Categories: Stil de viaţă

INTRĂ în mintea unui copil cu AUTISM! Tulburarea TĂCUTĂ, care nu doare, nu se tratează și nu trece

De 11 ani, data de doi aprilie a devenit, in intreaga lume, sinonima cu acceptarea si constientizarea autismului.

An de an, pentru o zi, planeta se lumineaza in albastru, iar oamenii din toate tarile, in toate limbile si in toate culturile inteleg inca putin din ce inseamna tulburarea cu care lupta copiii pe care ii numim “altfel”.

2 aprilie este, si in Romania, Ziua Constientizarii Autismului, o zi dedicata informarii, dar mai ales asumarii ca autismul exista, iar noi, autoritati, organizatii sau oameni simpli avem datoria de a pune capat discriminarii si de a propune solutii, fie ele strategii, programe, maini intinse sau diferente privite cu zambet si nu cu frica sau cu ura.

Paradoxal, popularitatea Zilei Internationale a Constientizarii Autismului indica tocmai dimensiunea problemei, la nivel global zeci de milioane de oameni, adica 1 din 68, se estimeaza ca fiind afectati de tulburarea tacuta, care nu doare, nu se trateaza si nu trece.

Pentru ca autismul nu se vindeca, insa cu un diagnostic pus la timp, la o varsta mica, si urmand terapia potrivita, peste jumatate dintre copiii afectati pot ajunge sa duca o viata independenta.

In Romania, mii de familii lupta cu tulburarea de spectru autist si, cu forte proprii sau cu sprijin din partea organizatiilor neguvernamentale si a oamenilor implicati, reusesc, dupa ani petrecuti in camera de terapie, sa le ofere copiilor lor un viitor normal, in societate.

Asociatia Help Autism si-a asumat misiunea de a sprijini recuperarea cat mai multor copii cu autism si, totodata, de a contribui la constructia unei societati pregatite sa ii accepte si ii sa integreze pe copiii speciali. De 8 ani, Help Autism se alatura manifestarilor internationale de 2 aprilie si marcheaza ziua printr-un sir de evenimente de constientizare si strangere de fonduri.

In acest an, asociatia invita oamenii sa patrunda, pentru cateva minute, si sa inteleaga poate ce se petrece „In mintea unui copil cu autism”, la Ziua portilor deschise Help Autism. In cele cinci centre de terapie, cei care vor sa cunoasca mai bine, sa inteleaga mai mult si sa petreaca cateva ore altfel, alaturi de copiii speciali care fac terapie si de terapeutii lor, sunt asteptati aici.

In intervalul 12-14 vom marca  prin actiuni dedicate aceasta zi.  La ora 12:00, cerul Bucurestiului va deveni pentru cateva minute „mai albastru decat cerul” odata cu lansarea a sute de baloane in culoarea simbol a autismului.

In seara zilei de 2 aprilie, pentru al doilea an la rand, cladiri simbol ale Bucurestiului transmit mesajul constientizarii si se ilumineaza in albastru, in semn de solidaritate cu lupta impotriva autismului.  Muzeul National de Arta al Romaniei,  Cladirile Sky Tower si GlobalWorth Tower din nordul Capitalei, Sediul Creart din Piata Lahovari si Arcul de Triumf se alatura miscarii mondiale „Light it up blue” si se invaluie in lumina ca partea a initiativei Help Autism „Noaptea Albastra a Autismului”.

Concertul caritabil de muzica clasica, „Suflet in Culori”, devenit deja o traditie printre actiunile care marcheaza Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, aduce si in acest an pe scena salii Auditorium a MNAR, artisti de talie internationala. Soprana Rodica Vica, ansamblul Musica Ricercata, condus de dirijorul Gabriel Bebeselea, baritonul Vlad Crosman si mezzosoprana Andreea Iftimescu, vor performa la cea de-a cincea editie a concertului organizat de Help Autism si Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura.

Iubitorii muzicii clasice, care doresc sa contribuie la sustinerea terapiei de recuperare a copiilor cu autism pot participa la eveniment sambata, 31 martie, incepand cu ora 19:00 si pot dona o ora de terapie:  http://helpautism.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=5434.

Sambata si duminica, 31 martie -1 aprilie, in cadrul Targului dedicat sarbatorii Floriilor de la Muzeul Satului, Help Autism desfasoara  Targul de Bine, cu produse create de copiii, parintii, terapeutii si voluntarii asociatiei, unde oricine poate cumpara un obiect creat din suflet pentru a darui o ora de terapie sau poate completa formularul 230 pentru a directiona 2% din impozitul pe venit catre cauza copiilor cu autism.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra