Categories: Ştiri sănătate

Inteligenţa, în cădere liberă! Oamenii devin tot mai proşti

Tinerii chiar devin mai proști! Coeficientul de inteligență al populației a scăzut cu 7 puncte la fi ecare decadă, iar „trendul” se menține, spun cercetătorii.

Sandra Sălăgean

Graficul inteligenției la nivel mondial arată dramatic. Până la începerea celui de-al Doilea Război Mondial (anul 1939), coeficientul de inteligență al oamenilor creștea la fiecare generație. Apoi, lucrurile au luat-o inexplicabil la vale. Oamenii de știință susțin că descreșterea inteligenței a început o dată cu cei născuți în 1975 și unul dintre motivele acestui fapt ar putea fi excluderea peștelui din alimentație.

Totodată, rezultatul studiului științific a dovedit că există un revers al „Efectului Flynn”, efect care susține că fiecare generație progresează cu circa 3 puncte de IQ la fiecare zece ani. Acum, regresul este de 7 puncte per deceniu. Tații au fost mai deștepți decât fiii Dr. Ole Rogeburg și Dr. Bernt Bratsberg, de la Centrul de Cercetare Economică din Oslo, au descoperit în studiul lor că bărbații norvegieni au un scor IQ mult mai mic comparativ cu scorul taților lor, când erau de aceeași vârstă.

Presa britanică citează specialiști care consideră că rezultatele îngrijorătoare ale IQ-ului noii generații se datorează și metodelor de predare în școli a materiilor de bază, cât și a timpului petrecut pe gadgeturi, în detrimentul lecturii.

O analiză bazată pe experiența dobândită în cabinet este oferită de psihologul Eveline Osnaga:

„În fiecare generație există elemente care nu performează și nu este corect să generalizăm. Cu toate acestea, ultimele generații vin cu un deficit pentru că petrec mult prea mult timp în spațiul virtual, nu se bucură de experiențe autentice și nu se dezvoltă armonios. Nu sunt împotriva noilor tehnologii, însă ca în orice altceva, ce este mult strică și prostește.

Un alt aspect este antrenarea minții, iar atunci când copiii sunt prea menajați sau cocoloșiți de părinți, ei stagnează în dezvoltarea psihică.

Puțini știu că ne putem dezvolta coeficientul de inteligență dacă muncim, dacă citim, dacă exersăm și dacă avem o viață echilibrată”, ne-a declarat specialistul.

Harta „prostiei”

Datele din această hartă provin din cartea „Intelligence: A Unifying Construct for Social Sciences” de Lynn şi Vanhanen (2012).

Autorii acestei cărţi au utilizat nu doar valorile de IQ disponibile pentru fi ecare ţară, ci şi diverse teste standard pentru studenţi (TIMSS, PISA) şi corelaţiile dintre acestea.

După cum se observă în imagine, românii (91 de puncte) sunt cu un punct de IQ mai jos ca moldovenii, dar cu un punct deasupra sârbilor. Bulgarii sunt marcați cu 93 de puncte medie de IQ, Ungaria cu 98 de puncte, iar Finlanda este considerată ca fi ind deținătoarea celui mai inteligent popor din Europa, cu 101 puncte.

 

 

 

 

Recent Posts

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

2 minute ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

32 de minute ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

o oră ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

2 ore ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

3 ore ago

Citeste si: