Infertilitatea masculină, responsabilă de eșecul obținerii unei sarcini. Care sunt cauzele

Statistica medicală raportează infertilitatea de cauză feminină ca fiind responsabilă în cca 30-40% în “chimia” cuplului. În cca 20% din cazurile de infertilitate, cauza masculină stă la baza eșecului obținerii unei sarcini.

Considerată de multe ori un subiect tabu, relaționat cu sexualitatea sau cu potența, o putem considera un subiect complex, care va începe, cu aceleași întrebări firești, atât pentru femei, cât și pentru bărbați: “Care sunt cauzele?”, “De ce mi se întâmplă?”, “Nu voi putea procrea niciodată?”

Cauzele infertilității masculine își au etiologii diferite. Dr. Marilena Băluță, medic ginecolog, supraspecializat în tehnici de reproducere umană asistată, embriolog senior, spune că mecanismul androgin își poate găsi explicații diferite. 

  • Bolile cu transmitere sexuala, infecțiile cu Chlamydia si Gonoreea-pot constitui cauze ale infertilității masculine. De cele mai multe ori simptomatologia este frustră fără semne de alarmă. De aceea, o educație timpurie în spiritul prevenției sau transmiterii acestor boli ar fi foarte util de făcut, pentru că se întâlnesc într-un procent important și iată, pot influența viitorul reproductiv al cuplului.
  • Deși destul de rar întâlnite, aproape la polul opus, mecanismul infertilității la bărbați poate avea origine genetică (ex. fibrozei chistice sau anomaliilor cromozomiale), cauze hormonale sau de origine autoimună, în speță sistemul imun poate trata spermatozoizii asemeni unui corp strain, afectând calitatea spermatozoizilor.
  • Dacă vorbim de “procesul fizic/mecanic” al fenomenului putem lua în calcul: varicocelul, obstrucții la nivelul canalelor prin care se elimina spermatozoizii, defecte congenitale sau modificari fizice ale traiectului strabatut de spermatozoizi. Varicocelul, dilatatia varicoasa a venelor ce se dezvolta in interiorul scrotului, este intalnit la 15% din populatia masculina, iar la cca 40% apare ca o cauză de infertilitate la bărbații investigați în procedeele specifice infertilității.  Aceste forme de obstrucție suferite de testicule, prostata si uretra, pot cauza infertilitate masculina. Odată detectate, ele își pot găsi rezolvarea chirurgicală.
  • Disfuncțiile sexuale, erectile și ejacularea precoce, din motive evidente, pot avea un efect negativ asupra fertilității. Poate apăreași ejacularea retrogradă, unde spermatozoizii nu sunt ejaculați în afara penisului, ci ajung în vezica urinară descoperim și alte mecanisme. Acest tip de ejaculare apare la diabetici, de pildă,coroborat cu administrarea anumitor produse medicamentoase.

Odată aparută o astfel de disfuncție în cuplu, recomandăm pe lângă adresabilitatea către medicum specializat în reproducere umană asistată și adresarea problemei unui urolog si psihoterapeut.

Disfuncția erectilă poate avea mecanisme și efecte diferite, poate fi cauzată de modificari ale statusului psihologic (anxietate, stigmă, vinovăție, stima de sine etc.), de aceea insistăm pe o formă de suport care să ajute cuplul și din acest punct de vedere.

Mai presus de întrebarea “de ce mie?” și de cauza stabilită a infertilității, modul de a privi lucrurile, mai pozitiv și mai compliant cu echipa medicală și cu partenera de cuplu, va asigura una din cheile succesului unei proceduri asistate.

Evitarea factorilor de risc: fumatul, alcoolul, supraponderalitatea, stresul-toate acestea vor ajuta cuplul în demersul obținerii “mult doritei” sarcini.

„În zilele stresante pe care le trăim, amânarea concepției sau adresării unei probleme de cuplu, de cauză masculină sau feminină, către medicul specialist, scade șansele cuplului infertil, cu fiecare an. Orice problemă își găsește rezolvarea prin echilibru și efortul conjugat al partenerilor de cuplu și al medicului ales pentru a le fi alături în această călătorie a infertilitățiiI, care nu-i vina nimănui! Este un subiect despre care noi vorbim deschis. “ explică Dr. Marilena Băluță, medic primar obstetrica ginecologie.

Recent Posts

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

22 de minute ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

42 de minute ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

o oră ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

o oră ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

2 ore ago

Perfecționismul și vulnerabilitatea la depresie

Se consideră că anumite caracteristici dispoziționale specifice predispun indivizii la depresie. Un astfel de factor…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar