Se schimbă CNP-urile. Ce date vor fi trecute în cartea de identitate?

Ministerul de Interne anunţă că va fi schimbat actualul sistem de numeritoare a Codului Numeric…

39 de minute ago

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

o oră ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

2 ore ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

2 ore ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

2 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar