Categories: Expertul zilei

INTERVIU. Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF: România este departe de ţinta de vaccinare recomandată de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat noile tulpini gripale care vor fi utilizate în vaccinurile tetravalente pentru sezonul viitor, 2023 – 2024.

În contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării, desfăşurată în perioada 24-30 aprilie, specialiștii din întreaga lume readuc pe agendă rolul crucial al vaccinării în prevenirea anumitor boli la copii și adulți, inclusiv în prevenirea gripei.

Anual, 50 de milioane de oameni se infectează cu virusuri de gripă sezonieră în Uniunea Europeană potrivit Portalului European de Informații despre Vaccinare. Studiile arată că rata vaccinării antigripale este mult sub obiectivul OMS (minimum 75% la categoriile de populatie la risc), inclusiv în Romania.

Viatris răspunde prompt anunțului privind noile tulpini gripale și anunță începerea pregătirilor pentru asigurarea necesarului cu vaccinul său gripal tetravalent pentru sezonul 2023-2024.

Compoziția vaccinurilor gripale a fost actualizată

Din cauza naturii în continuă evoluție a virusurilor gripale, actualizările la timp ale tulpinilor din vaccinurile gripale sunt esențiale pentru ca acestea să fie eficiente.

An de an, vaccinurile gripale sunt formulate și produse în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La sfârșitul unei întâlniri de informare de patru zile, OMS a anunțat compoziția actualizată a vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 în emisfera nordică.

Tulpinile gripale alese pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale tetravalente pentru sezonul viitor ar trebui să conțină următoarele:

  • A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară;
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară;
  • B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară;
  • B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata)– tulpină similară.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a declarat într-un interviu că şi în România se constată fenomenul de ezitare la vaccinare.

DZ: Care este acoperirea vaccinală antrigripală în România (făcând o medie a ultimilor ani), având în vedere că a scăzut nivelul de încredere în vaccinare?

Dr. Gindovrel Dumitra: În România, numărul de doze administrate a variat destul de mult în funcție de contextul epidemiologic, dar și de contextul infodemic.

În primul rând, numărul de doze cumpărate de Ministerul Sănătății a crescut de la an la an, anul 2020 fiind anul în care au fost cumpărate cel mai mare număr de doze, adică cca 3 milioane.

De altfel, în anul 2009, cu ocazia pandemiei de gripă, și în 2020, cu ocazia pandemiei de Covid 19, s-a atins și cifra cea mai mare de persoane vaccinate, adică în jurul cifrei de 3 milioane de persoane.

România este departe de a atinge ţinta standard de vaccinare

În anul 2021 au fost cumpărate 2 milioane de doze și administrate doar 1,5 milioane, iar în anul 2022 au fost cumpărate 1,5 milioane și administrate tot cca 1,5 milioane.

Recomandările autorităților internaționale de sănătate publică sunt să fie vaccinate anual 75% din persoanele care fac parte din grupele la risc. România este departe de a atinge această țintă având în vedere faptul că estimările spun că în aceste grupe de risc ar trebui să fie mai mult de 5 milioane de persoane.

DZ: Cum colaborează Grupul de Vaccinologie cu Ministerul Sănătății?

GD: Grupul de vaccinologie al SNMF are ca obiective principale:

1. Informarea persoanalului medical în ceea ce priveste îmbunătățirea cunostințelor legate de vaccinare, dar și îmbunătățirea metodelor de comunicare cu pacientul în vederea consilierii pentru vaccinare;

2. Acțiuni adresate populației generale privind conștientizarea necesității vaccinării pe întreg parcursul vieții

3. Semnalizarea către autoritățile de sănătate publică a problemelor care se regăsesc în sistem în vederea eficientizării activității de vaccinare.

Fenomenul de ezitare la vaccinare, în expansiune

În acest sens, grupul de vaccinologie, încă de la înființare (2012) semnalizează către MS amenințările care apar în acest domeniu, fenomenul de ezitare la vaccinare fiind cel mai important. De asemenea, disfuncționalitățile în aprovizionarea cu vaccin, la nivel național sau teritorial, dificultățile specifice anumitor grupuri populaționale, aspecte care interesează functionarea sistemului în întregime.

DZ: Aveți în vedere să propuneți autorităților (sau autorităile au în vedere să propună) anumite facilități pentru medicii de familie ca să stimuleze vaccinarea?

GD: Întotdeauna am transmis propuneri care să încurajeze vaccinarea. În măsura în care aceste propuneri sunt rezonabile, noi o să o facem.

DZ: Fake-news-urile care au circulat în perioada pandemiei afectează și vaccinarea antigripală?

GD: Sigur că da. Toate vaccinurile au fost influențate de informațiile false din timpul pandemiei. Dovada este chiar discrepanța între numărul de doze administrate în anii 2020-2021 și numărul de doze administrate în următoarele 2 sezoane.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

18 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

48 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică