Categories: Ştiri sănătate

Inteligența artificială readuce la viață persoanele decedate. Medicii specialiști avertizează asupra riscurilor pe termen lung

Cu toții trecem prin pierderi și suferință. Imaginați-vă, totuși, că nu trebuie să vă luați rămas bun de la cei dragi. Că îi puteți recrea virtual, astfel încât să puteți purta conversații și să aflați cum se simt.

Pentru aniversarea a 40 de ani a lui Kim Kardashian, soțul ei de atunci, Kanye West, i-a făcut cadou o hologramă a tatălui ei mort, Robert Kardashian. Se pare că Kim Kardashian a reacționat cu neîncredere și bucurie la apariția virtuală a tatălui ei la petrecerea de ziua ei. Faptul de a putea vedea o persoană dragă de mult timp decedată, căreia i s-a simțit lipsa, mișcându-se și vorbind din nou, ar putea oferi alinare celor rămași în urmă.

La urma urmei, învierea unei persoane dragi decedate ar putea părea miraculoasă – și, eventual, mai mult decât puțin înfricoșătoare – dar care este impactul asupra sănătății noastre? Sunt fantomele IA un ajutor sau o piedică în procesul de doliu?

Un psihoterapeut care cercetează modul în care tehnologia IA poate fi folosită pentru a îmbunătăți intervențiile terapeutice, se declară intrigat de apariția roboților-fantomă. Acesta își manifestă îngrijorarea față de efectele potențiale ale acestei tehnologii asupra sănătății mentale a celor care o folosesc, în special a celor care sunt în doliu.

Resuscitarea morților sub formă de avataruri are potențialul de a provoca mai mult rău decât bine, perpetuând și mai multă confuzie, stres, depresie, paranoia și, în unele cazuri, psihoză.

Ajutor sau obstacol?

Fantomele digitale ar putea fi un confort pentru cei îndurerați, ajutându-i să se reconecteze cu cei dragi pierduți. Ele ar putea oferi utilizatorului posibilitatea de a spune unele lucruri sau de a pune întrebări pe care nu a avut ocazia să le spună atunci când persoana decedată era în viață.

Dar asemănarea stranie a roboților-fantomă cu o persoană dragă pierdută ar putea să nu fie atât de pozitivă pe cât pare. Cercetările sugerează că roboții morții ar trebui să fie folosiți doar ca un ajutor temporar pentru doliu, pentru a evita o dependență emoțională potențial dăunătoare față de această tehnologie, susține The Conversation.

Fantomele IA ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea mintală a oamenilor, interferând cu procesul de doliu.

Doliul necesită timp și există multe etape diferite care pot avea loc pe parcursul mai multor ani. Când sunt în doliu de curând, cei care se confruntă cu durerea se pot gândi frecvent la persoana iubită decedată. S-ar putea să-și amintească cu prospețime amintiri vechi și este destul de obișnuit ca o persoană îndurerată să viseze mai intens la persoana iubită pierdută.

Sigmund Freud: modul în care ființele umane răspund la pierderi

Psihanalistul Sigmund Freud a fost preocupat de modul în care ființele umane răspund la experiența pierderii. El a subliniat potențialele dificultăți suplimentare pentru cei îndurerați dacă există negativitate în jurul unei morți.

De exemplu, dacă o persoană are sentimente ambivalente față de cineva și acesta moare, persoana ar putea rămâne cu un sentiment de vinovăție. Sau dacă o persoană a murit în circumstanțe îngrozitoare, cum ar fi o crimă, o persoană îndurerată ar putea avea mai multe dificultăți în a accepta acest lucru.

Freud s-a referit la acest lucru ca fiind „melancolie”, dar poate fi denumit și „doliu complicat”. În unele cazuri extreme, o persoană poate experimenta apariții și poate avea halucinații că vede persoana moartă și începe să creadă că aceasta este în viață. Roboții fantomă cu inteligență artificială ar putea traumatiza și mai mult o persoană care se confruntă cu o suferință complicată și ar putea exacerba problemele asociate, cum ar fi halucinațiile.

Uitarea este sănătoasă

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Această tehnologie de ultimă oră spune multe despre cultura noastră digitală de posibilități infinite și fără limite.

Datele pot fi stocate în cloud la nesfârșit și totul este recuperabil, iar nimic nu poate fi cu adevărat șters sau distrus. Uitarea este un element important al unui doliu sănătos, dar pentru a uita, oamenii vor trebui să găsească modalități noi și semnificative de a-și aminti de persoana decedată.

Aniversările joacă un rol cheie în a-i ajuta pe cei care sunt în doliu nu numai să își amintească de cei dragi pierduți, dar sunt, de asemenea, oportunități de a reprezenta pierderea în moduri noi. Ritualurile și simbolurile pot marca sfârșitul a ceva ce poate permite oamenilor să își amintească în mod corespunzător.

Recent Posts

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

16 minute ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură firmă întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

46 de minute ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

o oră ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

2 ore ago

Situație alarmantă. A apărul un nou virus mortal înrudit cu cel care produce Covid

A apărul un nou virus. Experții din domeniul sănătății sunt în stare de alertă maximă…

2 ore ago

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

3 ore ago

Citeste si: