Cea mai comună problemă de sănătate întâlnită de sărbători

Indigestia este cunoscută în termeni medicali sub numele de dispepsie. De regulă, indigestia apare fie în timpul mesei sau imediat după masă. Cel mai des, indigestia apare fiindcă persoana în cauza a mâncat mult iar masa a fost bogată în alimente grase, condimente sau prăjeli.

Perioada Sărbătorilor de iarnă în care pe mesele românilor se regăsesc tot felul de bunătăți dar și alcool, este o perioadă în care mulți ajung la spital din cauza indigestiei.

Cauzele acestei afecțiuni sunt în primul rând mesele copioase, mâncatul în grabă, dar și preferința spre produsele de fast-food, cele picante sau cele ce abundă în grăsimi. Trebuie să amintim și de contribuția nefastă a fumatului, consumul excesiv de alcool și nici traumele emoționale, stresul și anxietatea. Totodată, persoanele care au gastrită, pancreatită, colecistită sau ulcer sunt afectați cu predilecție de indigestie, dar și cei ce consumă anumite tipuri de medicamente, printre care antibioticele, aspirina și antiinflamatoarele nesteroidiene.

„Cele mai frecvente cauze ale indigestiei sunt totuși refluxul esofagian și dispepsia funcțională. Indigestia se manifestă prin balonare, senzația de greață, sațietate precoce, durere epigastrică, arsuri, plenitudine postprandială. De asemenea, de regulă, indigestia este secundară consumului de alimente în exces, a meselor bogate în alimente grase și prăjeli”, ne-a explicat medicului primar medicină internă și specialist gastroenterolog la Spitalul Universitar din București, Amalia Călinoiu. 

 Principalii factori care declanșează indigestia sunt:

  • Infecția cu Helicobacter Pylori,
  • Factori psihologici – mese luate de o persoană care are o stare emotivă negativă,
  • Utilizarea în exces a analgezicelor, a nitraților, a progesteronului,
  • Consumul de etanol, de tutun și de cafeină,
  • Infecții fungice sau virale,
  • Neoplasmul gastro-esofagian,
  • Boli ale pancreasului,
  • Litiaza biliară,
  • Ulcerul peptic,
  • Alimentele condimentate, unsuroase sau cu un conţinut ridicat de grăsimi,
  • Gastrita

Care sunt simptomele:

Simptomele indigestiei variază ca intensitate de la un individ la altul. Astfel, sunt pacienți care prezintă dureri ușoare precum senzația de plenitudine deranjantă care durează mai mult decât în mod firesc şi râgâieli după masă, în timp ce alți pacienți se pot confrunta cu balonare, meteorism, dureri de abdomen, senzația de greață cu sau fără vărsături.

În ce constă tratamentul?

Este esențial ca persoana în cauză să excludă din meniul zilnic cafea, ciocolată, etanol, fumatul dar și să oprească medicația ce poate provoca refluxul esofagian. Mai exact, este indicat să se evite medicamente antialgice, precum aspirina, ibuprofen și naproxen. O deosebită importanță o are dieta bazată pe alimente sărace în grăsimi, se vor evita prăjelile și carne tocată. Totodată, este foarte important să nu se mănânce înainte de culcare, seara, ci cu 3 ore înainte de somnul de noapte. În plus, pentru o perioadă laptele și băuturile carbogazoase sunt contraindicate deoarece în această situație, stomacul va secreta mai mult acid gastric”, ne-a mai spus medicul specialist gastroenterolog.

Esențial însă este ca pacientul să meargă la medicul specialist gastroenterolog pentru un control amănunțit și evident pentru prescrierea unui tratament individualizat care va ține cont de boală și de simptomatologie.

Cum previi indigestia la copil:

Foarte important este să nu-i dai copilului alimente grele, adică tocături, prăjeli, preparate grase și cele care au sosuri condimentate. Totodată un rol important îl are și educația. Mai exact, copilul trebuie învățat să mestece foarte bine alimentele, să nu mănânce în grabă, iar tu ca s-i ușurezi masticația îi poți tai alimentele în bucăți cât mai mici. De asemenea, încearcă să-i menții celui mic un program bine stabilit al meselor. Nu uita nici de poziția corectă a corpului în timpul mesei, aceasta având un rol esențial în procesul de digestie. Nu-l lăsa să consume multe dulciuri sau să bea apă în timpul mesei. Atunci când indigestia nu trece prin regim alimentar și se ajunge la anumite tulburări ale aparatului digestiv, mergi cu copilul la medic.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra