Categories: Stil de viaţă

Încă un obicei zilnic pe lista factorilor favorizanți ai obezității și bolilor asociate

Obezitatea poate fi favorizată și de acest obicei atât de răspândit, semnalează oamenii de știință columbieni!

Dependenţa de telefoane mobile poate duce la o creştere semnificativă în greutate şi la dezvoltarea a numeroase afecţiuni potenţial mortale, potrivit unui nou studiu preluat sâmbătă de Xinhua.

Persoanele aflate la vârsta adultă tânără care utilizează telefoanele mobile mai mult de de cinci ore pe zi au un risc cu 43% mai mare de a dezvolta obezitate şi alte afecţiuni asociate, inclusiv boli cardiace, potrivit cercetătorilor din Columbia, scrie Agerpres.

„Petrecerea unui timp îndelungat în faţa telefonului mobil contribuie la dezvoltarea unor comportamente sedentare şi reduce timpul dedicat activităţii fizice, crescând riscul de deces prematur, diabet, boli cardiace, diferite tipuri de cancer, disconfort osteoarticular şi simptome musculo-scheletice”, a precizat Mirary Mantilla-Morron, specialistă în reabilitare vasculară şi pulmonară la Universitatea Simon Bolivar (SBU) din Columbia.

La studiul desfăşurat în perioada iunie-decembrie 2018 au participat 1.060 de studenţi, 700 femei şi 360 de bărbaţi, cu vârste de 19-20 de ani, care frecventau Facultatea de Ştiinţe Medicale a SBU.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că studenţii care folosesc un timp îndelungat telefoanele mobile ”au o probabilitate de două ori mai mare de a consuma băuturi răcoritoare, alimente fast food, dulciuri, snackuri şi de a avea o activitate fizică redusă”.

Mantilla-Morron, care este şi autoarea principală a studiului, spune că este ”important ca populaţia să ştie şi să fie conştientă de faptul că, deşi tehnologia mobilă este fără îndoială atractivă pentru funcţiile sale multiple, portabilitate, confort, acces la numeroase servicii, surse de informaţie şi divertisment, ar trebui să fie folosită şi pentru îmbunătăţirea obiceiurilor şi comportamentelor sănătoase”.

O potenţială legătură între tehnologie şi obezitate necesită o analiză suplimentară, în contextul în care peste 1,9 miliarde de adulţi din întreaga lume erau supraponderali în 2016, dintre care 650 de milioane, obezi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Am determinat de asemenea că timpul pe care o persoană îl petrece utilizând diferite tehnologii – în special folosirea prelungită a telefoanelor mobile – este asociat cu dezvoltarea obezităţii”, a mai precizat cercetătoarea.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

8 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

39 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică